Новий Завіт 2023
14–20 серпня. Римлянам 7–16: “Перемагай зло добром!”


“14–20 серпня. Римлянам 7–16: “Перемагай зло добром!”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“14–20 серпня. Римлянам 7–16”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
руїни давнього Рима

14–20 серпня

Римлянам 7–16

“Перемагай зло добром!”

Цей навчальний план може вмістити лише кілька євангельських принципів з Римлянам 7–16, тому не обмежуйте себе тим, що тут пропонується вивчати. Звертайте увагу на натхнення, яке отримуєте під час вивчення.

Записуйте свої враження

На початку свого Послання до римлян Павло привітав членів Церкви, назвавши їх “улюбленими Божими”, які були “вибраними святими”. Він сказав, що їхня “віра … звіща[лася] по всьому світові” (Римлянам 1:7–8). Хоча Павло велику частину свого послання присвятив виправленню хибних ідей та неправильної поведінки, здається, що він також хотів запевнити цих новонавернених християн, що вони дійсно були улюбленими святими Бога. Його сповнені турботи поради благословляють всіх нас, кому важко відчути любов Бога і кому, можливо, важко повірити, що вони можуть стати святими. Зі смиренним співчуттям Павло визнав, що іноді він почувався як “нещасна людина” (Римлянам 7:24), але євангелія Ісуса Христа дала йому сили подолати гріх (див. Переклад Джозефа Сміта, Римлянам 7:22–27 [у Путівнику по Писаннях]). З тією силою, викупною силою Спасителя, ми можемо “перемагати зло”—як у світі, так і в собі—“добром” (див. Римлянам 12:21).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Римлянам 7–8

Ті, хто керується підказками Духа, стають “співспадкоємцями Христовими”.

Навіть після того, як ви увійшли в “обновлення життя” через обряд хрищення (Римлянам 6:4), можливо, ви відчували якоюсь мірою внутрішній конфлікт, описаний Павлом в Римлянам 7—“війну” між тілесною людиною і нашими праведними бажаннями (див. Римлянам 7:23). Але в Римлянам 8:23–25 Павло також говорив про надію. Які ви знаходите у розділі 8 причини для надії? Ви також можете пошукати, які благословення приходять до вас, якщо “Дух Божий живе в вас” (Римлянам 8:9). Як ви можете прагнути більшого супроводу Святого Духа у своєму житті?

Римлянам 8:16–39

Дар вічної слави значно перевершує мої випробування на землі.

Лише через кілька років після того, як Павло написав це послання, святі в Римі перенесли жахливі переслідування. Що ви знаходите в Римлянам 8:16–39 такого, що могло допомогти цим святим, коли почалися переслідування? Як ці слова можуть стосуватися вас і випробувань, які у вас є зараз?

Пошукайте спільне між цими віршами і порадою сестри Лінди С. Рівз: “Я не знаю, чому у нас так багато випробувань, але особисто я, сестри, відчуваю, що нагорода є такою величною, такою вічною й безмірною, такою приємною й незбагненною, що в той день, коли ми її отримаємо, нам може захотітися сказати нашому милостивому, люблячому Батькові: “І це все, що вимагалося?” Я вірю, що якщо ми щодня зможемо пам’ятати й усвідомлювати глибину любові, яку наш Небесний Батько і наш Спаситель виявляють до нас, ми бажатимемо зробити все, що Вони просять, щоб знову повернутися в Їхню присутність. … Чи матиме значення те, що нам довелося вистраждати тут, якщо в кінці ці випробування будуть саме тим, що зробить нас підготовленими до вічного життя і піднесення в царстві Бога з Ними?” (“Гідні обіцяних нам благословень”, Ліягона, лист. 2015, с. 11). Вирішіть, що ви будете робити, аби щодня “пам’ятати й усвідомлювати” любов Бога до вас.

Римлянам 8:29–30; 9–11

Що мав на увазі Павло, коли використовував такі слова, як “призначив”, “вибрання” та “передбачив”?

Павло використав слова “призначив”, “вибрання” та “передбачив”, щоб навчати, що до цього життя Бог вибрав деяких з Його дітей належати до Ізраїля, Його завітного народу. Це означало, що вони отримають особливі благословення та обов’язки, щоб мати змогу благословити всіх людей світу (див. Путівник по Писаннях, “Вибрані”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Але Павло наголосив у Римлянам 9–11, що всі діти Бога можуть стати Його завітним народом, і ми всі отримуємо вічне життя у той самий спосіб—через віру в Ісуса Христа і виконання Його заповідей.

Див. також Eфесянам 1:3–4; 1 Петра 1:2; Aлма 13:1–5.

Римлянам 12–16

Павло запрошує мене стати справжнім святим і послідовником Ісуса Христа.

В п’яти останніх розділах Послання до римлян містяться десятки конкретних настанов стосовно того, як слід жити святим. Один із способів вивчення цих настанов—це пошук тем, які повторюються. Як би ви підсумували поради Павла?

Ви, можливо, не зможете застосувати всі ці поради негайно, але Дух може допомогти вам знайти один чи два принципи, над якими ви можете почати працювати сьогодні. Поділіться своїми бажаннями з вашим Небесним Батьком в молитві і попросіть Його про допомогу.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Римлянам 8:31–39.Що ми знаходимо у Римлянам 8:31–39 такого, що навчає нас про почуття, які мають до нас Небесний Батько та Ісус Христос? Коли ми відчували любов Бога?

Щоб проілюструвати вірші 38–39, члени сім’ї можуть знайти приклади того, що не можна відділити одне від одного, як не можна розділити нас і Божу любов.

Зображення
батько і дочка танцюють

Старійшина Уілфорд В. Андерсен навчав: “Музика євангелії—то радісне духовне почуття”.

Римлянам 9:31–32.Виступ старійшини Уілфорда В. Андерсена “Музика євангелії” (Ліягона, трав. 2015, сс. 54–56; див. також відео на ChurchofJesusChrist.org) може допомогти проілюструвати те, чого Павло навчає про закон, діла та віру. Обговоривши його виступ, ваша сім’я може спробувати потанцювати під музику і без музики. Як віра може допомогти нам відчути радість євангелії?

Римлянам 10:17.Візьміть кілька склянок води і напишіть на них різні джерела слова Божого (зокрема, Писання, особисте одкровення та генеральна конференція). Візьміть контейнер із написом “Віра”. Виливаючи туди воду з кожної склянки, обговоріть, як слово Бога зміцнює нашу віру.

Римлянам 12.Що означає зробити із себе “жертву живу, святу, приємну Богові”? (Вірш 1).

Римлянам 14:13–21.Вашій сім’ї може бути корисним вивчення поради Павла про те, щоб не засуджувати особисті вподобання людей і не сперечатися щодо цього. Ви можете обговорити, як можна правильно реагувати, якщо інші люди, включно з членами вашої сім’ї, роблять вибір, який відрізняється від вашого. Як ми можемо “пильну[вати] про мир”? (Вірш 19).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Спасителя любов”, Збірник дитячих пісень, сс. 42–43.

Як покращити наше навчання

Дайте дітям можливість творчо виразити себе. “Коли ви запрошуєте дітей створити щось пов’язане з принципом євангелії, ви допомагаєте їм краще зрозуміти принцип. … Дозвольте їм будувати, малювати, розфарбовувати, писати та створювати” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Зображення
Христос із простягнутими руками

Abide with Me (Мене не залишай), художник Дел Парсон

Роздрукувати