Новий Завіт 2023
18–24 вересня. 2 Коринтянам 8–13: “Бог любить того, хто з радістю дає”


“18–24 вересня. 2 Коринтянам 8–13: “Бог любить того, хто з радістю дає!”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“18–24 вересня. 2 Коринтянам 8–13”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
Ісус розмовляє з малою дитиною

18–24 вересня

2 Коринтянам 8–13

“Бог любить того, хто з радістю дає!”

Якщо ви будете записувати духовні враження, це допоможе вам запам’ятати те, що ви дізналися під час вивчення Писань. Ви можете записувати їх у щоденник для навчання, робити нотатки на полях ваших примірників Писань, додавати нотатки у вашому додатку Євангельська бібліотека або робити аудіозаписи своїх думок.

Записуйте свої враження

Що б ви робили, якби почули, що група святих в іншій території потерпає від бідності? Саме таку ситуацію описав Павло святим Коринта в 2 Коринтянам 8–9. Він сподівався переконати святих Коринта пожертвувати частиною свого надлишку нужденним святим. Але, окрім прохання жертвувати, слова Павла також містять глибокі істини про пожертви: “Нехай кожен дає, як серце йому призволяє,—не в смутку й не з примусу, бо Бог любить того, хто з радістю дає” (2 Коринтянам 9:7). У наші дні ще є святі по всьому світу, які потребують допомоги. Іноді найбільше, що ми можемо для них зробити—це поститися і надавати пожертвування від посту. В інших випадках ми можемо давати більш прямо та особисто. Яку б форму не приймали наші пожертви, варто оцінити наші мотиви, тобто чому ми даємо. Чи є наші пожертвування виявами любові? Зрештою, саме любов робить того, хто дає, радісним.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

2 Коринтянам 8:1–15; 9:5–15

Я можу з радістю ділитися тим, що маю, для благословення бідних і нужденних.

По всьому світу так багато нужденних. Як ми можемо взагалі щось змінити? Старійшина Джеффрі Р. Холланд надав таку пораду: “Чи багаті ми чи бідні, нам слід “робити, що можемо”, коли в інших є нужда [див. Марк 14:6, 8]. … [Бог] допоможе вам і скерує вас, як учнів, у ваших милосердних діях, якщо ви старанно будете прагнути, і молитися, і шукати способи виконати заповідь, яку Він нам давав знову і знову” (“Хіба всі ми не є жебраками?”, Ліягона, лист. 2014, с. 41).

Прочитайте 2 Коринтянам 8:1–15; 9:6–15 і зверніть увагу на принципи, яким навчав Павло стосовно піклування про бідних і нужденних. Що надихає вас у пораді Павла? Ви можете молитися про скерування в тому, що ви можете робити аби благословити когось нужденного. Обов’язково запишіть будь-які отримані вами враження і дійте на їх основі.

Див. також Moсія 4:16–27; Aлма 34:27–29; Рассел М. Нельсон, “Друга велика заповідь”, Ліягона, лист. 2019, сс. 96–100; Генрі Б. Айрінг, “Чи ж ось це не той піст, що Я вибрав його?”, Ліягона, трав. 2015, сс. 22–25.

2 Коринтянам 11:1–6, 13–15; 13:5–9

“Випробовуйте самих себе, чи ви в вірі”.

Сьогодні, як і в дні Павла, є ті, хто прагне відвести нас від “простоти … що в Христі” (2 Коринтянам 11:3). З цієї причини важливо робити те, що запропонував Павло: “Випробовуйте самих себе, чи ви в вірі” (2 Коринтянам 13:5). Ви можете почати цей процес, поміркувавши, що означає бути “в вірі”. Як ви дізнаєтеся, що ви в вірі? Пошукайте наявні у вас можливості оцінити себе.

Під час такого самооцінювання ви також можете обміркувати фразу “простот[а] … що в Христі” (2 Коринтянам 11:3). Як ви знайшли простоту в Христі та Його євангелії? Як ваш розум може “вхили[тися] від [тієї] простоти”? Яку корисну пораду ви знаходите в 2 Коринтянам 11:1–6, 13–15?

Поміркуйте також про цю пораду президента Дітера Ф. Ухтдорфа: “Брати і сестри, якщо вам колись здаватиметься, що євангелія не так вже й працює для вас, я закликаю вас зробити крок назад, подивитися на своє життя і спростити свій підхід до учнівства. Зосередьтеся на основних вченнях, принципах і застосуванні євангелії. Я обіцяю, що Бог буде скеровувати і благословляти вас на вашому шляху до повноцінного життя і євангелія безперечно краще працюватиме для вас” (“Це чудово працює!”, Ліягона, лист. 2015, с. 22).

2 Коринтянам 12:5–10

Благодаті Спасителя достатньо, щоб допомогти мені знайти силу в моїй слабкості.

Ми не знаємо, якою була “в тіл[і] колючк[а]” у Павла, але у нас у всіх є наші власні колючки, які ми б хотіли, аби Бог забрав з нашого життя. Подумайте про ваші колючки, читаючи 2 Коринтянам 12:5–10, і поміркуйте, що ви дізнаєтеся у цих віршах про Ісуса Христа. Чого Павло навчав у цих віршах про випробування і слабкості? Що для вас означає, що “досить [для нас Божої] благодаті”?

Див. також Мосія 23:21–24; 24:10–15; Етер 12:27; Мороній 10:32–33.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

2 Коринтянам 8–9.Що ми знаходимо в цих розділах такого, що надихає нас допомагати бідним та іншим нужденним? Це може бути хороший час для того, щоб запланувати сімейний проєкт служіння комусь нужденному.

2 Коринтянам 9:6–7.Чи знає ваша сім’я людину, про яку можна сказати, що вона “з радістю дає”? Як ми можемо служити людям радісніше? Молодші члени сім’ї також можуть виготовити значки, на яких буде сказано “Я з радістю служу”. Ви також можете нагороджувати цими значками членів сім’ї, коли побачите, як вони з радістю служать одне одному.

2 Коринтянам 10:3–7.Як ви можете навчати вашу сім’ю про наше “воювання” проти нечестивості? Можливо, вашій сім’ї сподобається побудувати стіну або фортецю зі стільців та покривал. Після цього можна провести обговорення—як відкинути те, що відводить нас від Бога, і як “полони[ти] всяке знання на послух Христові”. Яку духовну “зброю” ми використовуємо, щоб контролювати наші думки? (Див. Eфесянам 6:11–18).

2 Коринтянам 11:3.Що може робити ваша сім’я, щоб краще зосередитися на “простот[і] … , що в Христі”?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Щедрим ти будь завжди”, Збірник дитячих пісень, с. 116.

Як покращити особисте вивчення

Записуйте враження. Старійшина Річард Г. Скотт сказав: “Точно записане знання—це знання, яке доступне, коли в ньому є потреба. … [Записування духовного скерування] збільшує вірогідність отримання вами подальшого світла” (“Acquiring Spiritual Knowledge”, Ensign, Nov. 1993, 88; див. також Навчати, як навчав Спаситель, сс. 12, 30).

Зображення
молодь допомагає в проєкті служіння

“Нехай кожен дає, як серце йому призволяє, не в смутку й не з примусу, бо Бог любить того, хто з радістю дає” (2 Коринтянам 9:7).

Роздрукувати