Старий Завіт 2022
4--10 квітня. Вихід 14–17: “Стійте, і побачите спасіння Господа”


“4--10 квітня. Вихід 14–17: “Стійте, і побачите спасіння Господа”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“4--10 квітня. Вихід 14--17”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Червоне море

Червоне море

4--10 квітня

Вихід 14--17

“Стійте, і побачите спасіння Господа”

Коли ви будете читати Вихід 14--17, записуйте отримані вами духовні враження. Ці враження можуть допомогти вам у плануванні того, як навчати дітей істинам з Писань, про які ви дізналися.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Розділи Вихід 14--17 сповнені пам’ятних історій. Запропонуйте кільком дітям розповісти історію, про яку вони дізналися з цих розділів, а також сказати, чого вони з неї навчилися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Вихід 14:5--22

Господь визволив Мойсея і його народ.

Розділення Червоного моря було дивом, завдяки якому Мойсей та ізраїльтяни дізналися, Яким могутнім є Господь. Знання про Його силу може допомогти дітям довіряти Йому.

Вправи на вибір

  • Поміркуйте, як цікаво і запам’ятовуюче розповісти історію про те, як ізраїльтяни перетнули Червоне море. Наприклад, ви або інший член приходу можете переодягнутися, щоб виглядати, як Мойсей, і розповісти історію на основі Вихід 14:5, 9–10, 13–16, 19–22. Діти можуть уявити, що стільці---це Червоне море, і вони можуть іти за людиною, яка представляє Мойсея і робить прохід між стільцями. Або діти можуть уявити себе водою і розійтися в різні сторони класу, коли їх розділяє Мойсей. Наголосіть на тому, що Господь дав Мойсею владу розділити море, щоб ізраїльтян могло бути звільнено від залежності.

  • Запропонуйте дітям розмалювати творчу сторінку під час того, як ви будете повторювати з ними історію з Вихід 14:5--22. Потім вони всі можуть долучитися до розповіді цієї історії за допомогою творчої сторінки.

Вихід 15:23–25; 16:14–15; 17:1–6

Господь подбає про мої потреби.

Історії про те, як Господь забезпечує ізраїльтян їжею і водою в пустині, навчають нас того, що Він може подбати про наші потреби. Поміркуйте, яким чином ви можете залучити дітей до вивчення цих історій.

Зображення
жінка збирає манну

Манна від Бога годувала Ізраїль фізично; нам також потрібна щоденна духовна їжа. Фреска Леопольда Брукнера

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям інсценувати події, описані у Вихід 15:23–25; 16:14–15; 17:1–6, виступаючи в ролі Мойсея або ізраїльтян. По можливості принесіть предмети, які допоможуть у розповіді кожної історії, наприклад, гілку (щоб зробити воду Мари придатною для пиття), миску або горщик (щоб набрати манни), а також палицю і камінь (для отримання води в Хориві). Яким чином Бог піклувався про ізраїльтян? Яким чином Він піклується про нас кожного дня?

  • Коротко розкажіть історії з Вихід 15:23–25; 16:14–15; 17:1–6 (див. також розділ “Ізраїльтяни в пустині” в посібнику Оповідання Старого Завіту). Під час того як ви будете розповідати ці історії, запропонуйте дітям зробити малюнки до кожної з них. Що ми дізнаємося про Бога з цих історій?

Вихід 17:8–16

Я можу підтримувати нашого пророка.

Історію про те, як Аарон та Хур підтримували руки пророка Мойсея, можна порівняти з нашими зусиллями підтримувати нашого сучасного пророка.

Вправи на вибір

  • Попросіть трьох дітей вийти вперед і представляти Мойсея, Аарона та Хура, поки ви будете розповідати історію з Вихід 17:8--16. Що ми можемо робити сьогодні, аби допомагати нашому пророку, так само, як Аарон і Хур допомагали пророку Мойсею?

  • Покажіть фотографію сучасного пророка та запитайте дітей, хто ця людина. Допоможіть дітям пригадати деякі вчення, виголошені пророком нещодавно. Попросіть дітей розповісти, у який спосіб вони йдуть за пророком. Заспівайте разом кілька куплетів пісні “Йди за пророком”, в тому числі останній куплет (Збірник дитячих пісень, сс. 58--59).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Вихід 14:5--22

Я можу навчатися завжди йти за спонуканням Духа.

Мойсей дізнався через одкровення, як провести ізраїльтян через Червоне море (див. Учення і Завіти 8:2–3). Як ця історія може допомогти дітям навчитися діяти згідно з особистим одкровенням?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням того, як Мойсей розділяє Червоне море, з навчального плану для цього тижня, що знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Попросіть дітей продивитися Вихід 14:5--22 і розповісти те, що вони знають про цю історію. Чим Учення і Завіти 8:2--3 доповнює наше розуміння цієї історії? Розкажіть про ситуацію, коли Святий Дух сказав вам щось у вашому розумі або серці, і запросіть дітей розповісти про подібні випадки з їхнього життя.

  • Нагадайте дітям історію про те, як Нефій слухався Духа, коли йшов за пластинами з латуні (див. 1 Нефій 4:1--6). Допоможіть дітям зрозуміти, що Мойсей також мав прислухатися до Духа, коли вів свій народ через Червоне море. Допоможіть дітям написати новий куплет до пісні “Відвага Нефія” (Збірник дитячих пісень, с. 64) про те, як Господь підготував шлях для Мойсея, коли той виявив відвагу і послухався Духа. Заспівайте цей новий куплет разом.

Вихід 15:23–25; 16:14–15; 17:1–6

Господь подбає про мої потреби.

Якщо ми звернемося до Ісуса Христа, Він може допомогти нам у складні часи в нашому житті так само, як Він допоміг дітям Ізраїля.

Вправи на вибір

  • Поділіть клас на пари або маленькі групи і доручіть кожній із них прочитати один із наступних уривків з Писань: Вихід 15:23--25, 16:14--15, 17:1--6. Попросіть дітей у кожній групі намалювати те, про що вони прочитали у цих віршах, а потім попросіть інших членів класу вгадати, що було намальовано. Допоможіть дітям визначити, чого ці історії навчають про Ісуса Христа. Які випробування мають люди сьогодні? Як Небесний Батько та Ісус Христос допомагають нам у випробуваннях?

  • Обговорюючи ці історії, запитайте дітей, чому хліб та вода були такими важливими для дітей Ізраїля. Що б сталося, якби у них не було цього? Допоможіть дітям зрозуміти, що хліб і вода, які використовуються під час причастя, є для нас духовно необхідними (див. Іван 4:13–14; 6:35, 48–51). Ви можете попросити дітей поділитися своїми почуттями щодо причастя.

Вихід 17:8–16

Ми благословенні, якщо підтримуємо своїх церковних провідників.

Діти Ізраїля перемагали в битві проти Амалика лише тоді, коли руки Мойсея були підняті вгору. Що з цієї історії ми можемо дізнатися про підтримку наших провідників?

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям пригадати історію з Вихід 17:8–16, напишіть на дошці: Хто допомагав Мойсею під час битви?, Що вони робили?, Яким був результат? Попросіть дітей знайти відповіді у вказаних віршах. Чого ця історія навчає нас щодо того, як ми можемо сприяти успіху Божого царства? Що ми можемо робити, аби допомагати нашим церковним провідникам, підтримувати їх і йти за ними?

  • Запропонуйте дітям прочитати Вихід 17:8--16 і намалювати те, про що вони прочитали. Запропонуйте їм написати на своєму малюнку послання, про яке вони дізналися з цієї історії. Чому це послання є важливим для нас сьогодні?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей вибрати одну з історій, які ви обговорювали сьогодні. Допоможіть їм поміркувати над тим, що вони можуть зробити протягом наступного тижня, аби застосувати те, чого навчає ця історія.

Як покращити наше навчання

Дітям подобаються історії. Діти краще розуміють євангельські принципи, коли вони бачать їх застосування в житті реальних людей. Розповідаючи історії з Писань, можна ділитися досвідом з вашого життя, який навчає подібних принципів. Ви також можете пропонувати дітям ділитися їхнім досвідом.

Роздрукувати