Новий Завіт 2023
26 грудня–1 січня. Ми відповідальні за наше власне навчання


“26 грудня–1 січня. Ми відповідальні за наше власне навчання”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“26 грудня–1 січня. Ми відповідальні за наше власне навчання”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
сім’я дивиться фотоальбом

26 грудня–1 січня

Ми відповідальні за наше власне навчання

Коли ви будете читати вірші з Писань, подані у цих навчальних планах, записуйте будь-які духовні спонукання, які будете отримувати. Ви побачите, що в кожному навчальному плані цього посібника є вправи для дітей молодшого і старшого віку, але будь-яку вправу ви можете адаптувати до потреб вашого класу.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

На початку кожного уроку давайте дітям можливість поділитися тим, що вони дізнаються про євангелію. Наприклад, цього тижня ви можете запропонувати їм поділитися своїми улюбленими історіями про Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ісус Христос хоче, щоб я йшов/ла за Ним.

Цього року ви і діти будете читати багато історій з життя Ісуса Христа. Допоможіть дітям зрозуміти, що ми вивчаємо ці історії, щоб краще наслідувати досконалий приклад Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про запрошення Спасителя: “Ідіть за Мною”, вміщене у Матвій 4:18–22. Пограйте у гру, коли одна дитина виконує якусь дію, а потім каже іншим дітям: “Ідіть за Мною!” Нехай інші діти повторять показану їм дію.

  • Покажіть ілюстрації із зображенням людей, які у різний спосіб ідуть за Спасителем як під час Його земного служіння, так і в наші дні. Ілюстрації можна знайти в Альбомі “Євангелія в мистецтві” або в церковних журналах. Також ви можете показати відео “Освітити цей світ” (ChurchofJesusChrist.org). Нехай діти розкажуть, як люди ідуть за Спасителем.

  • Допоможіть дітям поміркувати про те, що роблять вони, аби йти за Спасителем. Пісня “Я Господа змалку шукатиму” (Збірник дитячих пісень, с. 67) може допомогти їм з ідеями. Нехай вони намалюють себе за виконанням цих добрих справ.

Зображення
хлопчик читає Писання

Діти можуть здобути власні свідчення про духовні істини.

Писання—істинні.

Діти можуть отримати свідчення, що Писання істинні, навіть до того, як вони зможуть їх читати. Коли ви будете вивчати Писання з дітьми цього року, то можете допомогти їм дізнатися для себе, що Писання—істинні.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям розповісти про улюблені подарунки, одержані ними на день народження або за інших нагод. Принесіть примірник Писань у подарунковій упаковці, потім дозвольте комусь із дітей її розгорнути. Свідчіть, що Писання—це дар, даний нам від Небесного Батька.

  • Покажіть дітям кілька книг з вигаданими історіями і спитайте їх, які історії їм найбільше подобаються. Покажіть їм Писання і свідчіть, що в Писаннях для нас міститься слово Боже. У них розповідається про реальних людей, які колись жили, і про те, що насправді відбувалося.

  • Поділіться посланнями з 2 Тимофію 3:15 та Мороній 10:3–5. Допоможіть дітям повторити кілька фраз. Допоможіть їм зрозуміти, що вони можуть дізнатися для себе про те, що Писання—істинні.

  • Заховайте ілюстрацію із зображенням Спасителя і дайте дітям підказки, щоб допомогти їм її знайти. Допоможіть дітям зрозуміти, як дослідження Писань може допомогти нам пізнати Ісуса Христа. Нехай діти по черзі ховають цю ілюстрацію і дають підказки іншим дітям.

  • Заспівайте разом “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень, с. 66) і допоможіть дітям придумати рухи до слів пісні. Поділіться з дітьми одним або двома вашими улюбленими віршами з Писань і скажіть їм, як ви дізналися, що Писання—істинні. Якщо у дітей є улюблені вірші або історії з Писань, запропонуйте їм поділитися ними.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ісус Христос хоче, щоб ми дізнавалися про Нього і йшли за Ним.

Поміркуйте про те, як ви прийшли до пізнання Ісуса Христа. Що ви можете зробити, аби допомогти дітям дізнаватися про Нього і йти за Ним?

Вправи на вибір

  • Попросіть деяких дітей розповісти про свого близького друга і пояснити, як ця людина стала другом. Прочитайте й обговоріть Іван 5:39 та Іван 14:15, щоб знайти способи, як ми можемо наблизитися до Ісуса. Попросіть дітей розповісти про випадки, коли вони відчували себе близько до Нього.

  • Проведіть свій клас екскурсією по дому зборів. Попросіть дітей підняти руку, коли вони побачать щось таке, що нагадує їм, як вони можуть іти за Спасителем (зокрема, христильну купіль або картину).

  • Заспівайте з дітьми пісню про те, як іти за Ісусом Христом, наприклад, “За Мною йдіть” (Гімни, № 59). Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли вони наслідували приклад Спасителя.

Я можу вивчати Писання самостійно.

Коли ви вивчаєте Писання з дітьми і ставите їм запитання, то можете зміцнити їхню впевненість у тому, що вони можуть навчатися з Писань і знаходити цінні скарби знання.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Іван 5:39 та Дії 17:10–11 і запитайте дітей, що вони дізналися про те, як вивчати Писання.

  • Виберіть кілька простих, надихаючих віршів з Нового Завіту, напишіть кожен із них на невеличкому аркуші паперу і сховайте ці папірці. Придумайте підказки, щоб скеровувати дітей у грі “полювання за скарбами” в межах класу або церковного приміщення, коли вони шукатимуть ці аркуші з віршами. Після знаходження кожного вірша обговоріть його значення і чому це може бути таким скарбом.

  • Поділіться кількома віршами з Писань, які є для вас цінними, і поясніть, чому вони мають для вас таке значення. Усім класом створіть список віршів-скарбів, які діти будуть знаходити в Новому Завіті цього року—вдома або під час занять Початкового товариства.

  • Проведіть з дітьми обговорення того, чому іноді важко читати Писання. Попросіть дітей поділитися одне з одним порадою щодо вивчення Писань. Попросіть їх також поділитися будь-яким позитивним власним досвідом стосовно Писань.

  • Допоможіть дітям зробити прості календарі, в яких вони можуть позначати, як часто читають Писання. Ці календарі можуть нагадувати їм читати Писання кожного дня.

Мені потрібне власне свідчення.

Діти, яких ви навчаєте, потребуватимуть свого власного свідчення про Небесного Батька та Ісуса Христа. Що ви можете зробити, аби надихнути їх пізнати істину для себе?

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про десятьох дів (див. Матвій 25:1–13; див. також “Розділ 47: Десять дів”, Історії з Нового Завіту, сс. 118–120, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Поставте дітям, наприклад, такі запитання: Чим наші свідчення схожі на каганці? Чому важливо мати наші власні свідчення?

  • Обговоріть, що ми можемо робити, аби зміцнити наші свідчення. Щоб знайти ідеї, запропонуйте дітям уважно вивчити Іван 7:17 та Мороній 10:3–5. Запропонуйте їм поділитися тим, що, як вони знають, є істинним.

  • Попросіть дітей допомогти вам прикріпити на блоки конструктора написи з істинами, що формують наші свідчення (див. Путівник по Писаннях, “Свідчення”, topics.ChurchofJesusChrist.org). Нехай діти за допомогою блоків конструктора “збудують” своє свідчення.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Як ви можете заохочувати дітей і їхніх батьків вивчати вдома Новий Завіт? Наприклад, ви можете запропонувати дітям вивчити напам’ять один з віршів з Писань, які ви обговорювали у класі (це легше зробити, якщо розділити вірш на короткі фрази), і поділитися цим віршем зі своїми сім’ями.

Як покращити наше навчання

Пристосовуйте вправи до віку і здібностей дітей, яких навчаєте. Діти молодшого віку потребують детальних пояснень і навчаються завдяки різноманіттю навчальних методів. Коли діти дорослішають, вони можуть брати активнішу участь і краще висловлювати свої думки. Давайте їм можливість ділитися своїми думками, свідчити і брати участь. Допомагайте у разі потреби. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Роздрукувати