Заради зміцнення молоді
Знайдіть радість
Лютий 2024


“Знайдіть радість”, Заради зміцнення молоді, лют. 2024.

За Мною йдіть

2 Нефій 2:25

Знайдіть радість

Тривалу радість можна знайти, живучи за євангелією Ісуса Христа.

Зображення
сім’я

Оскільки Небесний Батько любить вас досконалою любов’ю, Він охоче ділиться Своєю досконалою радістю з вами — зараз і у вічності. Це те, чим Він керувався в усьому з самого початку, і тоді, коли створював Свій славетний план щастя, і коли приносив у жертву Свого Сина, Ісуса Христа.

Коли Адам і Єва жили в Еденському саду, вони були невинними. Вони “не ма[ли] радості, бо не знали… горя”, і вони не “роб[или] добра, бо не знали… гріха” (2 Нефій 2:23). Тому, як сказав Легій: “Адам пав, щоб люди були; а люди є, щоб мати радість” (2 Нефій 2:25; див. також Moйсей 5:10–11).

У цьому занепалому світі ви дізнаєтеся про різницю між добром і злом через те, чого вас навчають, а також на власному досвіді. Ви “відчува[єте] смак гіркоти, щоб [ви] могли знати, як цінувати добро” (Мойсей 6:55). Радість виникає, коли ви приймаєте її, відкинувши гірке і все більше цінуючи добро і тримаючись його.

Знайти радість

Бог не нав’язує вам радість або щастя, але Він навчає вас, як це все знайти. Він також каже вам, де неможливо знайти радість — “злочестивість ніколи не була [і не є] щастям” (Aлма 41:10).

Тривалу радість можна знайти, дотримуючись заповідей Бога. Його заповіді, які містяться в євангелії Ісуса Христа, були дані Ним заради вашої радості. Вони не важкі, але мають здатність полегшувати тягарі. Якщо певний час ви не виконували заповіді, ви все одно можете повернутися, відмовитися від гіркого і знову шукати хороше через покаяння, уможливлене Ісусом Христом через Його спокутну жертву (див. Геламан 5:10–11).

Ісус сказав:

“Якщо будете ви зберігати Мої заповіді, то в любові Моїй перебуватимете, як і Я зберіг Заповіді Свого Отця, і перебуваю в любові Його.

Це Я вам говорив, щоб радість Моя була в вас, і щоб повна була ваша радість” (Іван 15:10).

Ось що відчув Легій у своєму сні, коли скуштував плоди дерева життя, яке символізує любов Бога. Він сказав: “Коли я скуштував цей плід, моя душа сповнилася надзвичайно великою радістю” (1 Нефій 8:12; див. також 1 Нефій 11:21–23).

Легій також розповів про інший спосіб відчути радість. Він сказав: “Отже, я захотів, щоб моя сім’я теж скуштувала [плід]” (1 Нефій 8:12).

Зображення
Ісус Христос

Допомагати іншим знайти радість

Живучи за євангелією, ви можете “сповни[тися] радості” (Moсія 4:3). Але багато радості у вашому житті, і в земному, і в наступному, прийде, якщо ви спрямуєте свій погляд на оточуючих, і будете прагнути допомогти сім’ї, друзям та іншим людям прийняти від Бога ту саму радість і мир. Це найкращий спосіб виявити вашу любов до Бога і до ваших ближніх (див. Maтвій 22:37–39).

Будучи юнаком, Алма прагнув знайти радість в усьому, що було протилежністю євангелії Ісуса Христа. Після того як йому дорікав ангел, він дуже глибоко відчув “гіркоту” і прийшов до “добра”, покаявшись і прийнявши щедру милість Спасителя (див. Moсія 27:28–29). Через багато років Алма сказав своєму сину Геламану:

“О, яка радість, і яке дивне світло я побачив; так, мою душу сповнила радість, така ж надзвичайна, якою була й моя мука!…

Так, і з того часу аж донині я працював безупинно, щоб я міг приводити душі до покаяння; щоб я міг привести їх відчути смак надзвичайної радості, смак якої я відчув…

Так, і ось… Господь дає мені надзвичайну радість у плодах моєї праці” (Aлма 36:20, 24–25).

Алма також відчував величезну радість, коли інші успішно приводили душі до Христа, і радість була такою сильною, що його душа відлітала (див. Aлма 29:14–16).

Ви можете знайти ту саму радість, коли будете любити інших з “чистою любов’ю Христа” (див. Moроній 7:47; див. також вірш 48), ділитися з ними відновленою істиною, і запрошувати їх збиратися як завітний народ Бога.

Ви можете відчувати радість навіть тоді, коли життя важке

Вам не треба боятися, що випробування і труднощі, які вам неодмінно зустрінуться у земному житті, знищать вашу радість або заважатимуть вам відчувати її. Якщо ви намагатиметесь жити за євангелією, ваші труднощі може бути “поглинуто радістю через Христа” (Aлма 31:38).

Президент Рассел М. Нельсон нагадує нам, що радість відігравала свою роль у стражданнях Спасителя (див. Євреям 12:2). Він сказав: “Щоб перетерпіти найнестерпніший біль, який будь-коли терпіли на землі, наш Спаситель зосередився на радості!” Це включало “радість очищення, зцілення і зміцнення нас; радість сплати за гріхи всіх, хто покається; радість уможливлення повернення додому для вас і для мене — чистими й гідними, — щоб жити з нашими Небесними Батьками і своїми сім’ями.

Якщо ми зосереджуємося на радості, яка прийде до нас або до тих, кого ми любимо, то що ми можемо витерпіти з того, що зараз здається приголомшливим, болісним, жахливим, несправедливим або просто неможливим?”1

Я заохочую вас знаходити радість, прийнявши євангелію Ісуса Христа і допомагаючи іншим робити те саме. За євангельським планом ми відчуваємо тривалу радість і на шляху, і в його кінці. Євангелія Ісуса Христа — це шлях, де ми відчуваємо радість щодня.

Роздрукувати