За Мною йдіть
13–19 липня. Aлма 32–35: “Посіяти це слово у ваших серцях”


“13–19 липня. Алма 32–35: “Посіяти це слово у ваших серцях”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“13–19 липня. Алма 32–35”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
насіння в руках дитини

13–19 липня

Алма 32–35

“Посіяти це слово у ваших серцях”

Запишіть духовні враження, які ви отримуєте, коли вивчаєте Aлма 32–35. На які дії вас надихає те, про що ви дізнаєтеся?

Записуйте свої враження

Молитва зорамійців була зосереджена на них самих, то був звичний ритуал, який відбувався лише раз на тиждень. Для його здійснення людина мала стояти там, де її всі бачили, і повторювати марнославні, самовдоволені слова. Мабуть, ще гіршим було те, що у зорамійців не було віри в Ісуса Христа—вони навіть відкидали Його існування—і переслідували бідних (див. Aлма 31:9–25). На противагу цьому, Алма й Амулек сміливо навчали, що молитва більше пов’язана з тим, що відбувається в наших серцях, ніж на публічних заходах. І якщо вона не веде до появи співчуття нужденним, вона “марна, і нічого не дасть” (Aлма 34:28). Що найважливіше---це вияв віри в Ісуса Христа, Який пропонує спокуту через Свою “нескінченну і вічну жертву” (див. Aлма 34:10). Така віра, як пояснив Алма, виникає від смирення і “бажання повірити” (Aлма 32:27). Вона зростає поступово, як дерево, і вимагає постійного живлення. Коли ви будете читати Aлма 32–35, подумайте про ваші власні віру і молитви, чи відчуваєте ви, що в них може бути присутнім ставлення зорамійців? Як ви будете підживлювати вашу віру в Ісуса Христа, щоб вона ставала “дерево[м], що проростає у вічне життя”? (Aлма 32:41).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Aлма 32:1–16

Я можу вирішити бути смиренним/ою.

Алма відчув, що бідні зорамійці були смиренними і “підготовлені почути Слово” (Aлма 32:6). Коли ви будете читати Aлма 32:1–16, подумайте, як ви готуєтеся почути слово Бога.

Який досвід викликав у вас смирення? Що ви зробили, аби стати більш смиренними? Ці вірші можуть навчити нас, як вибирати смирення свідомо, замість того, щоб нас змушували його мати. Наприклад, у чому полягає різниця між тим, аби бути “бідними на речі світу” і “бідними серцем”? (Вірш 3). Що означає “упокори[тися] через Слово”? (Вірш 14).

Див. також “Humility (Смирення)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org.

Aлма 32:17–43, 33–34

Я застосовую віру в Ісуса Христа, якщо саджаю Його слово в моєму серці і підживлюю його.

Чому, на вашу думку, Алма говорив про саджання насіння у відповідь на запитання зорамійців щодо поклоніння? Про яке насіння говорив Алма? (Див. Aлма 32:28, 33:22–23). Коли ви читаєте Aлма 32:17–43, зверніть увагу на слова і фрази, які допомагають вам зрозуміти, як виявляти віру в Ісуса Христа і Його слово. Що ви дізналися стосовно того, що таке віра і чим вона не є? Потім, коли ви будете читати розділи 33–34, пошукайте відповідь на запитання зорамійців: “Як [ми] повинні посіяти насіння?” (Алма 33:1).

Ось іще один спосіб вивчати Aлма 32–34: намалюйте зображення різних стадій зростання насінини. Потім підпишіть кожен малюнок словами з Алма 32:28–43, які допоможуть вам зрозуміти, як посадити і підживлювати слово у вашому серці.

Див. також Матвій 13:3–8, 18–23, Євреям 11, Ніл Л. Aндерсен, “Віра---не випадковість, а вибір”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 65–68.

Aлма 33:2–11, 34:17–29

Я можу поклонятися Богу в молитві у будь-який час і в будь-якому місці.

Настанови Алми та Амулека стосовно поклоніння і молитви мали на меті виправити конкретні помилки зорамійців (див. Aлма 31:13–23). Але істини, яким вони навчали, можуть допомогти будь-кому з нас краще зрозуміти, що таке молитва і поклоніння. Ви могли б зробити список істин стосовно молитви, які ви можете знайти в Aлма 33:2–11 та 34:17–29. Біля цього списку зробіть список можливих помилкових переконань щодо молитви, які ці істини виправляють (див. Aлма 31:12–23). Як те, що ви дізнаєтеся в цих віршах, впливає на те, як ви молитеся і поклоняєтеся?

Aлма 33:3–17

Хто були Зинос і Зинок?

Зинос і Зинок були пророками, які свідчили про Ісуса Христа у старозавітні часи, але їхніх учень немає у Старому Завіті. Нефійці, мабуть, мали доступ до вчень цих пророків тому, що вони були на пластинах з латуні, здобутих Нефієм у Лавана. Вони також згадуються в 1 Нефій 19:10–12, Кн. Якова 5:1 та Геламан 8:19–20.

Aлма 34:30–41

“Це життя є часом … підготуватися до зустрічі з Богом”.

Коли ви будете читати Aлма 34:30–41, подумайте, як ви можете “зроби[ти] добр[е з вашим] часом поки [ви] в цьому житті” (вірш 33). Як покаяння і терпіння можуть допомогти вам підготуватися до зустрічі з Богом? Чи є якісь зміни, які вам треба зробити, але які ви відкладали на потім? Будьте готові діяти відповідно до будь-яких отриманих вами духовних вражень.

Див. також Aлма 12:24, Ларрі Р. Лоуренс, “Чого ще бракує мені?”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 33–35.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Aлма 32:9–11, 33:2–11, 34:38–39

На що це було б схоже, якби нам дозволялося поклонятися і молитися лише в неділю? Коли ви разом читаєте ці вірші, члени сім’ї можуть обговорити, як вони можуть поклонятися щодня і чому вони вдячні за можливість це робити.

Aлма 32:28–43

До цього навчального плану додається зображення дерева. Ви можете скористатися ним, аби проілюструвати слова Алми в цих віршах. Або ваша сім’я може піти на прогулянку, щоб знайти рослини на різних стадіях зростання і прочитати вірші з Aлма 32, в яких зростаюча рослина порівнюється з нашою вірою. Кожен член сім’ї може посадити насіння й обговорити, що нам потрібно робити, аби сприяти його зростанню. Протягом наступного тижня ви можете перевіряти ваше насіння і нагадувати одне одному про необхідність постійного підживлення наших свідчень про Ісуса Христа.

Aлма 33:2–11, 34:17–29

Що у цих віршах сказано про те, як ми можемо покращити наші особисті та сімейні молитви?

Алма 34:31

Які випадки у нашому житті показали нам, що, коли ми каємося, то починаємо “негайно” відчувати благословення плану викуплення?

Aлма 34:33–35

Чи знає ваша сім’я, що таке відкладати на потім? Хтось може назвати приклади відкладання на потім та негативні наслідки цього. Що означає “відкла[дати] день [нашого] покаяння”?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Малюйте малюнки. Ви можете дозволити членам сім’ї помалювати, коли вони вивчають Писання. Наприклад, їм може сподобатися намалювати, як насінина виростає в дерево, коли вони вивчатимуть Aлма 32.

Зображення
плоди на дереві

“Через вашу старанність, і вашу віру, і ваше терпіння з Словом у підживленні його, … дивіться, поступово ви зірвете плід його, який є найціннішим” (Aлма 32:42).

Роздрукувати