Старий Завіт 2022
18–24 квітня. Вихід 18–20: “Усе, що Господь говорив, зробимо”


“18–24 квітня. Вихід 18–20: “Усе, що Господь говорив, зробимо”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“18–24 квітня. Вихід 18–20”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
гора

Гора в Єгипті, яку традиційно вважають Горою Синай.

18–24 квітня

Вихід 18–20

“Усе, що Господь говорив, зробимо”

Сестра Мішель Крейг навчала: “Як відданий учень Ісуса Христа, ви можете отримувати особисте натхнення і одкровення, які узгоджуються з Його заповідями і призначені індивідуально для вас” (“Духовна здатність”, Ліягона, лист. 2019, с. 21). Запишіть натхнення, отримане вами під час читання Вихід 18–20, і дійте на його основі.

Записуйте свої враження

Подорож ізраїльтян з Єгипту до підніжжя гори Синай була сповнена чудес—беззаперечними виявами незрівнянної сили Господа, Його любові та милості. Але Господь мав для них більші благословення, ніж просто звільнення з Єгипту і втамування їхнього фізичного голоду і спраги. Він хотів, аби вони стали Його завітним народом, Його “власністю” і “народом святим” (Вихід 19:5–6). Сьогодні благословення цього завіту розповсюджуються більше ніж на одну країну чи народ. Бог хоче, аби всі Його діти стали Його завітним народом, щоб “послуха[ли Його] голосу і … дотримува[ли] завіту [Його]” (Вихід 19:5), бо Він чинить милість “тисячам поколінь тих, хто любить [Його], і хто держиться [Його] заповідей” (Вихід 20:6).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Вихід 18:13–26

Я можу допомагати “нес[ти] тягар” виконання роботи Господа.

Читаючи пораду, отриману Мойсеєм від свого тестя, Їтро, подумайте, як ви можете бути схожими на “мужів справедливих”, описаних у вірші 21. Як ви можете допомагати “нес[ти] тягар” ваших провідників Церкви? (Вірш 22). Наприклад, як ця порада може допомогти вам як сестрам-служителькам і братам-служителям?

Ви також можете подумати, чи не чините ви іноді так, як Мойсей, коли намагаєтесь робити надто багато. Як порада Їтро може стосуватися вас?

Див. також Moсія 4:27; Генрі Б. Айрінг, “Ті, хто надає допомогу”, Ліягона, лист. 2012, сс. 121–124.

Зображення
чоловік вітається за руку з жінкою

Служіння людям—це один із способів, якими ми беремо участь у роботі Господа.

Вихід 19:3–6

Завітний народ Господа є скарбом для Нього.

Подумайте, що для вас означає бути “власністю” Господа (Вихід 19:5). Президент Рассел М. Нельсон запропонував одне пояснення цього слова: “У Старому Завіт єврейське слово, з якого було перекладено власність, це segullah, що означає “цінна власність” або “скарб”. … Якщо слуги Господа називають нас Його власністю—це для нас найвищий комплімент” (“Children of the Covenant”, Ensign, May 1995, 34). Як знання про те, що дотримання ваших завітів робить вас “власністю” Господа, впливає на те, як ви живете?

Див. також Герріт В. Гонг, “Належність до завітів”, Ліягона, трав. 2019, сс. 80–83.

Вихід 19:10–11, 17

Священні події вимагають підготовки.

Господь сказав Мойсею, що дітям Ізраїля потрібно було підготуватися, перш ніж вийти “назустріч Богові” (Вихід 19:10–11, 17), і дотримуватися укладеного з Ним завіту (див. Вихід 19:5). Що ви робите аби підготуватися до священних подій у вашому житті, наприклад, до відвідування храму або прийняття причастя? Що ви можете робити, аби всебічніше підготуватися до цих подій? Подумайте про інші духовні заняття, які вимагають підготовки, і подумайте, як ваша підготовка може вплинути на ваш майбутній досвід.

Вихід 20

Бог милосердний.

Читаючи Вихід 20, зверніть увагу на те, які з Десяти заповідей, на вашу думку, ви виконуєте, і які ви могли би виконувати краще. Ви можете вибрати одну заповідь, дотримання якої ви хочете удосконалити і потім детальніше її вивчити, прочитавши пов’язані з нею уривки з Писань (див. Путівник по Писаннях на сайті scriptures.ChurchofJesusChrist.org) або виступи з конференції (див. розділ Теми на conference.ChurchofJesusChrist.org). Ви також можете під час вивчення дізнатись, які благословення приходять тим, хто виконує ту заповідь. Як ці благословення свідчать про милість і любов Бога до вас?

Див. також Керол М. Стівенс, “Якщо ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте”, Ліягона, лист. 2015, сс. 118–120.

Вихід 20:1–7

Важливо ставити Господа на перше місце в моєму житті.

Читання Вихід 20:1–7 може надихнути вас переглянути пріоритети вашого життя—ви навіть можете записати собі їх список. Які є можливі “боги” або “різьби” (Вихід 20:3–4), які ви можете спокушатися ставити поперед Бога? Як надання пріоритетності Господу допомагає вам в інших важливих областях вашого життя? Що, згідно з натхненням, ви відчуваєте вам слід робити, аби краще зосереджуватися на Небесному Батькові та Ісусі Христі?

Див. також Даллін Х. Оукс, “Не буде … інших богів”, Ліягона, лист. 2013, сс. 72–75.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Вихід 18:8–12.Як на Їтро вплинуло свідчення Мойсея про визволення, що прийшло від Бога? Які великі справи здійснив Господь для нашої сім’ї? З ким ми можемо поділитися нашим досвідом? Як ми можемо зберегти ті випадки для майбутніх поколінь?

Вихід 18:13–26.Ці вірші можуть надихнути вашу сім’ю подумати про служіння ваших місцевих провідників Церкви, наприклад, єпископа, провідників молоді або вчителів Початкового товариства. Яку вони мають відповідальність, що може бути “тяжча” (Вихід 18:18), ніж та, яку може нести одна людина самостійно? Що ми можемо робити, аби допомогти полегшити їхні тягарі?

Вихід 20:3–17.Придумайте спосіб, яким можна ґрунтовно обговорити Десять заповідей усією сім’єю. Наприклад, ви можете написати заповіді з Вихід 20:3–17 на десяти смужках паперу. Члени сім’ї можуть потім поділити їх на дві категорії: (1) шанування Бога і (2) любов до інших (див. також Maтвій 22:36–40). Ви можете цього тижня вибирати одну чи дві заповіді щодня й обговорювати їх разом більш детально. Наприклад, як виконання цієї заповіді зміцнює нашу сім’ю? Як її дотримувався Спаситель?

Вихід 20:12.Щоб краще зрозуміти вірш Вихід 20:12, вашій сім’ї може бути корисним подивитися визначення слова “шанувати”. Потім члени сім’ї можуть скласти перелік того, що ми можемо робити, аби шанувати наших батьків. Ви можете заспівати пісню про шанування батьків, наприклад, “Слухняним завжди буду я” (Збірник дитячих пісень, с. 71), і потім використайте деякі з ідей вашого переліку для того, аби написати нові куплети для пісні.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Вірність завітам”, Збірник дитячих пісень, сс. 68–69.

Як покращити особисте вивчення

Знайдіть час, який вам підходить. Навчатися з Писань часто легше, якщо ви можете робити це без відволікань. Знайдіть слушний для себе час і з якомога більшою постійністю навчайтеся саме в цей час щодня.

Зображення
Мойсей тримає кам’яні таблиці

Зображення того, як Мойсей тримає Десять заповідей, художник Сем Лоулор

Роздрукувати