Старий Завіт 2022
9–15 травня. Числа 11–14; 20–24: “Не бунтуйтесь проти Господа, і не бійтеся”


“9–15 травня. Числа 11–14; 20–24: “Не бунтуйтесь проти Господа, і не бійтеся”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“9–15 травня. Числа 11–14; 20–24”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
пустельна долина

9–15 травня

Числа 11–14; 20–24

“Не бунтуйтесь проти Господа, і не бійтеся”

Цей навчальний план не призначений для чіткого слідування. Натомість користуйтеся ним для отримання ідей і натхнення для проведення навчальних вправ, які стануть благословенням для дітей вашого класу.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть дітям одну з ілюстрацій цього навчального плану або з навчального плану для цього тижня, що знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Нехай вони розкажуть, що вони знають про те, що відбувається на цій ілюстрації.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Числа 11:4–10

Ми можемо бути вдячними за дари, дані нам Богом.

Незважаючи на те, що Господь здійснив дивовижні справи для дітей Ізраїля, вони часто зосереджувалися на тому, чого у них не було. Допоможіть дітям навчитися бути вдячними за те, що Бог дав їм.

Вправи на вибір

  • Спитайте у дітей, чи пам’ятають вони, які чудеса Господь здійснив, аби благословити ізраїльтян у пустині. (Якщо дітям потрібна допомога, покажіть їм ілюстрації з навчального плану для 4–10 квітня посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей; див. також Вихід 14:21–22; 15:23–25; 16:4). Потім підсумуйте для них Числа 11:4–10, наголошуючи на тому, що Господь був незадоволений ремствуванням ізраїльтян. Допоможіть дітям подумати над тим, як вони можуть виявляти вдячність Господу.

  • Заспівайте разом пісню про вдячність, наприклад, “Дякуй Богу!” (Гімни, № 145). Запропонуйте кожній дитині намалювати приклади благословень, даних Господом їм або їхнім сім’ям. Заохочуйте їх пригадувати цей малюнок або дивитися на нього завжди, коли вони відчувають спокусу нарікати на те, що в них чогось немає.

Числа 13:17–33; 14:6–9

Віра може допомогти мені не боятися.

Коли Мойсей послав 12 чоловіків, щоб розвідати про обіцяну землю, 10 з них повернулися налякані через силу народу, який там жив. Двоє з чоловіків, Калев та Ісус Навин, не були налякані, тому що вони мали віру в Господа.

Вправи на вибір

  • За допомогою ілюстрацій або малюнків із зображенням винограду, меду, велетнів та сарани коротко розкажіть дітям про 12 чоловіків, яких Мойсей посилав розвідати обіцяну землю (див. Числа 13:17–33; див. також розділ “40 років в пустині” у книзі Оповідання Старого Завіту). Поясніть, що ці чоловіки знайшли багато плодів та іншої їжі (запропонуйте дітям показати, ніби вони їдять), але вони були також налякані через велич і силу народу (запропонуйте дітям показати, ніби вони налякані). Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса і наголосіть на тому, що два ізраїльтянина, Калев та Ісус Навин, не були налякані, тому що мали віру в Ісуса Христа.

  • Прочитайте дітям Числа 14:9 і розкажіть про випадок, коли ви були налякані, але віра в Ісуса Христа допомогла вам бути мужніми. Допоможіть дітям пригадати схожі випадки в їхньому житті.

    Зображення
    чоловіки показують плоди Мойсею

    Десять ізраїльських розвідників були налякані; Ісус Навин та Калев мали віру. © Lifeway Collection/з дозволу goodsalt.com

Числа 21:6–9

Я можу дивитися на Ісуса Христа.

Так само, як діти Ізраїля були зцілені, коли дивилися на мідяного змія, діти у вашому класі отримають спасіння, якщо дивитимуться на Спасителя.

Вправи на вибір

  • За допомогою творчої сторінки цього тижня або ілюстрації з навчального плану для цього тижня, яка міститься в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, розкажіть дітям, що трапилось, коли “змії сарафи” [отруйні змії] з’явилися у таборі Ізраїля (див. Числа 21:6–9). Допоможіть їм зрозуміти, чим мідяний змій схожий на Ісуса Христа (див. Іван 3:14–15). Потім нехай діти по черзі тримають ілюстрацію і розповідають одне одному цю історію.

  • Попросіть дітей заплющити очі, а ви в цей час розмістіть десь у кімнаті ілюстрацію із зображенням Спасителя. Потім нехай діти розплющать очі, знайдуть цю ілюстрацію і подивляться на неї. Тепер нехай вони по черзі ховають цю ілюстрацію. Щоразу, коли діти знаходитимуть цю ілюстрацію, допоможіть їм поміркувати про те, що вони можуть робити, аби дивитися на Спасителя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Числа 12

Господь хоче, щоб ми йшли за Його пророком.

У Числа 12 містяться деякі цінні уроки, що можуть допомогти дітям коли вони чують недобрі слова на адресу Господнього пророка або інших церковних провідників.

Вправи на вибір

  • Скажіть дітям що одного разу Господь був незадоволений Аароном і Маріям, братом та сестрою Мойсея. Нехай вони прочитають Числа 12:1–2, щоб дізнатися причину цього. Що, згідно з віршами 5–8, відчував Господь, коли Аарон і Маріям висловлювалися проти Його пророка?

  • Допоможіть дітям пригадати приклади людей з Писань, які йшли за пророком і були благословенні (наприклад, див. Буття 7:7; 1 Нефій 3:7). Чого нас навчав сучасний пророк? Які благословення ми отримуємо, коли дослухаємося до його вчень?

Числа 21:4–9

Ісус Христос має силу зцілювати мене духовно.

Багато ізраїльтян померло, тому що не мало віри, що Господь зцілить їх, якщо вони подивляться на мідяного змія (див. Алма 33:18–20). Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, мати віру в рятівну силу Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям зробити малюнки до прочитаного з Числа 21:4–9. Нехай вони розкажуть цю історію за допомогою своїх малюнків. Попросіть дітей вибрати один із наведених далі уривків з Писань і розповісти про те, як прочитані ними вірші збагачують розуміння цієї історії: Іван 3:14–15; 1 Нефій 17:41; Алма 33:18–20; Геламан 8:13–15; Учення і Завіти 6:36.

  • Напишіть на дошці таке запитання: Що ми можемо робити аби “дивит[ися] на Сина Бога з вірою”? (Геламан 8:15). Дайте кожній дитині аркуш паперу і попросіть записати стільки відповідей на це запитання, скільки їм вдасться. Зберіть аркуші, прочитайте кілька відповідей вголос і попросіть дітей розповісти про те, як виконання цих настанов може допомогти нам тоді, коли ми потребуємо зцілюючої сили Спасителя.

Числа 22–24

Я можу виконувати Божу волю, навіть якщо хтось переконує мене в іншому.

Балак намагався переконати Валаама проклясти ізраїльтян, але Валаам знав, що це було проти Божої волі. Приклад Валаама може допомогти дітям, коли вони стикаються з ситуацією, коли хтось змушує їх не слухатися Бога.

Вправи на вибір

  • Підсумуйте для дітей Числа 22:1–18, наголошуючи на тому, як Валаам відмовився проклинати Божий народ, незважаючи на те, що Балак, моавський цар, пропонував йому шану і багатства. Попросіть дітей уважно прочитати наведені далі вірші і знайти фрази, які, на їхню думку, свідчать про рішучість Валаама у послуху Богові: Числа 22:18; 23:26; 24:13. Нехай діти виберуть одну фразу, яка їм сподобалася, і напишуть її на картці, аби це допомагало їм слухатися Господа.

  • Обговоріть з дітьми ситуації, коли друзі або інші люди можуть намагатися переконувати їх зробити щось неправильне, як Балак переконував Валаама. Як відданість Валаама Господу допомогла йому протистояти тиску з боку Балака? Запропонуйте дітям спробувати відповідати на ці ситуації словами Валаама.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Пропонуйте дітям ділитися зі своїми сім’ями тим, що вони дізналися в Початковому товаристві. Вони можуть робити це за допомогою ілюстрації, вірша з Писань або пісні.

Як покращити наше навчання

Будьте відкритими до підказок Духа. “Часто найкращі моменти навчання є неочікуваними—наприклад, коли хтось ділиться досвідом або ставить запитання, що веде до істотного обговорення. … Будьте готовими змінити ваші плани, якщо необхідно, щоб слідувати спонуканням, які ви отримуєте” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 10).

Роздрукувати