За Мною йдіть
23–29 грудня. Об’явлення 12–22: “Переможець наслідить усе”


“23–29 грудня. Об’явлення 12–22: “Переможець наслідить усе”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“23–29 грудня. Об’явлення 12–22”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019

Зображення
Ісус Христос вітає людей під час Свого Другого пришестя

Вічне місто, художник Кіт Ларсон

23–29 грудня

Об’явлення 12–22

“Переможець наслідить усе”

Коли ви будете читати Об’явлення 12–22, пошукайте паралелі між тим, що бачив Іван, і тим, що бачите ви у сучасному світі. Прагніть духовного скерування, щоб з його допомогою знайти для себе уроки під час заглиблення у символічну мову Івана.

Записуйте свої враження

Уявіть жінку, “яка кричала від болю, та муки терпіла від породу”. Тепер уявіть, як “змій червоноогняний, … що мав сім голів та десять рогів”, стоїть перед жінкою, готовий “з’їсти дитину її, коли вродить” (Об’явлення 12:2–4). Щоб зрозуміти ці вірші з одкровення Івана, пам’ятайте, що ці символи представляють Церкву і царство Бога і небезпеку, яка їх спіткає. Для святих, які терпіли сильні переслідування в дні Івана, перемога над злом не виглядала вірогідною. Цю перемогу також може бути важко передбачити у наші дні, коли супротивник веде “війну зі святими”, і йому дана “влада над кожним племенем, і народом, і язиком” (Об’явлення 13:7). Але кінець одкровення Івана яскраво демонструє, як добро подолає зло. Вавилон впаде. Ісус Христос царюватиме як Цар Царів. “І Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре”, і вірні будуть царювати з Ним і “наслід[ують] все” (Об’явлення 21:4, 7).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Об’явлення 12:7–17

Війна на небесах продовжується на землі.

Нам небагато відомо про війну на небесах, але є яскраве, хоча і коротке її описання в Об’явлення 12:7–11. Коли ви будете читати ці вірші, уявіть себе учасником цього доземного конфлікту. Чого ці вірші навчають про те, як ви та інші вірні діти Бога подолали Сатану? Згідно з цими віршами, як ви можете подолати його в наші дні, коли він продовжує “воювати з [тими, хто] мають свідоцтво Ісусове”? (Вірш 17).

Див. також 1 Нефій 14:12–14; Путівник по Писаннях, “Михаїл”, “Війна на небесах”.

Об’явлення 14:6–7

Хто той ангел, якого бачив Іван, як той проповідує євангелію?

Одне пророцтво у цих віршах здійснилося, коли Мороній явився Джозефу Сміту і привів його до літописів, які він переклав і видав як Книгу Мормона. Ця книга містить “вічну Євангелію”, яку ми маємо доручення проповідувати “кожному людові, і племені, і язику, і народові” (Об’явлення 14:6).

Об’явлення 17–18

Господь запрошує мене тікати з Вавилону та від його гріхів.

Об’явлення 17–18 містить тривожні образи, які описують гріх, матеріалізм і хтивість Вавилону—символу суєтності і нечестивості. Подумайте про приклади умов, подібних до Вавилонських, які існують в сучасному світі, і подумайте, що ви можете зробити, щоб виконати пораду “вий[ти] із” Вавилону, щоб не бути “спільниками гріхів Його” (Об’явлення 18:4).

Об’явлення 20:12–15

Усіх дітей Бога будуть судити за книгою життя.

Уявіть, що якийсь письменник запропонував написати книгу про ваше життя. Які деталі чи досвід ви б хотіли туди включити? Якби ви знали, що ваші майбутні вчинки також будуть записані, як би ви змінили своє життя? Думайте про це, коли будете читати про Судний день в Об’явлення 20:12–15. Що, як ви сподіваєтеся, буде написано про вас у книзі життя?

Див. також Путівник по Писаннях, “Книга життя”.

Об’явлення 21; 22:1–5

Якщо я буду вірним, я отримаю целестіальну славу.

У порівнянні з описаннями Вавилону Об’явлення 21–22 описує целестіальну славу, яка чекає на вірних послідовників Христа. Які образи, фрази чи обіцяння в цих розділах надихають вас залишатися вірними навіть тоді, коли це складно?

Об’явлення 22:18–19

Чи означають ці фрази те, що не може бути ніяких додаткових Писань окрім Біблії?

Деякі люди цитували Об’явлення 22:18–19 як підставу заперечувати Книгу Мормона та інші Писання останніх днів. Але старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав:

“Зараз практично всі дослідники Біблії напрочуд одностайні в думці, що ці слова стосуються тільки книги Об’явлення, а не всієї Біблії. Ці вчені сучасності визнають, що багато “книг” Нового Завіту однозначно були написані після того, як Іван отримав одкровення на острові Патмос. …

Але є простіше пояснення. … Вся Біблія, якою ми її знаємо---добірка текстів, складених в один том,—не існувала, коли писався цей вірш” (“Мої слова … ніколи не припиняться”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 91).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Об’явлення 12; 19; 21

Деяким членам сім’ї може сподобатися і бути корисним намалювати видіння, описані в Об’явленні. Наприклад, малювання описаного в Одкровення 12 може привести до обговорень Війни на Небесах (див. вірші 7–11). Малюнки на основі Об’явлення 21 могли б надихнути розмови про целестіальне царство. Ви також можете показати малюнок, доданий до цього навчального плану, і попросити членів сім’ї знайти в Об’явлення 19 вірші, які описують зображене на малюнку.

Об’явлення 12:11.

Що може означати фраза “словом свого засвідчення”? Як наші свідчення про Ісуса Христа допомагають нам та іншим подолати Сатану?

Об’явлення 13:11–14

Які думки виникають у членів вашої сім’ї про оманливу звірину? Як нам виявляти обмани, які ми бачимо у сучасному світі, та уникати їх?

Об’явлення 20:2–3

Як 1 Нефій 22:26 та Учення і Завіти 43:30–31 допомагають нам зрозуміти, що може означати “зв’язати” Сатану?

Об’явлення 22:1–4

Що може бути символічним значенням імені Спасителя “на [наших] чолах”? (Об’явлення 22:4; див. також вірші 1–17).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Перевіряйте, як діти виконують запрошення діяти. “Коли ви перевіряєте запрошення діяти, ви показуєте [членам вашої сім’ї], що ви дбаєте про них, і про те, як євангелія благословляє їхнє життя. Ви також даєте їм можливість поділитися їхнім досвідом, що зміцнює їхнє зобов’язання та дозволяє їм підтримувати одне одного, коли вони живуть за євангелією” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 35).

Роздрукувати