За Мною йдіть
20–26 квітня. Moсія 4–6: “Сильна зміна”


“20–26 квітня. Мосія 4–6: “Сильна зміна”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“20–26 квітня. Мосія 4–6”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Цар Веніямин навчає свій народ

У служінні вашому Богові, художник Уолтер Рейн

20–26 квітня

Мосія 4–6

“Сильна зміна”

Коли ви будете читати й обдумувати Moсія 4–6, зверніть увагу на підказки Святого Духа. На які добрі справи це вас надихає? (Див. Moсія 5:2).

Записуйте свої враження

Чи бувало у вас таке, що під час чийогось виступу ви відчули натхнення змінити своє життя? Можливо, ви вирішили, завдяки почутому, трохи змінити своє життя, а може навіть і зовсім змінити. Проповідь царя Веніямина була саме такою, а істини, яким він навчав, мали такий самий вплив на людей, які їх чули. Цар Веніямин поділився зі своїми людьми тим, чого його навчав ангел—що чудові благословення були можливі через “спокутуючу кров Христа” (Moсія 4:2). Його послання повністю змінило їхній погляд на самих себе (див. Мосія 4:2), змінило їхні бажання (див. Moсія 5:2) і надихнуло їх укласти завіт з Богом, що вони завжди будуть виконувати Його волю (див. Мосія 5:5). Ось як слова царя Веніямина вплинули на його людей. Як вони вплинуть на вас?

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Мосія 4

Через Ісуса Христа я можу отримати й утримати прощення моїх гріхів.

Подолати тілесну людину нелегко. Для цього потрібні великі зусилля, щоб стати “свят[им] через спокуту Христа Господа” (Moсія 3:19). Іноді, навіть коли ви відчували, що ваші гріхи вам прощено, вам може бути важко утримувати це почуття і залишатися на шляху праведності. Цар Веніямин навчав свій народ і того, як отримати, і того, як зберегти прощення гріхів і постійно жити як свята людина. Коли ви будете вивчати розділ 4 Мосії, ви можете поставити собі запитання, подібні до наступних:

Вірші 1–12:Які благословення дало прощення гріхів народу царя Веніямина? Чого навчав цар Веніямин, щоб допомогти їм зберегти відпущення їхніх гріхів? Чого він навчав про те, як ми отримуємо спасіння? Зверніть увагу на те, що саме, за словами царя Веніямина, нам слід “завжди зберіга[ти] у пам’яті” (вірш 11). Які ваші дії, згідно з відчутим натхненням, допоможуть вам пам’ятати про це?

Вірші 12–16:Згідно з цими віршами, що відбувається в нашому житті, якщо ми робимо те, що описано у вірші 11? Чи відчували ви такі зміни у вашому житті? Як вони подібні до змін, описаних в Moсія 3:19?

Вірші 16–30:Як те, що ми ділимося з бідними, допомагає нам утримувати відпущення наших гріхів? Як ви можете застосувати вірш 27 до ваших зусиль бути схожими на Христа?

Див. також Девід A. Беднар, “Завжди утримуйте прощення ваших гріхів”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 59–62; Дейл Г. Ренлунд, “Берегти могутню зміну в серці”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, сс. 97–99.

Moсія 5:1–7

Дух Господа може спричинити сильну зміну в моєму серці.

Досить часто люди кажуть: “Я не можу змінитися. Я такий, який вже є”. На противагу цьому, досвід народу царя Веніямина показує нам, як Дух Господа може дійсно змінити наші серця. Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Ми можемо змінити нашу поведінку. Самі наші бажання можуть змінитися. … Справжня зміна---постійна зміна---може прийти лише через зцілюючу, очищаючу та уможливлюючу Спокуту Ісуса Христа. … Євангелія Ісуса Христа є євангелією змін!” (“Рішення для вічності”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 108).

Коли ви будете читати про зміну, яку відчув народ царя Веніямина, подумайте, як “сильна зміна”, яка привела до справжнього навернення, сталася---або може статися---у вашому житті. Чи приводили до зміни вашого серця кілька “сильних” моментів, чи ваше навернення відбувалося більш поступово?

Див. також Єзекіїль 36:26–27, Алма 5:14, Девід A. Беднар, “Навернені до Господа”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, сс. 106–109.

Зображення
Христос зцілює хвору жінку

Спаситель може змінювати наші серця і наші життя. Руки, які зцілюють, художник Адам Абрам

Мосія 5:5–15

Я беру на себе ім’я Христа, коли укладаю завіти.

Однією з причин, чому цар Веніямин хотів звернутися до свого народу---це було “да[ти] цьому народові ім’я”. Дехто з них були нефійцями, а інші---нащадками Мулека, але не ці імена він мав на увазі. Він запросив народ узяти на себе “ім’я Христа” як частину їхнього завіту слухатися Бога (Moсія 1:11, 5:10). Що ви дізнаєтеся з Moсія 5:7–9 про те, що означає взяти на себе ім’я Христа?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон навчав: “Джерелом [моральної і духовної сили] є Бог. А доступ до тієї сили ми маємо через наші з Ним завіти” (“Сила завітів”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 20). Коли ви будете читати Moсія 5:5–15, складіть перелік благословень, які прийдуть у ваше життя, коли ви будете дотримуватися укладених з Богом завітів. Як дотримання ваших завітів допомагає вам утримувати “сильну зміну”, здійснену в вас через Ісуса Христа і Його Спокуту?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moсія 4:9–12

Як ваша сім’я може більш повно “вір[ити] в Бога” (Moсія 4:9) і “завжди зберіга[ти] у пам’яті велич Бога”? (Moсія 4:11). Члени сім’ї можуть прочитати Moсія 4:9–12 і знайти фрази, які допоможуть їм зміцнити їхню віру в Бога. Потім вони можуть написати ці фрази і розмістити їх по своїй домівці як нагадування. Як пам’ять про це допоможе нам “завжди … втішатися” й “утримувати прощення [наших] гріхів”? (Moсія 4:12).

Moсія 4:14--15

Що ми дізнаємося з цих віршів про боротьбу і суперечки?

Мосія 4:16–26

У якому сенсі ми всі є жебраками? Згідно з цими віршами, як ми маємо ставитися до всіх дітей Бога? (Moсія 4:26). Кому потрібна наша допомога?

Мосія 4:27

Чи не біжить ваша сім’я швидше, ніж у вас є на це сили? Ви можете запросити членів сім’ї подивитися на все, що вони роблять, і переконатися, що вони є старанними та також і мудрими.

Moсія 5:5–15

Що взяття на себе імені Христа говорить про наші з Ним стосунки? Можливо, буде корисним поговорити про те, чому люди іноді пишуть свої імена на речах, якими володіють. Як ми можемо показати, що ми “належимо” Спасителю?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Сприяйте створенню атмосфери любові. Те, як члени сім’ї ставляться одне до одного, може глибоко вплинути на дух у вашій домівці. Допоможіть усім членам сім’ї виконувати свою частку у встановленні домівки, де панує любов і повага, щоб усі почувалися в безпеці, коли будуть ділитися своїм досвідом, запитаннями і свідченнями. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 15).

Зображення
Христос годує пташок на подвір’ї

Під Його постійною опікою, художник Грег К. Олсен

Роздрукувати