Старий Завіт 2022
4–10 квітня. Вихід 14–17: “Стійте, і побачите спасіння Господа”


“4–10 квітня. Вихід 14–17: “Стійте, і побачите спасіння Господа”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“4–10 квітня. Вихід 14–17”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
Червоне море

Червоне море

4–10 квітня

Вихід 14–17

“Стійте, і побачите спасіння Господа”

Бог наказав Мойсею написати про те, що з ним сталося, “на пам’ятку в книзі, і покла[сти] до вух” Ісуса Навина (Вихід 17:14). Так само записування вашого духовного досвіду допоможе вам і вашим близьким пам’ятати про милості Господа.

Записуйте свої враження

Ізраїльтяни були у пастці. З одного боку було Червоне море, а з іншого—насувалася армія фараона. Здавалося, що їхня втеча з Єгипту буде нетривалою. Але у Бога було послання для ізраїльтян, яке Він хотів, щоб вони пам’ятали протягом поколінь: “Не бійтеся! … Господь буде воювати за вас” (Вихід 14:13–14).

Відтоді, коли Божому народу потрібно було зміцнити свою віру та сміливість, вони часто зверталися до цієї розповіді про дивовижне визволення. Коли Нефій хотів надихнути своїх братів, він сказав: “Будьмо сильними, як Мойсей; бо він дійсно повелів водам Червоного моря, і ті розступилися, і наші батьки пройшли з полону сушею” (1 Нефій 4:2). Коли цар Лімгій хотів, щоб його народ у полоні “під[няв] свої голови і втіша[вся]”, він нагадав їм цю саму історію (Moсія 7:19). Коли Алма хотів свідчити своєму синові про силу Бога, він також згадав цю історію (див. Aлма 36:28). І коли нам потрібне визволення—коли нам потрібно трохи більше віри, коли нам треба “ст[ояти] і побач[ити] спасіння Господа”—ми можемо згадати, як “визволив Господь того дня Ізраїля з єгипетської руки” (Вихід 14:13, 30).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Вихід 14

Бог має силу визволити мене.

Читаючи Вихід 14:1–10, уявіть, що могли відчувати ізраїльтяни, коли бачили наближення армії фараона. Можливо, ви відчуваєте, що вам потрібне чудо, щоб пережити ваше нинішнє важке випробування. Що ви дізнаєтеся з Вихід 14:13–31 такого, що може допомогти вам прагнути Божого визволення у вашому житті? Що ви дізналися про те, якими способами Бог визволяє від зла? Згадайте, коли і як ви бачили Його силу визволення у вашому житті.

Див. також Учення і Завіти 8:2–3; Л. Toм Перрі, “Сила визволення”, Ліягона, трав. 2012, сс. 94–97; Біблійні карти, № 2, “Вихід Ізраїля з Єгипту та вхід до Ханаану”.

Вихід 15:22–27

Господь може зробити гірке солодким.

Читаючи у Вихід 15:22–27 про подорож Ізраїля до обіцяної землі, подумайте про те у вашому житті, що могло здаватися “гірким”, як води Мари. Обмірковуючи ці вірші, ви можете відповісти на наступні запитання: Як Господь може зробити гірке у вашому житті солодким? Яку цінність мали подібні ситуації у вашому житті? Що у віршах 26 та 27 сказано про те, як Господь благословляє нас, коли ми прислухаємося до Його голосу?

Вихід 15:23–27; 16:1–15; 17:1–7

Я можу довіряти Господу навіть у важкі часи.

Може бути спокуса критикувати ізраїльтян, оскільки вони ремствували або скаржилися, коли їхні обставини ставали складними, навіть після всього, що Бог зробив для них. Але коли ви читаєте Вихід 15:23–27; 16:1–15 та 17:1–7 подумайте, чи поводилися ви коли-небудь так само. Що ви дізналися з досвіду ізраїльтян такого, що може допомогти вам менше ремствувати і більше довіряти Богу? Наприклад, яку різницю ви помітили в реакції на труднощі ізраїльтян і Мойсея? Чого ці вірші навчають вас про Бога?

Див. також 1 Нефій 2:11–12; “Sin of Murmuring (Гріх ремствування)” (відео), ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
жінка збирає манну

Манна від Бога годувала ізраїльтян фізично; нам також потрібне щоденне духовне живлення. Фреска Леопольда Брукнера

Вихід 16

Я маю прагнути щоденного духовного живлення.

З чуда манни, описаного у Вихід 16, можна винести багато духовних уроків. Зверніть увагу на детальні інструкції, дані ізраїльтянам стосовно того, як збирати, використовувати і зберігати манну (див. Вихід 16:16, 19, 22–26). Що ви знаходите у цих настановах такого, що стосується вас у вашому щоденному прагненні отримати духовне живлення?

Див. також Іван 6:31–35, 48–58.

Вихід 17:1–7

Ісус Христос для мене—духовна скеля і джерело живої води.

Думайте про Спасителя, коли будете читати Вихід 17:1–7. Чим для вас Ісус Христос схожий на скелю? (Див. Псалми 62:6–7; Геламан 5:12). Чим Він схожий на воду? (Див. Іван 4:10–14; 1 Коринтянам 10:1–4; 1 Нефій 11:25).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Вихід 14:13–22.Членам вашої сім’ї може сподобатися намагатися “розділити” воду у мисці або у ванній так, як Мойсей розділив Червоне море. Допоможіть їм зрозуміти, що Червоне море не можна було розділити без сили Бога. Як ми бачили силу Бога у нашому житті і житті наших предків?

Вихід 15:1–21.Після того як ізраїльтяни у дивовижний спосіб перейшли Червоне море, вони заспівали пісню хвали, відому як пісня Мойсея, яка міститься у Вихід 15:1–21. Сім’єю пошукайте у цих віршах фрази зі свідченням про те, що Бог зробив для ізраїльтян, та інші значущі фрази. Потім ви можете заспівати гімн, який нагадує вашій сім’ї про те, що для вас зробив Бог.

Вихід 16:1–5; 17:1–7.Читання Вихід 16:1–5 і 17:1–7 може підвести до обговорення того, чому Спаситель—Хліб Життя, Жива Вода і наша Скеля. Як ці історії нагадують нам про те, що Ісус Христос робить для нас? Під час вашого обговорення ви можете прочитати Іван 4:10–14; 6:29–35, 48–51; Геламан 5:12; Учення і Завіти 20:77, 79.

Вихід 17:8–16.Ви можете розіграти в ролях випадок, коли Аарон та Хур тримали руки Мойсея, й обговорити, як це може символізувати нашу підтримку тих, кого Бог покликав вести нас. Ви також можете показати контраст між прикладом Аарона і Хура і прикладом ізраїльтян, які ремствували проти Мойсея (як описано у розділах 15–17). Як саме ми можемо допомагати нашим провідникам і підтримувати їх? Які благословення приходять до нас і до наших провідників, коли ми так чинимо?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Спокутар Ізраїля”, Гімни, № 5.

Як покращити особисте вивчення

Прагніть отримати власні духовні підказки. Під час вашого особистого та сімейного вивчення не обмежуйтесь уривками з Писань, згаданими у цих навчальних планах. У цих розділах Господь, імовірно, має для вас послання, які тут не розглядалися. З молитвою прагніть отримати натхнення.

Зображення
Мойсей розділяє води Червоного моря

Зображення того, як Мойсей розділяє води Червоного моря, художник Роберт Т. Барретт

Роздрукувати