Новий Завіт 2023
9–15 січня. Maтвій 2; Лука 2: І прибули поклонитись Йому


“9–15 січня. Матвій 2; Лука 2: І прибули поклонитись Йому”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“9–15 січня. Матвій 2; Лука 2”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Мудреці подорожують на верблюдах

Вклонімося в пошані, художниця Дана Маріо Вуд

9–15 січня

Maтвій 2; Лука 2

І прибули поклонитись Йому

Діти, яких ви навчаєте, є дорогоцінними синами і дочками Небесного Батька. Просіть Його допомоги, прагнучи навчати їх з Писань. Він може скеровувати вас щодо принципів, на яких слід наголосити, і надихати вас ідеями щодо вправ, які найкраще відповідатимуть потребам Його дітей.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти вам, що вони знають про народження Христа. Які їхні улюблені частини історії?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Лука 2:1–14

Ісус народився.

Ісус залишив свою домівку з Небесним Батьком, щоб народитися на землі, аби Він міг стати нашим Спасителем. Як ви можете допомогти дітям запам’ятати історію про народження Христа?

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати дітям історію про народження Христа, запропонуйте їм розіграти цю історію або скористайтеся творчою сторінкою цього тижня, щоб цю історію пригадати. (Див. також “Розділ 5: Народження Ісуса Христа”, Історії з Нового Завіту, сс. 13–15, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org).

  • Принесіть на урок набір різдвяної сценки й запропонуйте дітям розставити фігурки на свої місця, коли ви будете розповідати їм історію народження Ісуса Христа. Також ви можете показати ілюстрацію різдвяної сценки (див. наприклад, навчальний план цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Вказуючи на фігурки різних людей різдвяної сценки, попросіть дітей розповісти, що вони знають про кожен персонаж.

  • Заспівайте разом з дітьми їхні улюблені пісні про народження Ісуса. В процесі співу шукайте нагоди поділитися своїм свідченням про Спасителя. Попросіть дітей сказати, чому вони люблять Ісуса.

Матвій 2:1–12

Я можу принести Ісусу добрі дари.

Мудреці дали Ісусу дари: золото, ладан і смирну. Як за допомогою цієї історії ви можете навчати дітей, що вони також можуть принести Ісусу дари—такі, як любов, служіння й слухняність?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням мудреців, коли ви разом з дітьми будете згадувати їхню історію, описану в Матвій 2:1–12. Ви можете показати ілюстрацію Мудреці підносять дари (ChurchofJesusChrist.org).

  • Обгорніть у подарунковий папір невеличкі зображення або якісь предмети, що представляють дари, які ми можемо принести Ісусу. Попросіть дітей допомогти вам відкрити ці дари й обговоріть, яким чином ми приносимо ці дари Спасителю.

  • Допоможіть кожній дитині намалювати або скласти список дарів, які вони можуть дати Ісусу, наприклад, “бути гарним другом” або “молитися”. Запропонуйте дітям показати свої списки класу й вибрати один із “дарів”, який вони сьогодні дадуть Ісусу.

Лука 2:40–52

Ісус колись був дитиною, як і я.

Дізнаючись про дитинство Спасителя, діти, яких ви навчаєте, можуть відчути себе ближчими до Нього. Запитайте дітей, що вони можуть дізнатися з цих віршів про те, як вони зараз можуть бути схожими на Ісуса.

Вправи на вибір

  • Попросіть юнака або дівчину з приходу прийти до вас на урок і розповісти історію про те, як Ісус навчав у храмі, коли був юнаком.

  • Заздалегідь попросіть кількох дітей принести на урок свої фотографії, коли вони були немовлятами. Запитайте їх, як вони виросли і змінилися. Наведіть кілька прикладів того, як зростав Ісус (див. Лука 2:40, 52). Заспівайте з дітьми “Ісус теж був дитям малим” (Збірник дитячих пісень, с. 34) або іншу пісню про Спасителя.

  • Прочитайте Лука 2:52 і поясніть, що означає зростати “мудрістю” і “віком”. Можна попросити дітей показати рухами, що означає зростати мудрістю та благодаттю у Бога й людей. Наприклад, вони можуть показати, як читають книгу або допомагають нужденній людині.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Лука 2:1–21; Матвій 2:1–12

Давні пророки пророкували про народження Спасителя.

Протягом століть пророки і віруючі чекали на народження Спасителя. Розуміння цієї істини може допомогти дітям глибше відчути вдячність за життя і місію Спасителя.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти, яких подій вони чекають, зокрема, дня народження або певного свята. Нехай діти прочитають Геламан 14:2–5 і дізнаються, чого очікували пророки.

  • Прочитайте разом кілька пророцтв про народження Спасителя (див. Ісая 7:14; 9:6; 1 Нефій 11:18; Геламан 14:5). Допоможіть дітям скласти перелік подробиць, наведених у цих пророцтвах, і знайти їхнє виповнення в Лука 2:1–21 і Матвій 2:1–12.

  • Запропонуйте дітям намалювати щось до історій з Матвій 2:1–12 або Лука 2:1–21 і сказати, чому вони вдячні за народження Ісуса.

Зображення
Марія, Йосип та Семен з немовлям Ісусом

Семен вшановує дитину Христа, художник Ґреґ К. Олсен

Лука 2:40, 52

“Ісус зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей”.

Як і Ісус, діти, яких ви навчаєте, мають важливу місію, до якої слід готуватися. Чого вони можуть навчитися з прикладу Ісуса?

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати Лука 2:40, 52, попросіть дітей звернути увагу на те, що робив Ісус. Нехай діти розкажуть, у чому вони подорослішали порівняно з тим, коли були зовсім маленькими. Поділіться своїм досвідом вивчення євангелії крок за кроком. Свідчіть про Спасителя.

  • Виконайте вправи, щоб проілюструвати діями фрази з Лука 2:40, 52. Наприклад, ви можете виміряти зріст кожної дитини (“Ісус зростав … віком”) або попросити дітей поділитися їх улюбленим уривком з Писань (“зміцнявся духом”). Допоможіть дітям обміркувати те, як саме вони зростають, і розповісти про це своїм сім’ям.

  • Передивіться Лука 2:40, 52, а потім запропонуйте дітям розповісти, яким, на їхню думку, був би Ісус, якби Він був їхнього віку. Як би Він ставився до Своєї матері? Своїх братів і сестер?

Лука 2:41–52

Я можу наслідувати приклад Ісуса.

Ще юнаком Ісус навчав євангелії у храмі. Таким чином діти вашого класу можуть багато чого навчити оточуючих.

Вправи на вибір

  • Попросіть дитину підготуватися заздалегідь і коротко розповісти історію з Лука 2:41–52. Щоб допомогти дітям зрозуміти цю історію, поясніть значення фрази “повинно мені бути в тому, що належить Моєму Отцеві” (вірш 49). Наприклад, ви можете розповісти дітям, з чим пов’язана ваша робота або робота ваших батьків. Якою була робота Йосипа, земного батька Ісуса? (Див. Матвій 13:55). Якою є робота Його Небесного Батька? (Див. Лука 2:46–49; див. також Мойсей 1:39).

  • Прочитайте разом з дітьми Лука 2:46–49 і запитайте: “Як Ісус виконував роботу Свого Батька?” Допоможіть дітям написати або намалювати на дошці, яким чином вони також можуть допомогти виконувати роботу Небесного Батька.

  • Щоб допомогти дітям зміцнити впевненість у тому, що вони, як і хлопчик Ісус, можуть навчати євангелії, допоможіть їм потренуватися навчати одне одного якогось принципу з брошури Заради зміцнення молоді.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей розповісти у своїх сім’ях, що вони дізналися про народження Ісуса Христа.

Як покращити наше навчання

Діти допитливі і навчаються різними методами. Дітям подобається навчатися за допомогою нового і різноманітного досвіду. Використовуйте вправи, які допоможуть їм рухатися, застосовувати всі свої відчуття, досліджувати і пробувати щось нове. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Роздрукувати