Старий Завіт 2022
25 квітня–1 травня. Вихід 24; 31–34: “Сам Я піду [з тобою]”


“25 квітня–1 травня. Вихід 24; 31–34: “Сам Я піду [з тобою]”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“25 квітня–1 травня. Вихід 24; 31–34”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
Єгова являється Мойсею і старійшинам Ізраїля

Ілюстрація того, як Єгова являється Мойсею і 70 старійшинам Ізраїля, художник Джеррі Харстон

25 квітня–1 травня

Вихід 24; 31–34

“Сам Я піду [з тобою]”

Не всі важливі принципи, що знаходяться у Писаннях, можуть бути висвітлені у цьому навчальному плані. Слухайте Духа, щоб Він допоміг вам зосередитися на потрібних вам істинах.

Записуйте свої враження

Були підстави сподіватися, що діти Ізраїля залишаться вірними Богу після того, як Він відкрив їм Свій закон (див. Вихід 20–23). І хоча вони ремствували і сумнівалися у минулому, коли Мойсей прочитав закон у підніжжя гори Синай, вони уклали завіт: “Усе, що говорив Господь, зробимо й послухаємо” (Вихід 24:7). Бог потім покликав Мойсея на гору, кажучи йому побудувати скинію, щоб Він міг “перебуват[и] серед них” (Вихід 25:8; див. розділи 25–30).

Але у той час, коли Мойсей був на вершині гори, дізнаючись, як ізраїльтяни могли мати присутність Бога серед них, вони у підніжжя гори зробили золотого ідола, щоб натомість поклонятися йому. Вони щойно пообіцяли “не [мати] … інших богів”, однак “зійшли вони скоро з дороги” від заповідей Бога (Вихід 20:3; 32:8; див. також Вихід 24:3). Це був неочікуваний хід, але ми знаємо з досвіду, що віру і зобов’язання можуть іноді долати нетерпіння, страх та сумніви. Коли ми прагнемо Господньої присутності у нашому житті, нам допомагає знання, що Господь не відмовився від стародавнього Ізраїля і Він не відмовиться від нас—бо Він—“милосердний, і милостивий, довготерпеливий, і многомилостивий та правдивий” (Вихід 34:6).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Вихід 24:1–11

Мої завіти відображають моє бажання дотримуватися закону Бога.

Коли ви будете читати у Вихід 24:3–8 про те, як ізраїльтяни укладали завіт дотримуватися закону Бога, ви можете згадати про завіти, які ви уклали з Богом. Завіт Ізраїля містив ритуали, які відрізняються від того, що Бог очікує від нас сьогодні, але ви можете знайти щось схоже, особливо, якщо обміркуєте вічні істини, які символізують ці ритуали.

Наприклад, у віршах 4, 5 і 8 згадується жертовник, жертви тварин і кров. Що вони символізують і яке відношення вони мають до ваших завітів? Як ваші завіти можуть допомогти вам робити “усе, що говорив Господь”? (Вірш 7).

Див. також Мойсей 5:4–9; Бекі Крейвен, “Старанно чи недбало”, Ліягона, трав. 2019, сс. 9–11.

Вихід 32–34

Гріх відвертає від Бога, але Він приготував шлях для повернення.

Обмірковуючи, як ізраїльтяни так швидко “зіпсув[алися]” (Вихід 32:7), порушивши свої завіти, ми можемо уникнути подібних помилок. Читаючи Вихід 32:1–8, намагайтеся поставити себе на місце ізраїльтян—ви у пустині, Мойсея вже немає 40 днів, ви не знаєте, чи він повернеться, а якщо повернеться, то коли, і майбутнє малює вам боротьбу з хананеянами за обіцяну землю (див. також Вихід 23:22–31). Чому, на вашу думку, ізраїльтяни захотіли зробити собі золотого ідола? Чому гріх ізраїльтян був таким серйозним? Ці вірші можуть вас спонукати обміркувати, чому ви могли би піддатися спокусі покласти свою довіру на когось чи на щось інше окрім Спасителя. Чи є щось, що ви за натхненням зробите, аби більш сумлінно поставити Бога на перше місце у вашому житті? На що надихає вас благання Мойсея до Господа у Вихід 33:11–17?

І хоча гріх ізраїльтян був серйозним, ця історія також містить послання про милість і прощення Бога. Що у Вихід 34:1–10 ви дізнаєтеся про Спасителя? Як дії Мойсея від імені ізраїльтян нагадують вам про те, що Ісус Христос зробив для всіх людей? (Див. Вихід 32:30–32; Мосія 14: 4–8; 15:9; Учення і Завіти 45:3–5).

Переклад Джозефа Сміта, Вихід 34:1–2 (у Путівнику по Писаннях)

У чому полягала відмінність між першими і другими кам’яними таблицями, зробленими Мойсеєм?

Коли Мойсей спустився з гори, він приніс закон, написаний на кам’яних таблицях. Після того, як він побачив, що ізраїльтяни порушили свій завіт, Мойсей розбив таблиці (див. Вихід 31:18; 32:19). Пізніше Бог наказав Мойсею зробити нові кам’яні таблиці і знову принести їх на гору (див. Вихід 34:1–4). У Перекладі Джозефа Сміта, Вихід 34:1–2 (у Путівнику по Писаннях) пояснюється, що на перших кам’яних таблицях містилися обряди за Божим “святим чином” або Мелхиседекового священства. У других таблицях містився “закон плотської заповіді”. Це був менший закон, скерований “меншим священством” (див. Учення і Завіти 84:17–27), який мав підготувати ізраїльтян до вищого закону і вищого священства, щоб вони могли більш підготовленими увійти у присутність Бога.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Вихід 31:12–13:16–17.Прочитавши ці вірші, можливо, ваша сім’я може обговорити запитання Президента Рассела М. Нельсона стосовно нашої поведінки у Суботній день: “Який знак ви дасте Господу, щоб показати свою любов до Нього?” (“Субота є приємністю”, Ліягона, трав. 2015, с. 130). Ваша сім’я може зробити кілька умовних знаків і розташувати їх по дому для нагадування вам про те, як ви будете виявляти любов до Господа у Суботній день.  

Зображення
люди йдуть перед церквою

Шануючи Суботній день, ми виявляємо нашу любов до Господа.

Вихід 32:1–8.Аби допомогти своїй сім’ї обговорити те, як ізраїльтяни відвернулися від Бога, ви можете зробити на підлозі стежку (або знайти стежку біля вашого дому). Йдучи стежкою, члени сім’ї можуть говорити про спокуси, з якими ми стикаємося і через які ми можемо зійти “з дороги, що [Господь] наказав був”. Як ми можемо залишатися на стежці? Якщо ми зійшли зі стежки, як ми можемо повернутися на неї? Як нам допомагає Спаситель?

Вихід 32:26.Після того, як Мойсей дізнався, що ізраїльтяни поклоняються ідолу, він запитав: “Хто за Господа?” Як ми засвідчуємо, що ми за Господа?

Вихід 33:14–15.Члени сім’ї можуть розповісти про випадки, коли вони відчували те, що Бог пообіцяв Мойсею: “Сам Я піду,—і введу тебе до відпочинку”. Ви можете заспівати гімн про нашу довіру Богу, зокрема “Господи мій, мене не залишай!” (Гімни, № 91).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Хто разом з Богом?”, Гімни, № 159.

Як покращити наше навчання

Запрошуйте Духа. Подумайте про те, як священна музика, мистецтво та вияви любові впливають на духовну атмосферу у вашій домівці, коли ви навчаєте свою сім’ю (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 15).

Зображення
Мойсей розбиває кам’яні таблиці

Worship of the Calf (Поклоніння тільцю), художник В. К. Сіммондс

Роздрукувати