Новий Завіт 2023
14–20 серпня. Римлянам 7–16: “Перемагай зло добром”


“14–20 серпня. Римлянам 7–16: “Перемагай зло добром”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“14–20 серпня. Римлянам 7–16”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
руїни давнього Рима

14–20 серпня

Римлянам 7–16

“Перемагай зло добром”

Коли ви будете читати Римлянам 7–16, записуйте будь-які отримані вами натхненні думки про те, як ви можете навчати дітей істин, що містяться в цих розділах.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

За кілька днів до уроку попросіть одного або кількох дітей знайти вірш з Римлянам 7–16, яким вони зможуть поділитися з класом. Ви можете попросити їхніх батьків допомогти дітям, якщо потрібно.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Римлянам 8:35–39

Мій Небесний Батько любить мене.

Як за допомогою слів Павла ви можете навчати дітей, що Небесний Батько завжди любитиме їх?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять фразу “[Нічого] не зможе відлучити нас від любові Божої” (Римлянам 8:39). Подумайте, як можна проілюструвати цю істину. Наприклад, можна принести дві дошки, збиті разом цвяхами, на одній написати “ми”, а на другій—“Божа любов”. Нехай діти спробують, чи вдасться їм роз’єднати ці дошки.

  • Покажіть зображення сонця або запропонуйте дітям подивитися за вікно, щоб побачити сонце. Чим сонце схоже на любов Небесного Батька? Допоможіть їм зрозуміти, що хоча сонце далеко, ми можемо відчувати його тепло. Ми можемо завжди відчувати любов Небесного Батька, незважаючи на те, що фізично Він не з нами. Заспівайте разом пісню про любов Небесного Батька, наприклад, “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, сс. 16–17).

Зображення
Ісус з дітьми

Діти можуть допомагати іншим дізнаватися про Спасителя і мати віру в Нього. Час історій в Галілеї, художник Дел Парсон

Римлянам 10:17

Віра приходить через слухання слова Божого.

Коли діти будуть чути слово Бога і прислухатися до нього, їхня віра в Бога зростатиме.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Римлянам 10:17 і покажіть їм приклади ситуацій, коли вони можуть чути слово Бога (наприклад, зображення сімейного вивчення Писань, уроків у церкві або генеральної конференції. Див. творчу сторінку цього тижня). Спитайте дітей, коли вони чули Боже слово.

  • Розкажіть історію про дитину, яка слухає слово Бога різними способами. Розповідаючи історію, поступово надувайте повітряну кульку. Це символізуватиме зростання віри дитини щоразу, коли вона чує слово Бога.

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти, що їхня віра може зростати, допоможіть їм заспівати пісню “Віра” (Збірник дитячих пісень, сс. 50–51). Під час співу попросіть їх присісти й удати, що вони насінини. Кожного разу, коли вони співатимуть слово віра, нехай вони потроху піднімаються, як рослина, що росте.

  • Заховайте в класі примірник Писань, зображення Президента Церкви та примірник журналу Друг. Попросіть дітей знайти ці речі і розповісти, як за допомогою кожної з них ми можемо чути слово Бога.

Римлянам 16:1–4

Я можу казати “дякую!” тим, хто мені допомагає.

Павло був вдячний за людей, які йому допомагали. Ви можете допомогти дітям помічати те добре, що інші для них роблять, і не забувати їм дякувати.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що Павло був вдячний за допомогу, отриману від жінки на ім’я Фіва, а також від подружжя Прискилли й Акили (див. Римлянам 16:1–4). Коли ви будете читати ці вірші, попросіть дітей зробити малюнок Павла і цих трьох людей.

  • Запропонуйте, щоб кожна дитина розповіла про щось добре, що хтось для неї недавно зробив. Допоможіть дітям зробити листівки подяки для тих людей.

  • Допоможіть дітям дізнатися, як казати “дякую” різними мовами. Вам може допомогти пісня “Діти всього світу” (Збірник дитячих пісень, сс. 4–5).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Римлянам 8:16–18

Небесний Батько хоче, аби я підготувався отримати все, що має Він.

Завдяки плану Небесного Батька ми можемо стати схожими на Нього й успадкувати все, що має Він. Ця істина може надихнути дітей, яких ви навчаєте, більш віддано жити за євангелією.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Римлянам 8:16–18. Що ми дізнаємося з цих віршів про те, ким ми є і ким можемо стати? Поясніть, що спадкоємець—це той, хто успадковує, або одержує, те, що мають його батьки. Напишіть на дошці: Що нам слід робити, аби успадкувати все, що має наш Небесний Батько? У пошуках відповідей заспівайте разом пісню про послух, зокрема “Буду я за Божим планом жити” (Збірник дитячих пісень, сс. 86–87). Які інші відповіді можуть придумати діти?

  • Попросіть дітей уявити царя, який бажає, аби одного дня в його царстві правили його сини і дочки. Поясніть, що Небесний Батько схожий на царя, а ми—Його сини і дочки царського роду. Ви можете поділитися історією про сина короля Франції Луї XVI, яка наведена у виступі сестри Елейн Ш. Дальтон “Пам’ятайте, хто ви є!” (Ліягона, трав. 2010, с. 121). Чому важливо пам’ятати, що ми—діти Небесного Батька і народилися для того, щоб колись стати схожими на Нього? Як ця істина впливає на вибір, який ми робимо тут, на землі?

Римлянам 10:17

Віра приходить через слухання слова Божого.

У дітей є багато можливостей чути слово Бога. Допоможіть їм зрозуміти, як слухання Божого слова може зміцнити їхню віру.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці таке речення: від , а через . Попросіть дітей заповнити пробіли після прочитання Римлянам 10:17. Розкажіть про випадок, коли хтось навчав євангельської істини, і це допомогло зміцнити вашу віру: можливо, ви могли б поділитися улюбленим віршем з Писань або цитатою з генеральної конференції. Запропонуйте дітям поділитися власним досвідом.

  • Дайте комусь із дітей ілюстрацію, на якій зображено, як Спаситель когось зцілює, і попросіть цю дитину не показувати ілюстрацію іншим дітям. Попросіть дитину, яка тримає ілюстрацію, дати підказки, щоб допомогти іншим вгадати, що там зображено. Як ми можемо допомагати іншим дізнаватися про Спасителя, аби вони могли мати віру в Нього?

Римлянам 14:10, 13

“Не будемо … осуджувати один одного”.

Коли діти взаємодіють з різними людьми і бачать, як хтось робить зовсім інший вибір, ніж вони, то може виникнути спокуса засудити. Поміркуйте, як порада Павла римлянам може допомогти їм уникати такого осуду.

Вправи на вибір

  • Попросіть когось із дітей прочитати Римлянам 14:10, 13. Попросіть інших дітей порахувати, скільки разів Павло вжив слово судити [або подібне]. Що означає когось судити? Чому нам слід уникати того, щоб засуджувати інших?

  • Покажіть фотографію якоїсь людини і запитайте дітей, що нам відомо про цю людину, якщо ми дивимося лише на фото. Чого про неї ми не знаємо? Чому Господь є найкращим суддею цій людині? (Див. 1 Самуїлова 16:7).

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей вибрати одну вправу, яку ви робили класом, і зробити її зі своєю сім’єю. Скажіть їм, що наступного тижня вони можуть розповісти про те, що зробили.

Як покращити наше навчання

Давайте дітям можливості рухатися. Часто дітям досить важко довго сидіти на місці і зберігати увагу. Час від часу запрошуйте дітей якусь частину уроку проводити стоячи або сидячи на підлозі замість сидіння на стільцях.

Роздрукувати