Різдвяні духовні вечори
Досконалий дар


Досконалий дар

На Різдво ми святкуємо досконалий дар нашого Небесного Батька, яким є Його Улюблений Син Ісус Христос, Спаситель світу. На ознаменування цього найбільшого з дарів, Різдво для більшості з нас стає тією порою, коли ми відчуваємо радість, роблячи іншим подарунки. Усі ми з власного досвіду знаємо, як нелегко це може бути.

У 1970 році я був батьком трьох малих синів. Як і багато молодих батьків, я багато працював, щоб забезпечувати сім’ю, яка постійно зростала. Я знав, що через два дні після Різдва мені потрібно було їхати у тривале відрядження, залишаючи свою дружину Кетлін розважати хлопчиків під час шкільних канікул. Знаючи, що їхній хороший настрій великою мірою залежатиме від наявності хороших Різдвяних подарунків, якими вони гратимуться, ми ретельно їх підібрали. Найстаршому синові, якому на той час було сім років, ми подарували барометр, пристрій для прогнозування погоди.

Ми побачили, що його необхідно буде зібрати. Ми з сином сіли разом, щоб зібрати його чудовий новий барометр. Ми розклали десятки деталей і уважно вивчили складну інструкцію.

Через кілька годин я зрозумів, що навіть якщо ми правильно складемо всі деталі, щось не працювало в механізмі, який змушував рідину в барометрі підніматися і опускатися. Я намагався приховати свої сумніви від сина, але пізно ввечері, після того як він ліг спати, я був настільки розстроєний, що написав у щоденнику чернетку листа зі скаргою до компанії, яка виготовляла барометр. Ось уривок з того листа, якого я, на щастя, так і не надіслав:

“Нашому синові надзвичайно подобається барометр. Йому сім років і він вірить, що така гарна річ неодмінно має працювати. Я сподіваюся, що погода не зіпсується до того, як ми отримаємо від вас відповідь, бо я не хочу потайки підніматися вгору сходами, щоб обманути сина, вручну налагоджуючи барометр, і я не хочу, щоб син втратив віру у ваш барометр. … Будь ласка, скажіть мені, як змусити пристрій працювати. Якщо ви не допоможете, то постраждає не ваша репутація, а моя”.

Ми не отримали вчасної допомоги від людей, щоб наш Різдвяний подарунок запрацював. Однак наш син, який зараз також є батьком, пам’ятає ту любов, якою ми ділилися, допомагаючи один одному. І він все ще має ту віру в незмінний порядок Божих створінь на землі та в атмосфері, завдяки якому мистецтво прогнозування погоди стає можливим . Ту віру не підірвали наші несамовиті зусилля змусити барометр працювати.

Завдяки цьому ми дізналися те, про що ви знаєте з вашого досвіду: щоб подарувати радість на Різдво іншим, як правило, доводиться звертатися по допомогу до інших. Це рідко можна досягнути самотужки. Об’єднавшись з іншими, ми приносимо радість і робимо її більш тривалою. І, можливо, найважливішим є те, що спонукаючи вірити в Спасителя---Творця і джерело тривалої радості---ми запрошуємо чисту любов Бога, яка є найбільшим з усіх дарів і надійним джерелом тривалої радості.

Реальність цього ще глибше запала в наші серця під час Різдва, яке ми святкували через кілька років після нашої пригоди з барометром.

Я вирішив спроектувати й виготовити дерев’яну скриньку-скарбничку для своєї дружини. Мені потрібна була великодушна допомога багатьох людей, які мали інструменти й навички, відсутні у мене. Я працював з цими людьми упродовж тижнів. Я також потребував допомоги Святого Духа, щоб зрозуміти, як саме передати любов і віру в євангелію за допомогою того подарунка.

Зверху я вирізьбив сімейну монограму. Попереду було дві панелі. На одній я вирізьбив свої ініціали, а на іншій---ініціали своєї дружини. Скринька могла відкриватися лише за допомогою двох різних ключів: один відкривав замок з моїми ініціалами, а інший---з ініціалами моєї дружини.

Зараз ми користуємося цим подарунком як сімейною скарбничкою. Тож на Різдво, коли цей подарунок був під ялинкою, і з того часу й надалі, коли ми дивимося на ту скриньку, наші думки й серце сповнює любов одне до одного і до Спасителевої жертви, завдяки якій шлюби і сім’ї можуть бути вічними. Тепер та скринька, наповнена сімейними фотографіями і нотами з Різдвяною музикою, стоїть біля старого піаніно у нашій вітальні. Виготовлення того подарунка сповнило любов’ю до сім’ї і до Вчителя.

Час від часу я й досі бачу людей, які допомагали мені зробити скриньку, і висловлюю їм вдячність. Кожного разу, коли я їх зустрічаю, то відчуваю радість, яку ми ділили під час створення того дару, сповненого любові до сім’ї, який також є символом нашої любові до Спасителя. Я бачу радість у посмішках своїх друзів, як і тоді, коли ми разом працювали над скринькою.

Ви знаєте з власного досвіду святкування Різдва, що джерелом такої спільної радості є створення і дарування навіть простих подарунків любові. Наприклад, багато з вас допомагали дитині занести тарілку з печивом людині, яка почувається надзвичайно самотньою на Різдво. Цей простий подарунок, зроблений дитиною, може здаватися цій людини таким же цінним, як і ладан. А дитина, яка приносить цей дар, може нагадувати мудреців зі сходу, які принесли Спасителю дари. Як той, хто дає, так і той, хто отримує, може пам’ятати Христа і відчувати любов та вдячність.

Юнаки і дівчата Церкви разом зі своїми провідниками можуть приносити дар любові та свідчення у христильних купелях наших храмів. Завдяки тому, що ми маємо більше храмів, які розташовані ближче до молоді, все більше молодих людей отримують можливість приносити такий дар усе частіше. Мудрі єпископи і провідники молоді допомагають молодим людям своїм підбадьоренням. Дехто з них разом з молоддю бере участь у храмовому служінні. Вони разом приносять в дар благословення очищення, яке завдяки Спасителю стало доступним тим людям, які не змогли отримати цей дар за життя.

Все більша кількість місіонерів разом зі Спасителем та своїми напарниками пропонують дар вічного життя. Завдяки тому, що було змінено вік, у якому місіонери можуть починати служіння, набагато більше людей відчують радість від пропозиції цього дару. Місіонери також пропонують Книгу Мормона кожному, кого зустрічають. Це дар любові та свідчення, створений упродовж віків через натхнення від Бога, отримане відданими пророками. Спасителю потрібна була допомога цих пророків, щоб створити дари свідчення в Книзі Мормона, і Йому потрібна допомога місіонерів, щоб ділитися ним.

Сім’ї також пропонують безцінні дари любові та свідчення на Різдво у вигляді музики та слів. Коли я був хлопчиком, ми збиралися всією сім’єю навколо нашого піаніно фірми Winkler, якому вже понад сто років. Це піаніно знаходиться в нашій вітальні біля скриньки-скарбнички. Цей інструмент досі є фамільною реліквією, бо воно було дуже дорогим для моєї мами, яка отримала його в дар від свого чоловіка, коли вони були дуже бідні. Мої батьки знали, що таке бідність, тож були дуже ощадливими. Різдвяні подарунки, які ми отримували, були простими. Але у мами було чудове сопрано. Вона грала на піаніно на Різдво і заспівувала знайомі колядки та священні гімни, які ми співали разом з нею.

Я не знаю, чи вважала вона, що заохочувала нас ділитися довготривалим даром. Але навіть будучи малим хлопчиком, я відчував невимовну радість, співаючи ті пісні. Музика наповнювала нашу невеличку оселю духом миру. Я міг відчувати не лише любов матері й батька і двох братів, але й любов Небесного Батька і Спасителя Ісуса Христа.

Я відчував, що любов, яка в ту мить наповнювала мене, я вже відчував до цього життя в духовному світі. Понад усе я хотів відчувати її одного дня у домівці, створеній мною. І я хотів жити так, щоб я міг повернутися з власною сім’єю в наш небесний дім, де, як я знав, чекають Небесний Батько та Спаситель. Тепер, коли я бачу скриньку-скарбничку і те піаніно, мене огортають спогади про любов до сім’ї та любов, яку Спаситель проливає на мене.

Коли ми співаємо у хорі, в сім’ї та в класі і коли ми слухаємо, як слухали разом сьогодні, Різдвяні колядки, вони нагадують нам про те, як ми вигукували від радості, коли дізналися, що можемо прийти у цей світ і нам даний Спаситель, Який викупить нас. Одного дня ми співатимемо ті пісні разом з воїнством небесним.

Я молюся, щоб Дух нас благословив, як у це Різдво, так і в наступні роки, силою приносити інші дари любові та свідчення про Ісуса Христа і Його відновлену євангелію. Я знаю, що Дух може вести кожного з нас, вказуючи багато простих способів того, як дарувати любов, віру і радість іншим людям о цій радісній порі.

Я свідчу, що Ісус Христос дійсно був Сином Божим і Спасителем світу. Він був досконалим даром від нашого Небесного Батька. На ці свята, як і в наступні, Спаситель запрошує нас приєднатися до Нього та інших і принести безцінний дар радості. Я молюся, щоб ми це зробили, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати