Семінарія
Опанування доктрини: 2 Нефій 32:8–9 — “Ви повинні молитися завжди”


“Опанування доктрини: 2 Нефій 32:8–9 — “Ви повинні молитися завжди”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини: 2 Нефій 32:8–9”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини: 2 Нефій 32:8–9

“Ви повинні молитися завжди”

Зображення
хлопець молиться

На попередньому уроці, “2 Нефій 32:8–9”, ви дізналися: якщо ми будемо завжди молитися, Небесний Батько освятить наші справи на користь нашим душам. Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Писань для 2 Нефій 32:8–9, пояснити суть доктрини та застосувати принципи набуття духовного знання в реальних навчальних ситуаціях.

Заохочуйте студентів молитися. Заохочуйте студентів молитися щодня, щоб висловити щиру подяку та звернутися по допомогу в скрутну хвилину (див. 3 Нефій 18:19). Студенти краще пізнають Небесного Батька та Ісуса Христа, якщо будуть розуміти і застосовувати принципи молитви.

Підготовка студентів: можна запропонувати студентам пригадати, коли щира молитва в їхньому житті чи житті когось із їхніх знайомих допомогла їм наблизитися до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Можливі навчальні завдання

Цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування заплановано проводити після уроку “2 Нефій 32:8–9”, який є контекстуальним уроком для вивчення доктринального уривка для опанування 2 Нефій 32:8–9. Якщо цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстуальний урок протягом того самого тижня.

Поясніть і запам’ятайте

Допоможіть студентам запам’ятати посилання і ключову фразу з Писань для 2 Нефій 32:8–9. Заохочуйте студентів вивчити напам’ять якомога більше доктринальних уривків для опанування, але не вимагайте цього. Додаток “Опанування доктрини” може допомогти їм запам’ятовувати.

Повторіть посилання на доктринальні уривки для опанування “2 Нефій 32:8–9” і ключову фразу для нього: “Ви повинні молитися завжди”. Придумайте якусь коротку історію, щоб пов’язати кожне число у посиланні на цей уривок з Писань з ключовою фразою, наприклад, “Максим молився 32 години в день”. Те, що ви придумуєте, може бути й нелогічним. Суть полягає в тому, щоб допомогти вам пов’язати посилання з ключовою фразою з Писань.

Допоможіть студентам пояснити доктрину, викладену в 2 Нефій 32:8–9. Обов’язково дайте кожному студенту можливість попрактикуватися, як пояснити цю доктрину. Якщо студенти працюють у парах, то кожен з них зможе попрактикуватися, не забираючи надто багато часу на уроці. Ви можете скористатися вказаною нижче навчальною ситуацією та інструкціями або ж навчальною ситуацією, яку адаптували чи придумали самі.

Уявіть, що ви розмовляєте з другом, який не вважає себе гідним молитися. Використовуйте фрази з 2 Нефій 32:8–9, щоб допомогти йому зрозуміти, чому нам потрібно завжди молитися. Додайте у своє пояснення, що, на вашу думку, означає завжди молитися.

Застосування на практиці

Покажіть або запропонуйте студентам згадати три принципи набуття духовного знання. Запропонуйте студентам вибрати один принцип і написати про нього стільки інформації, скільки вони зможуть пригадати за одну хвилину. Щоб дізнатися, що ще можна додати, студенти можуть порівняти записане з інформацією іншого студента, який розглядав той самий принцип, або з абзацами 5–12 розділу “Набуття духовного знання” у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022).

Закінчивши повторення принципів набуття духовного знання, запропонуйте студентам написати на дошці, які занепокоєння або запитання можуть виникати в людей стосовно молитви до Небесного Батька. Потім попросіть кожного з них вибрати щось одне і попрактикуватися, як давати відповідь на занепокоєння людини, використовуючи принципи набуття духовного знання. Якщо потрібно, можна додати запитання, що розглядатимуться на уроці пізніше, щоб допомогти студентам в їхньому навчанні.

Як альтернативний варіант, ви можете скористатись одним з наведених нижче способів, щоб допомогти студентам попрактикуватись.

  1. Запропонуйте студентам вибрати одне із занепокоєнь, про які написано на дошці, і придумати навчальну ситуацію про молоду людину, у якої виникло таке занепокоєння. Студенти можуть дати ім’я цій людині, назвати причину, чому вона не молиться, а також додати інші відповідні подробиці.

  2. Розкажіть про вказану далі навчальну ситуацію і запропонуйте студентам застосувати принципи набуття духовного знання, щоб дати свої відповіді: хтось із друзів надсилає вам повідомлення, у якому сказано: “Слухаючи виступ в церкві, я усвідомив, що мої молитви замість того, щоб допомагати мені мати зв’язок з Небесним Батьком, стали просто рутинною справою. Я більше не відчуваю, що отримую відповіді на свої молитви. Я починаю турбуватися про те, як Небесний Батько ставиться до мене. Я хочу, щоб цей зв’язок відновився. Я сподіваюсь, що завтра ми зможемо знайти час поговорити, і, можливо, ти допоможеш мені вирішити, що робити”.

Прагніть подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Які божественно призначені джерела ви б використали для відповіді?

Скористайтеся божественно призначеним джерелом, яке допоможе вам підготувати відповідь. Ви можете надіслати повідомлення одному з батьків чи комусь із церковних провідників з проханням допомогти знайти можливі відповіді. Ви також можете пошукати уривки з Писань або матеріали на сайті ChurchofJesusChrist.org. У випадку виникнення деяких занепокоєнь може допомогти наведене далі висловлювання Президента Бригама Янга (1801–1877):

“Немає значення, хочеться вам чи мені молитися чи ні; коли приходить час молитися — моліться. Якщо нам не хочеться робити цього, нам слід молитися доти, доки нам захочеться” (Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young [1997], 45).

Розглядати поняття й питання з точки зору вічної перспективи

  • Що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа такого, що стосується цього запитання чи занепокоєння?

  • Які вічні істини з 2 Нефій 32:8–9 можуть допомогти людині, яка має це запитання чи занепокоєння?

Діяти з вірою

  • Що б ви запропонували цій людині зробити, щоб діяти з вірою в Ісуса Христа? Чому?

  • Що б ви запропонували цій людині згадати, що могло б допомогти їй діяти з вірою?

Запропонуйте студентам обговорити, як застосування принципів набуття духовного знання допомогло їм знайти відповіді. Заохочуйте їх використовувати ці принципи у майбутньому, коли в них чи інших людей виникнуть запитання або занепокоєння.

Перевірка опанування доктрини

Під час наступного уроку приділіть не більше п’яти хвилин на повторення посилання й ключової фрази з “2 Нефій 32:8–9: “Ви повинні молитися завжди”. Один з варіантів повторення — показати зображення людини, яка молиться, і попросити студентів згадати посилання на уривок з Писань та ключову фразу з нього, коли вони будуть дивитися на це зображення.

Роздрукувати