За Мною йдіть
30 вересня–13 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”


“30 вересня–13 жовтня. Ефесянам: “Щоб приготувати святих”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“30 вересня–13 жовтня. Ефесянам”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019

Зображення
сім’я дивиться на фотографії

30 вересня–13 жовтня

Ефесянам

“Щоб приготувати святих”

Чи бачите ви зв’язок між посланнями на генеральній конференції і Посланням Павла ефесянам?

Записуйте свої враження

Коли євангелія почала розповсюджуватися в Ефесі, вона викликала “розрух чималий” (Дії 19:23) серед ефесян. Місцеві майстри, які будували вівтарі для язичницьких богів, бачили в християнстві загрозу своєму заробітку, і невдовзі вони “переповнились гнівом, … і місто наповнилося заколотом” (див. Дії 19:27–29). Уявіть, що ви новонавернений до євангелії в такому оточенні. Багато ефесян прийняли євангелію і жили за нею посеред цього “розруху” (Дії 19:40), і Павло запевнив їх, що “у Христі … наш мир” (Ефесянам 2:13–14). Ці слова разом із його запрошенням відмовитися від “усякого подратування, і гніву, і лютості, і крику, і лайки” (див. Ефесянам 4:31) здаються такими ж вчасними і так само втішають зараз, як це було і тоді. Для ефесян, як і для вас, сила зустрітися з випробуваннями приходить в “Господі та могутності сили Його” (Eфесянам 6:10–13).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Ефесянам 1:4–11, 17–19

Чи Бог “вибрав” або “призначив наперед” деяких зі Своїх дітей до спасіння?

Павло говорив про те, що святі були “призначені наперед” Богом і Він їх “вибра[в] … перше заложення світу” бути Його народом. Як зауважив президент Генрі Б. Айрінг, те, що так багато людей живуть і помирають без шансу отримати євангелію, змушує декого “прийти до висновку, що Бог повинен був визначити заздалегідь, кого зі Своїх дітей Він спасе і кому Він відкриє доступ до євангелії, в той час як ті, хто ніколи про неї не чув, просто не є “обраними”. Але … у Божому плані є більше любові й справедливості, ніж дехто вважає. Наш Небесний Батько має величезне бажання зібрати і благословити всю Свою сім’ю” (“Збирання Божої сім’ї”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 20–21). Усі діти Бога можуть прийняти євангелію та її обряди через роботу, яка виконується у святих храмах за тих, хто помер.

Хоча ніхто не передбачений наперед для спасіння чи не для спасіння, сучасні одкровення навчають, що дехто був обраний або “призначений наперед” у духовному світі для виконання тут, на землі, певних обов’язків. Це включає відповідальність, яка лежить на всіх святих останніх днів---ділитися євангелією і допомагати всім дітям Бога з обох боків завіси приходити до Христа.  

Ефесянам 1:10

Бог “усе об’єдна[є] в Христі”.

Чи було у вас коли-небудь запитання, що таке “урядження виповнення часів”, або що означає “усе об’єднати в Христі”? Коли ви будете обдумувати ці фрази, прочитайте наступні уривки з Писань: Ефесянам 4:13; 2 Нефій 30:7–8; Учення і Завіти 110:11–16; 112:30–32; 128:18–21. Ви можете відчути натхнення написати власні пояснення цих фраз.

Eфесянам 2:19–22; 4:11–16

Церква збудована на основі апостолів і пророків й Ісус Христос є її наріжним каменем.

Читання вчень Павла про апостолів і пророків може допомогти вам підготуватися почути послання сучасних апостолів і пророків під час генеральної конференції. Згідно з Eфесянам 2:19–22; 4:11–16, чому у нас є пророки та апостоли? Як їх учення допомогли вам не “хита[тися] і захоплю[ватися] від усякого вітру науки”?

Див. також Дії 4:10–12.

Зображення
члени Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів

Господь покликає пророків та апостолів вести Його Церкву.

Eфесянам 5:21--6:4

Я можу зміцнювати свої сімейні стосунки.

Коли ви будете читати Eфесянам 5:21–6:4, зверніть увагу на думки, які приходять до вас стосовно того, як зміцнити ваші сімейні стосунки?

Важливо звернути увагу на те, що слова Павла в Eфесянам 5:22 були написані в контексті соціальних порядків його часу. Пророки та апостоли сьогодні навчають, що чоловіки не є кращими за жінок і що подружжя мають бути “рівноправними партнерами” (див. “Сім’я: Проголошення світові”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 145). Але навіть у цьому випадку ви можете знайти підходящу пораду в Eфесянам 5:23–33, особливо, якщо готуєтеся укласти шлюб. Наприклад, як Христос виявляв Свою любов до святих? Що це говорить про те, як чоловіки мають ставитися до своїх дружин? Які послання ви знаходите для себе в цих віршах?

Eфесянам 6:10–18

Зодягання в “повну Божу зброю” буде захищати мене від зла.

Коли ви читаєте Eфесянам 6:10–18, подумайте, чому Павло міг назвати кожний предмет захисту саме так. Від чого захищає нас “повна Божа зброя”? Що ви можете зробити, аби щільніше вдягати кожний предмет захисту щодня?

Див. також 2 Нефій 1:23; Учення і Завіти 27:15–18.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Ефесянам 1:10

Через Відновлення останніх днів Бог збирає все в одне, включаючи всі принципи та обряди євангелії. Для того, щоб продемонструвати цю ідею, ви можете заховати по всій вашій домівці предмети чи написані фрази, які представляють те, що було відновлене в наші дні (наприклад, ключі священства, храмові обряди, Писання і духовні дари). Члени сім’ї можуть пошукати і “зібрати” їх докупи. Чому ми вдячні за те, що живемо в “розподіл[і] повноти часів”?

Ефесянам 2:4–10; 3:14–21

Запросіть членів сім’ї ділитися випадками, коли вони відчували любов і милість Бога та Ісуса Христа, описані в цих віршах.

Eфесянам 2:12–19

Вашій сім’ї може сподобатися будувати стіни з подушок або інших предметів, які є у вас вдома, і потім руйнувати їх. Які стіни розділяють людей сьогодні? Як Ісус Христос “зруйнував серединну перегородку” між нами і Богом?

Eфесянам 6:10–18

Ваша сім’я може виготовити власну “зброю Бога”, використовуючи предмети щоденного вжитку. Відео “The Armour of God” (Божа зброя) (LDS.org) може допомогти членам сім’ї уявити цю зброю, і вони можуть знайти прості пояснення в статті “Повна Божа зброя” (Ліягона, черв. 2016, сс. 70–71). Як кожен предмет зброї захищає нас духовно? Що ми можемо робити, щоб допомогти одне одному “зодяг[ати]ся в повну Божу зброю” (Eфесянам 6:11) щодня?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Дозвольте Духу направляти ваше вивчення. Будьте чутливими до Духа, коли Він буде скеровувати вас до того, що вам необхідно вивчати кожного дня, навіть якщо це приведе вас до вивчення теми, яку ви спочатку не планували вивчати.

Зображення
чоловік в озброєнні ери Нового Завіту

Вдягання зброї Бога може захистити нас духовно.

Роздрукувати