Старий Завіт 2022
9–15 травня. Числа 11–14; 20–24: “Не бунтуйтесь проти Господа,—і не бійтеся”


“9–15 травня. Числа 11–14; 20–24: “Не бунтуйтесь проти Господа,—і не бійтеся”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“9–15 травня. Числа 11–14; 20–24”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
долина у пустині

9–15 травня

Числа 11–14; 20–24

“Не бунтуйтесь проти Господа,—і не бійтеся”

У цьому навчальному плані висвітлено кілька з багатьох цінних принципів з книги Числа. Будьте відкритими також до інших принципів, які Дух може допомогти вам побачити.

Записуйте свої враження

Зазвичай, навіть якщо йти пішки, шлях від пустині Сін до обіцяної землі в Ханаані не зайняв би 40 років. Але саме стільки часу потрібно було дітям Ізраїля, щоб перетнути не географічну відстань, але щоб перетнути духовну відстань: відстань між тим, ким вони були, і тим, ким Господу потрібно було, щоб вони стали як Його завітний народ.

У книзі Числа описано дещо з того, що сталося протягом тих 40 років—зокрема уроки, які дітям Ізраїля необхідно було засвоїти перш, ніж увійти в обіцяну землю. Вони дізналися, як бути відданими вибраним слугам Господа (див. Числа 12). Вони навчилися довіряти Господній силі, навіть коли майбутнє здавалося безнадійним (див. Числа 13–14). І вони дізналися, що без віри чи довіри настає духовний занепад, але вони також дізналися, що могли покаятися і звернутися до Спасителя за зціленням (див. Числа 21:4–9).

Певним чином ми всі подібні до ізраїльтян. Ми всі знаємо, як це бути у духовній пустині. Отже, ті самі уроки, які засвоїли діти Ізраїля, можуть допомогти і нам підготуватись увійти до нашої власної обіцяної землі: до вічного життя з нашим Небесним Батьком.

Ви можете знайти огляд книги Числа у статті “Числа” у Путівнику по Писаннях.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Числа 11:11–17, 24–29; 12

Одкровення доступне для всіх, але Бог скеровує Свою Церкву через Свого пророка.

У Числа 11:11–17, 24–29 знайдіть проблему, з якою стикнувся Мойсей, і рішення, яке запропонував Бог. Що, на вашу думку, мав на увазі Мойсей, коли сказав, що він хотів би, щоб “ввесь Господній народ став пророками” (вірш 29)? Обмірковуючи ці вірші, зверніть увагу на слова Президента Рассела М. Нельсона: “Чи дійсно Бог бажає промовляти до вас? Так! … О, є ще так багато всього, що ваш Небесний Батько хоче, аби ви пізнали” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 95).

Однак, якщо ми кажемо, що кожен може бути пророком, це не означає, що всі можуть вести народ Бога, як це робив Мойсей. Випадок, описаний у Числа 12, чітко дає це зрозуміти. Читаючи цей розділ, яке попередження ви знайшли? Що, за вашим відчуттям, Господь бажає, аби ви зрозуміли стосовно особистого одкровення і слідування за пророком?

Див. також 1 Нефій 10:17; Учення і Завіти 28:1–7; Даллін Х. Оукс, “Канали зв’язку”, Ліягона, лист. 2010, сс. 83–86.

Числа 13–14

З вірою в Господа я можу мати надію на майбутнє.

Коли ви будете читати Числа 13–14, спробуйте уявити себе на місці ізраїльтян. Чому, на вашу думку, вони хотіли “вернутися до Єгипту”? (Числа 14:3). Чи ви коли-небудь були такими, як ці люди, які були песимістично налаштовані щодо приходу в обіцяну землю? Як би ви описали інший “дух”, який був у Калева? (Числа 14:24). Що вас вражає у вірі Калева та Ісуса Навина, і як ви можете наслідувати їхній приклад у ситуаціях із вашого життя?

Див. також Учення Президентів Церкви: Гордон Б. Хінклі (2016), сс. 79–81.

Числа 21:4–9

Якщо я звертатимуся до Ісуса Христа з вірою, Він зможе зцілити мене духовно.

Пророки з Книги Мормона знали історію, записану в Числа 21:4–9, і розуміли її духовну важливість. Що ще ви дізналися з уривків 1 Нефій 17:40–41; Алма 33:18–22 та Геламан 8:13–15, крім того, що вже знали про цю історію? Під час вивчення цих уривків думайте про духовне зцілення, на яке ви сподіваєтеся. Ізраїльтяни мали “[дивитися] на мідяного змія” (Числа 21:9), щоб зцілитися. Що, як ви відчуваєте, вам слід робити аби більше “дивити[ся] на Сина Бога з вірою”? (Геламан 8:15).

Див. також Іван 3:14–15; Учення і Завіти 6:36; Дейл Г. Ренлунд, “Багаті на благословення”, Ліягона, трав. 2019, сс. 70–73.

Зображення
мідяний змій

Ізраїльтяни зцілювалися, дивлячись на мідяного змія.

Числа 22–24

Я можу виконувати Божу волю, навіть якщо інші намагаються переконати мене не робити цього.

Коли Балак, цар Моаву, дізнався, що наближаються ізраїльтяни, він покликав Валаама, чоловіка знаного тим, що він проголошував благословення і прокляття. Балак бажав, щоб той послабив ізраїльтян, проклявши їх. Зауважте, як Балак намагався переконати Валаама (див. Числа: 22:5–7, 15–17), і подумайте про спокуси, з якими ви стикаєтеся і які спонукають вас іти проти Божої волі. Що вражає вас у відповіді Валаама в Числа 22:18, 38; 23:8, 12, 26; 24:13?

На жаль, здається, що Валаам, зрештою, піддався тиску і зрадив Ізраїль (див. Числа 31:16; Юди 1:11). Обміркуйте, як ви можете залишатися вірними Господу попри тиск інших людей.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Числа 11:4–6.Чи наше ставлення колись буває подібним до ставлення, яке ізраїльтяни висловили у Числа 11:4–6? Як може допомогти порада в Ученні і Завітах 59:15–21?

Числа 12:3.Як поведінка Мойсея свідчила про те, що він був “найлагідніший”, відповідно до Числа 12 або інших прочитаних вами уривків із Писань? Ви можете переглянути, як старійшина Девід А. Беднар пояснив, що таке лагідність, у своєму посланні “Лагідні й невибагливі серцем” (Ліягона, трав. 2018, сс. 30–33) або у статті “Лагідний, лагідність” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Що ми дізнаємося про те, як ми можемо стати більш лагідними? Які благословення можуть прийти, коли ми такими стаємо?

Числа 13–14.Двоє (або більше) членів вашої сім’ї можуть зіграти роль розвідників (Числа 13:17), які підуть до якоїсь частини вашої домівки, яка представлятиме обіцяну землю. Потім кожен з них може звітувати, один за зразком уривку Числа 13:27–33, а інший за зразком Числа 14:6–9. Що ми дізнаємося про віру з цих двох різних звітів у цих віршах? Як ми можемо бути більше схожими на Калева та Ісуса Навина?

Числа 21:4–9.Прочитавши Числа 21:4–9, а також 1 Нефій 17:40–41, Алма 33:18–22 та Геламан 8:13–15, ваша сім’я може зробити з паперу або пластиліну змія і написати на ньому або на папері кілька простих дій, які ви можете робити, щоб “дивити[ся] на Сина Бога з вірою” (Геламан 8:15).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Боже, як хочеться співать”, Гімни, № 72.

Як покращити наше навчання

Допоможіть вашій сім’ї розвивати духовне самозабезпечення. “Краще не просто поширювати інформацію, а допомогти [членам вашої сім’ї] самостійно відкрити євангельські істини в Писаннях та словах пророків” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 28).

Зображення
Мойсей і мідяний змій

Moses and the Brass Serpent (Мойсей та мідяний змій), художниця Джудіт Мер

Роздрукувати