Щотижневі послання для дорослої молоді
Робити слабке сильним
Лютий 2024


“Робити слабке сильним”, Ліягона, лют. 2024.

Робити слабке сильним

Нефій показує, як ми можемо діяти, покладаючись на обіцяння Господа, що Він “вчин[ить] так, щоб слабке стало сильним для [нас]” (Eтер 12:27).

Зображення
Нефій молиться

Ілюстрація Дена Берра

Як і багато кому з нас, іноді мені важко повірити, що я цінна і що Господь може любити мене — і дійсно любить. Я думаю про своє майбутнє і мені цікаво, чи здійсняться для мене обіцяні благословення. Я непокоюся про те, чи зможу подолати свої слабкості, щоб стати такою, якою хоче бачити мене Бог. Іноді життя здається важким, а мої слабкості заважають мені відчувати щастя, яке можна знайти завдяки Спасителю.

Однак, читаючи Писання, я дізнаюсь про пророків, яким було важко зрозуміти свою цінність під час проповідування євангелії (див. Moйсей 6:31), відчути, що їх люблять і про них пам’ятають (див. Moсія 24:10–12; Учення і Завіти 121:1, 6), піднятися над горем (див. Moсія 24:15–16; Учення і Завіти 3:1–3, 9–10) і зрозуміти свою мету у плані Небесного Батька (див. Moйсей 1:19–20; Aвраам 1:4, 16–19; Джозеф Сміт — Історія 1:10–20). Їхні історії дають мені надію. Коли я шукаю Господа, я можу підготуватися до випробувань і подолати їх усі. Я знаю, що можу зазнавати невдач і відчувати сум, але я можу навчатися, діяти і досягати більшого завдяки Спасителю.

Слабкості

Хоча земне життя — це дар, ми маємо в ньому багато слабкостей. Якщо ми розпізнаємо наші слабкості і упокорюємося, тоді наше “слабке” — яке часто проявляється через гординю, лінь чи відмову від покаяння — можна подолати за допомогою Господа, і це наблизить нас до Нього (див. Eтер 12:27–28). Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Бог покаже нам наші вади і недоліки, але Він також допоможе нам перетворити слабке на сильне”1.

Нефій відчував великий сум, коли члени його сім’ї піддалися своїй слабкій людській природі (див. 1 Нефій 2:18; 15:4; 2 Нефій 4:13; 5:1). Але Нефій також оплакував свої власні слабкості. Хоча Нефій любив Господа, він говорив, про “гріхи, які так легко обплутують [його]” (2 Нефій 4:18); і це змушувало його стогнати, плакати і схилятися під гріхом (див. вірші 19, 26, 28). Він відчував, що його оточували нагадування про його гріхи і тому він відчував біль (див. вірші 17–19).

Але він не дозволив собі “повільно вмирати в долині печалі” і своєму “тіл[у] марніти” або своїй “сил[і] слабшати” (вірш 26). Він вирішив довіряти Господу і вдосконалюватись. Коли Нефій вирішив відмовитись від гріха і болю, до якого приводив гріх, він знайшов нову силу: розраду, довіру, знання, радість, викуплення і визволення (див. вірші 15–20, 26–34). Нефій знайшов радість в Ісусі Христі. Я знаю, що ми всі можемо знайти радість у Спасителі. Коли ми живемо за Його євангелією, “слабке ста[не] сильним” у нашому житті (Eтер 12:27).

Сильні сторони

Знання про те, ким ми є як діти Бога, дозволить нам бачити нашу цінність і запросить Духа у наше життя. Нефій це зрозумів. Після того як він перелічив усе, що зробив неправильно, він зрозумів, що його люблять, про нього знають і що він має значення. Це усвідомлення дало йому силу і рішучість змінити своє ставлення і вигукнути:

“Прокинься, душе моя! Не схиляйся більше під гріхом. Радій, о серце моє, і не впускай більше ворога душі моєї.

Не гнівайся знову… Не ослаблюй силу свою…

Радій… і піднеси голос до Господа, і скажи: О Господи, я уславлю Тебе назавжди…

О Господи, викупи Ти душу мою [і] визволь Ти мене з рук ворогів моїх [і] зроби Ти так, аби я тремтів, побачивши гріх…

О Господи, я довірився Тобі, і довірятимусь Тобі навіки” (2 Нефій 4:28–31, 34).

“Я, Нефій, волав багато до Господа Бога мого…

І ми стежили за тим, щоб дотримуватися присудів, і уставів, і заповідей Господа в усьому…

“І Господь був з нами” (2 Нефій 5:1, 10–11).

Як і Нефій, ми можемо зробити більше через Ісуса Христа. Президент Генрі Б. Айрінг, другий радник у Першому Президентстві, підсумував цей процес так: “Ті, хто не бачить своїх слабкостей, не розвиваються. Усвідомлення своєї слабкості є благословенням, оскільки це допомагає вам залишатися смиренними і постійно звертатися до Спасителя. Дух не тільки заспокоює вас, але й виступає посередником, через Якого Спокута змінює саму вашу природу. Тоді все слабке стає сильним”2.

Ми можемо вирішити сьогодні стати більш відданими учнями Ісуса Христа, щоб оновитися через Нього. Як і у випадку Нефія, розпізнавання наших слабкостей змушує нас смиренно просити Небесного Батька допомогти нам подолати ті слабкості. Через Господа ми можемо подолати наші слабкості і сумніви, здобути відчуття гідності і покращити свою здатність розуміти. Хоча я можу не мати усіх відповідей і мені досі буває важко, я вірю, що Господь допоможе мені в цьому, що Він допоможе мені подолати слабкості і розвинути силу.

Автор живе у штаті Айдахо, США.

Роздрукувати