За Мною йдіть
20–26 травня. Mатвій 21–23; Maрк 11; Лука 19–20; Іван 12: “Ось … йде Цар Твій!”


“20–26 травня. Mатвій 21–23; Maрк 11; Лука 19–20; Іван 12: “Ось … йде Цар Твій!”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“20–26 травня. Mатвій 21–23; Maрк 11; Лука 19–20; Іван 12”: За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
чоловік сидить на дереві і підходить Ісус

Закхей на фіґовому дереві, художник Джеймс Тіссо

20–26 травня

Maтвій 21–23; Maрк 11; Лука 19–20; Іван 12

“Ось … йде Цар Твій!”

Перед тим, як читати ідеї у цьому навчальному плані, прочитайте Maтвій 21–23; Maрк 11; Лука 19–20 та Іван 12. Запишіть натхненні думки, якими ви могли би поділитися з вашою сім’єю чи під час уроків у церкві.

Запишіть свої враження

Спаситель був голодний після того як подорожував з Віфанії до Єрусалима, і фігове дерево здалеку виглядало як джерело їжі. Але коли Ісус підійшов до дерева, Він побачив, що на ньому не було плодів (див. Maтвій 21:17–20; Maрк 11:12–14, 20). У певному сенсі фігове дерево було схоже на лицемірних провідників релігії в Єрусалимі: їхні пусті вчення та зовнішні вияви святості не несли духовної поживи. Фарисеї та книжники, як здавалося, виконували багато заповідей, але не виконували двох найбільших заповідей: любити Бога і любити ближнього, як самого себе (див. Maтвій 22:34–40; 23:23).

На противагу цьому багато людей почали вбачати хороший плід в ученнях Ісуса. Коли Він прибув до Єрусалима, вони привітали Його вітами, зрізаними з дерева, щоб устелити Його шлях, радіючи, що нарешті, як це було сказано в давньому пророцтві, “Цар твій до тебе гряде” (Захарія 9:9). Коли ви будете цього тижня читати, думайте про плоди вчень і спокутної жертви Спасителя у вашому житті і як ви можете принести “рясний плід” (Іван 12:24).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Maтвій 23; Лука 19:1–10; 20:45–47

Господь судить не за зовнішнім виглядом, але за бажаннями серця.

У дні Ісуса багато людей вважали, що митарі, тобто збирачі податків, були нечесними й обкрадали людей. Тому, оскільки Закхей, старший над митарями, був багатий, можливо, він був навіть під більшою підозрою. Але Ісус дивився на серце Закхея. Що стає відомо про серце Закхея з Лука 19:1–10? Ви можете звернути увагу на слова у цих віршах, які описують, що робив Закхей, аби показати свою відданість Спасителю. Якими є бажання вашого серця? Що ви робите, аби шукати Спасителя, як це робив Закхей?

Спілкування Спасителя з книжниками та фарисеями цікаво контрастує з Його спілкуванням із Закхеєм. Як пояснив президент Дітер Ф. Ухтдорф, “[Ісус] виявляв праведний гнів по відношенню до лицемірів, таких, як: книжники, фарисеї та садукеї—тих, хто намагався виглядати праведними, аби здобути славу, вплив і багатство світу, в той же час гноблячи людей, яких вони мали благословляти” (“Бути справжніми”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 81).

У Maтвій 23 Спаситель використав кілька метафор для описання лицемірства. Ви можете позначити або перелічити ці метафори і звернути увагу на те, чого вони навчають стосовно лицемірства. На які дії надихає вас учення Спасителя?

Див. також Учення і Завіти 88:62–63; 137:9.

Maтвій 21:1–11; Maрк 11:1–11; Лука 19:29–44; Іван 12:12–16

Ісус Христос—мій Цар.

Розповіді в Maтвій 21:1–11; Maрк 11:1–11; Лука 19:29–44 та Іван 12:12–16 описують початок останнього тижня життя Спасителя, включаючи Його тріумфальний в’їзд до Єрусалиму. Ті, хто визнали в Ньому свого Царя, виявили свою відданість помазанням Його (див. Іван 12:1–8), стелячи одяг і пальмове листя на Його шляху в Єрусалим і вигукуючи хвалу. Подумайте, як наступні джерела можуть поглибити ваше розуміння подій, які почалися в останній тиждень життя Спасителя.

Як ви можете прийняти Спасителя як свого Господа і Царя?

 

Матвій 22:34–40

Дві найбільші заповіді—любити Бога і любити інших як себе.

Якщо станеться так, що ви почуватиметеся приголомшеними, намагаючись наслідувати Ісуса Христа, тоді слова Спасителя, звернені до вчителя закону в Maтвій 22, можуть допомогти вам простіше і більш зосереджено поставитися до вашого учнівства. Ось один із способів зробити це: складіть список кількох заповідей Господа. Як кожен пункт з вашого переліку пов’язується з двома найбільшими заповідями? Як зосередження на двох найбільших заповідях допомогло би вам дотримуватися інших?

Матвій 23:5

Що таке філактерії?

Філактерії це шкіряні коробочки, в яких лежать смужки пергаменту з написаними уривками з Писань. Юдеї прикріпляли ці маленькі коробочки на шкіряні пасочки і носили їх у себе на лобі, чи на руках, щоб у такий спосіб пам’ятати про заповіді (див. Повторення Закону 6:6–8). Через гординю фарисеї носили надзвичайно великі філактерії, щоб усі бачили, як сильно вони любили слово Бога.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань та домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам знати, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Іван 12:1–8

Як Марія виявляла свою любов до Спасителя? Як ми можемо виявляти нашу любов до Нього?

Зображення
жінка витирає ноги Ісуса своїм волоссям

Омивання ніг Ісуса, художник Браян Колл

Іван 12:42–43

Як ми можемо виявляти повагу до інших, коли вони висловлюють або захищають релігійні вірування? Які соціальні наслідки іноді зупиняють нас від висловлення чи захисту нашої віри в Христа? Приклади людей, які не піддавалися соціальному тиску, можна знайти в Даниїл 1:3–20; 3; 6; Іван 7:45–53; 9:1–38 та Moсія 17:1–4.

Матвій 21:12–17

Як ми виявляємо наше благоговіння і повагу до храму? Що ми можемо “вигнати” з нашого життя такого, що утримує нас від сприйняття храму, як “дому молитви” (Maтвій 21:12–13) і місця духовного зцілення? Ви можете заспівати “Люблю на храм дивитись”, Збірник дитячих пісень, с. 99.

Матвій 21:28–32

Які уроки з притчі про чоловіка з двома синами можуть допомогти вашій сім’ї? Наприклад, ви можете використати цю історію, аби обговорити важливість щирої слухняності та покаяння. Мабуть, ви сім’єю можете написати сценарій, щоб розіграти притчу і по черзі виконати різні ролі.

Матвій 22:15–22

Назвіть приклади “Божого” (вірш 21), що ми маємо віддати Йому?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Скористайтеся мистецтвом для залучення членів сім’ї. Альбом “Євангелія в мистецтві” та LDS Media Library на LDS.org містять багато зображень та відео, які можуть допомогти [членам вашої сім’ї] візуалізувати поняття чи події” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 22). Наприклад, картина, розміщена у цьому навчальному плані, може допомогти оживити історію в’їзду Христа до Єрусалима.

Зображення
Тріумфальний в’їзд Христа

Тріумфальний в’їзд, художник Уолтер Рейн

Роздрукувати