Новий Завіт 2023
26 грудня–1 січня. Ми відповідальні за наше власне навчання


“26 грудня–1 січня. Ми відповідальні за наше власне навчання”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“26 грудня–1 січня. Ми відповідальні за наше власне навчання”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
сім’я дивиться у фотоальбом

26 грудня–1 січня

Ми відповідальні за наше власне навчання

Мета Писань—допомогти вам прийти до Христа і здобути глибше навернення до Його євангелії. Посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей може допомогти вам зрозуміти Писання і знайти в них духовну силу, потрібну вам і вашій сім’ї. Потім у вас будуть можливості ділитися на уроках в Церкві знаннями і заохочувати святих поряд з вами продовжувати докладати зусилля, щоб іти за Христом.

Записуйте свої враження

“Чого ви шукаєте?”— Запитав Ісус учнів про Івана Христителя (Іван 1:38). Ви можете поставити собі те саме запитання—бо те, що ви знайдете у Новому Завіті цього року, великою мірою залежатиме від того, що ви шукаєте. “Просіть—і буде вам дано”,—пообіцяв Спаситель (Матвій 7:7). Тому ставте запитання, які виникають у вас під час вивчення, а потім старанно шукайте відповідей. У Новому Завіті ви прочитаєте про сильні духовні переживання учнів Ісуса Христа. Як відданий учень Спасителя, ви можете отримати власні сильні духовні переживання, коли приймете запрошення Спасителя, що зустрічається по всій цій священній книзі: “Іди вслід за Мною” (Лука 18:22).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Для того, щоб дійсно навчатися у Спасителя, я маю прийняти Його запрошення: “Іди вслід за Мною”.

Запрошення Спасителя “Іди вслід за Мною” стосується всіх—чи ми щойно стали на шлях учнівства, чи ходили ним усе наше життя. Це було Його запрошення заможному молодому чоловікові, який прагнув виконувати заповіді (див. Maтвій 19:16–22; Лука 18:18–23). Що пізнав той юнак і що маємо пізнати всі ми: що бути учнем означає віддавати всю нашу душу Небесному Батьку та Ісусу Христу. Ми просуваємося у нашому учнівстві, коли визначаємо, чого нам бракує, робимо зміни і прагнемо більш усебічно йти за Ними.

Ми починаємо навчатися у Спасителя, коли намагаємося зрозуміти те, чого Він навчав. Наприклад, як ваше розуміння смирення поглиблюється завдяки вивченню наступного?

Якщо ви хочете дізнатися більше, спробуйте виконати це завдання стосовно іншого принципу євангелії, наприклад, стосовно любові чи прощення.

Я відповідаю за своє власне навчання.

Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Нам не слід очікувати, що Церква як організація навчатиме або наставлятиме нас у всьому, що нам треба знати і що треба робити, аби стати відданими учнями і сміливо витримати до кінця. Натомість наша особиста відповідальність полягає в тому, щоб навчатися того, чого нам слід навчатися; жити так, як ми знаємо нам слід жити; і стати такими, якими Учитель хоче, щоб ми стали. І наші домівки є найкращим осередком для навчання, застосування і вдосконалення” (“Підготовлені отримати все необхідне”, Ліягона, трав. 2019, с. 102).

Що значить взяти на себе відповідальність за власне навчання? Пошукайте можливі відповіді у цитаті старійшини Беднара і в наступних уривках з Писань: Іван 7:17; 1 Солунянам 5:21; Якова 1:5–6, 22; 2:17; 1 Нефій 10:17–19; 2 Нефій 4:15; Aлма 32:27 та Учення і Завіти 18:18; 58:26–28; 88:118. Згідно з отриманим натхненням, що вам слід робити, аби активніше вивчати євангелію?

Мені треба пізнати істину особисто.

Можливо, ви знаєте людей, які, здається, ніколи не втрачають віру, що б не відбувалося в їхньому житті. Вони можуть нагадувати вам п’ять мудрих дів з притчі Спасителя (див. Maтвій 25:1–13). Чого ви можете не побачити, так це їхніх старанних зусиль у зміцненні їхніх свідчень про істину.

Як ми здобуваємо і підживлюємо наші свідчення? Записуйте свої думки, коли будете обдумувати наступні уривки з Писань: Лука 11:9–13; Іван 5:39; Дії 17:10–12; 1 Коринтянам 2:9–11 та Aлма 5:45–46.

Зображення
молода жінка біля дороги

Кожен з нас має отримати власне свідчення.

Що мені робити, коли у мене є запитання?

Коли ви прагнете духовного знання, у вас виникатимуть запитання. Наступні принципи можуть допомогти вам підійти до цих запитань так, що це зміцнить віру і свідчення:

  • Прагніть розуміння від Бога. Бог є джерелом всієї істини, і Він відкриває істину через Святого Духа, Писання та Своїх пророків і апостолів.

  • Дійте з вірою. Якщо відповіді не приходять негайно, вірте, що Господь відкриє відповіді у належний час. А до цього часу живіть з вірою в істини, які вже знаєте.

  • Дивіться у вічність. Намагайтеся дивитися на все очима Господа, а не очима світу. Розглядайте свої запитання в контексті плану спасіння нашого Небесного Батька.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Матвій 13:1–23.Щоб допомогти вашій сім’ї підготуватися навчатися цього року з Нового Завіту, ви можете прочитати притчу про сіяча. Вашій сім’ї може бути цікаво вийти надвір і подивитися на різні види ґрунту, описані у притчі. Як ми можемо зробити наші серця “хорошим ґрунтом”, про який говорив Ісус? (Матвій 13:8).

Галатам 5:22–23; Филип’янам 4:8.Президент Рассел М. Нельсон запропонував вам “перетворити свою домівку на святилище віри” і “переробити свою домівку в осередок вивчення євангелії”. Тим з вас, хто зробить це, він пообіцяв: “Ваші діти із захопленням вивчатимуть учення Спасителя і житимуть за ними, а вплив супротивника у вашому житті і у вашому домі зменшиться. Зміни у вашій сім’ї будуть значними і тривалими” (“Стати взірцевими святими останніх днів”, Ліягона, лист. 2018, с. 113).

Початок нового року—це хороший час для проведення сімейної ради стосовно того, як зробити вашу домівку “святилищем віри” та “осередком вивчення євангелії”. Які ідеї щодо того, як цього досягти, спадають вам на думку, коли ви вивчаєте Галатам 5:22–23 та Филип’янам 4:8? Ваша сім’я може поставити особисті та сімейні цілі щодо вивчення Нового Завіту цього року. Що ми можемо робити, аби нагадувати собі про наші цілі?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Вчіть мене в Божій любові ходить”, Збірник дитячих пісень, с. 70.

Як покращити самостійне вивчення

Шукайте доктрину. Доктрина—це вічна, незмінна істина. Президент Бойд К. Пекер проголосив, що “істинне вчення, якщо його зрозуміли, змінює ставлення і поведінку” (“Little Children”, Ensign, Nov. 1986, 17). Під час особистого чи сімейного вивчення Писань, шукайте істини, які можуть допомогти вам жити більш подібно до Спасителя.

Зображення
Ісус Христос

Light of the World (Світло для світу), художник Брент Боруп

Роздрукувати