Новий Завіт 2023
26 лютого. Як вчення Спасителя може допомогти мені судити праведно? Матвій 6–7


“26 лютого. Як вчення Спасителя може допомогти мені судити праведно? Матвій 6–7”, За Мною йдіть—для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок: доктринальні теми на 2023 р. (2022)

“26 лютого. Як вчення Спасителя може допомогти мені судити праведно?”, За Мною йдіть—для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок: доктринальні теми на 2023 р.

Зображення
Христос і жінка, схоплена у перелюбі

26 лютого

Як вчення Спасителя може допомогти мені судити праведно?

Матвій 6–7

Зображення
піктограма “Радьтеся разом”

Радьтеся разом

Проводиться членом президентства кворуму або класу; триває приблизно 10–20 хвилин

На початку зборів повторіть разом Девіз Товариства молодих жінок або Девіз кворуму Ааронового священства. Потім обговоріть роботу зі спасіння і піднесення, скориставшись одним чи кількома нижчевказаними або ж власними запитаннями (див. Загальний довідник, 10.2, 11.2, ChurchofJesusChrist.org). Заплануйте, що будете робити стосовно обговорюваного.

  • Жити за євангелією. Які теми обговорював єпископат на зборах нашої молодіжної ради приходу? Що ми можемо робити як клас або кворум, ґрунтуючись на тих обговореннях?

  • Піклуватися про нужденних. Як ми можемо допомагати людям так, як допоміг би Христос, коли бачимо потребу і не знаємо, що сказати?

  • Запрошувати всіх прийняти євангелію. Що ми знайшли в євангелії Ісуса Христа, що приносить нам радість? Як ми можемо ділитися тією радістю з іншими?

  • Обʼєднувати сімʼї на вічність. Що ми робимо, аби знайти імена наших предків, яким потрібні храмові обряди? Що ми можемо робити, аби допомогти іншим знайти імена їхніх предків?

Наприкінці уроку, якщо доречно, зробіть таке:

  • Свідчіть про принципи, яких навчали.

  • Нагадайте членам класу або кворуму плани і запрошення, про які йшлося на зборах.

Зображення
піктограма “Навчайте доктрини”

Навчайте доктрини

Проводиться дорослим провідником або кимось із молоді; триває приблизно 25–35 хвилин

Готуйтеся духовно

У кожному з нас є схильність—внаслідок нашої занепалої природи—судити інших, іноді несправедливо або з упевненістю у своїй правоті. Але Спаситель навчав: “Не судіть неправедно, щоб і вас не судили; але судіть праведним судом” (Переклад Джозефа Сміта, Матвій 7:2). Поміркуйте, як виконання цієї поради може благословити вас і тих, кого ви навчаєте. Своїм прикладом Спаситель показав, що Він мав на увазі під “праведним судом”. Наприклад, подумайте, як Він поставився до жінки, яка вчинила перелюб. Він не осудив її, але й не виправдав її гріх. Він сказав їй: “Іди собі, але більш не гріши” (Іван 8:11). Чого ви навчилися у Спасителя про те, як судити праведно?

Обмірковуючи, як ви можете допомогти молоді зрозуміти, що таке праведний суд, уважно прочитайте Матвій 7:1–2 та виступ старійшини Лінна Г. Роббінса “Праведний суддя” (Ліягона, лист. 2016, сс. 96–98).

Навчайтеся разом

Ви можете розпочати обговорення того, що таке праведний суд, попросивши членів класу або кворуму подумати про час, коли вони відчували, що інші люди їх судили неправедно. Що ви відчували? Що ми дізнаємося про суд з вчень Спасителя у Матвій 7:1–5? (Див. Переклад Джозефа Сміта, Матвій 7:1–2, Матвій 7:4–8). Що може означати фраза “праведний суд”? Ви можете обговорити ці вірші, попросивши членів класу або кворуму переказати кожен вірш своїми словами. Завдання, схожі на наведені нижче, також можуть допомогти тим, кого ви навчаєте, судити праведно.

  • Вчення Спасителя в Maтвій 6–7 можуть допомагати нам “судити праведним судом”. Аби допомогти членам класу або кворуму дізнатися про ці вчення, ви можете дати кожному з них один з наведених далі уривків для обдумування: Матвій 6:14–15; 7:3–5; 7:12; 7:15–20. Які слова Спасителя у цих віршах підказують, що означає судити праведно? Що ми можемо дізнатися з прикладу Спасителя, описаного в Іван 8:1–11 і Матвій 9:10–13? Яку різницю ми помічаємо між тим, як судить Спаситель нас, і тим, як ми часто судимо одне одного?

  • Через те що у нас у всіх є свобода вибору, ми маємо постійно приймати рішення, що ми будемо чи не будемо робити. Але як послідовники Спасителя ми намагаємося не судити чи не критикувати інших людей. Аби допомогти молоді зрозуміти різницю, покажіть їм висловлювання президента Далліна Х. Оукса, вміщене у розділі “Матеріали, що стосуються цієї теми”. Попрацюйте разом класом або кворумом, щоб подумати про приклади, коли осуджують якусь ситуацію—наприклад, захід, подію або обговорення, а не людину, яка пов’язана з цією ситуацією. Чому краще осуджувати ситуацію, а не людину? У молоді можуть виникнути інші запитання про праведний суд (див. приклади у розділі “Матеріали, що стосуються цієї теми”). Обговоріть разом їхні запитання, скориставшись інформацією, що знаходиться у розділі “Матеріали, що стосуються цієї теми”, щоб знайти там відповіді. Запропонуйте молоді розказати про те, на які справи надихнуло їх те, що вони вивчають.

  • У своєму виступі на генеральній конференції “Розвивати вірне судження, а не засуджувати інших” (Ліягона, трав. 2010, сс. 103–105) старійшина Грегорі А. Швайцер розповів дві історії: про послідовницю Ісуса, Марту, і про чоловіка, якому допоміг старійшина Швайцер. Чого можна навчитися з цих історій стосовно того, як нам слід дивитися одне на одного та ставитися одне до одного? Які принципи можуть допомогти нам бути більш подібними до Христа і судити праведно?

Зображення
доросла молодь розмовляє

У міру того, як ми вчимося бути більш подібними до Христа, ми можемо бути більш здатними судити праведно.

Дійте з вірою

Запропонуйте членам класу або кворуму подумати й записати, що вони будуть робити завдяки враженням, які отримали сьогодні. Якщо вони захочуть, то можуть поділитися своїми ідеями. Попросіть їх подумати, як їхні дії на основі цих вражень зміцнять їхні стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Матеріали, що стосуються цієї теми

  • Приклади запитань, які стосуються суду інших: “Мене навчали, що я маю уважно обирати собі друзів. Але як мені це зробити, щоб не судити людей?” “Коли я намагаюся жити за євангельськими принципами, мене звинувачують, що я суджу інших. Як я можу вірно дотримуватися того, у що вірю і виявляти любов до тих, хто не погоджується з моїми віруваннями?”

  • 1 Самуїла 16:7; Мороній 7:12–19; Учення і Завіти 11:12

  • Статті на євангельські теми, “Judging Others (Судити інших),” topics.ChurchofJesusChrist.org

  • Президент Даллін Х. Оукс навчав: “Коли це можливо, нам слід утриматися від засудження людей і судити лише ситуації. Це важливо, коли ми намагаємося діяти відповідно до інших норм, ніж діють інші люди, з яким ми мусимо спілкуватися—вдома, на роботі чи у громаді. Ми можемо встановити вищі норми для себе або наших домівок та діяти за ними без засудження тих, хто чинить інакше” (“Judge Not” and Judging”, Ensign, Aug. 1999, 11).

Навчати, як навчав Спаситель

Ваші зусилля мають підтримувати зусилля батьків. Діліться з батьками молоді тим, чого ви навчаєте. Радьтеся з ними, щоб дізнатися про потреби молодих людей у вашому класі та як найкраще задовольнити ці потреби.

Роздрукувати