Старий Завіт 2022
16–22 травня. Повторення Закону 6–8; 15; 18; 29–30; 34: “Стережися …, щоб ти не забув Господа”


“16–22 травня. Повторення Закону 6–8; 15; 18; 29–30; 34: “Стережися …, щоб ти не забув Господа”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“16–22 травня. Повторення Закону 6–8; 15; 18; 29–30; 34”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Мойсей стоїть на горі

Зображення Мойсея на горі Нево, © Providence Collection/з дозволу goodsalt.com

16–22 травня

Повторення Закону 6–8; 15; 18; 29–30; 34

“Стережися …, щоб ти не забув Господа”

Поміркуйте над тим, як ви можете пристосувати вправи цього навчального плану до потреб дітей, яких ви навчаєте. Наприклад, якщо ви навчаєте дітей молодшого віку, ви можете допомогти їм підготуватися до хрищення, адаптуючи вправи під заголовком “Дотримання завітів приносить мені великі благословення” у розділі для дітей старшого віку.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям поділитися тим, що вони дізналися про Мойсея у Початковому товаристві або вдома впродовж кількох останніх тижнів. Якщо потрібно допомогти дітям пригадати події з життя Мойсея, покажіть їм відповідні ілюстрації. Скажіть їм, що сьогодні ви будете говорити про те, чого Мойсей навчав наприкінці свого життя на землі.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Повторення Закону 6:5

Я можу любити Господа всім своїм серцем.

Мойсей навчав дітей Ізраїля, що вони повинні любити Господа всім своїм серцем, душею і силою. Поміркуйте про те, як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зміцнити свою любов до Небесного Батька і Спасителя.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці серце, контури тіла і сильну руку. Прочитайте Повторення Закону 6:5 і вказуйте на відповідні малюнки, читаючи слова “серцем”, “душею” і “силою”. Запропонуйте дітям по черзі показувати на малюнки, коли ви з класом будете повторювати цей уривок з Писань.

  • Заспівайте пісню про любов Бога, наприклад, “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, сс. 16–17). Допоможіть дітям знайти слова в пісні, що свідчать про любов Небесного Батька до нас. Допоможіть їм поміркувати про те, як ми можемо виявляти також свою любов до Нього.

Повторення Закону 6:6–9

Писання є cловом Бога.

Порада, яка міститься у Повторення Закону 6:6–9, була призначена для того, щоб допомогти ізраїльтянам “стерегтися …, щоб не забути Господа” і Його слово (див. вірш 12). Як ви можете допомогти дітям зробити Писання постійною складовою їхнього життя?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте одній дитині сховати примірник Писань у кімнаті, а решту дітей попросіть заплющити очі. Потім нехай діти розплющать очі і спробують знайти Писання. За допомогою ключових фраз з Повторення Закону 6:6–9 розкажіть дітям про те, що Мойсей сказав ізраїльтянам розмістити уривки з Писань там, де вони зможуть кожного дня бачити їх і навчатися з них. Допоможіть дітям подумати про те, в яких місцях їхньої домівки вони могли б покласти Писання, щоб бачити їх кожного дня.

  • Заспівайте пісню про Писання, наприклад, “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень, с. 66). Поділіться своїм свідченням, що Писання є словом Бога, і розкажіть дітям, як вони благословили ваше життя.

Зображення
Ісус тримає чоловіка, стоячи на колінах

Ісус Христос—пророк, як Мойсей.

Повторення Закону 18:15–18

Пророки навчають про Ісуса Христа.

Мойсей пророкував про пришестя Ісуса Христа і говорив про те, що нам слід прислухатися до слів, яких навчатиме Ісус.

Вправи на вибір

  • Допоможіть одній дитині прочитати Повторення Закону 18:18 і скажіть решті дітей, що Пророк, такий, як Мойсей, Якого Бог поставить—це Ісус Христос. Щоб допомогти дітям побачити, чим Мойсей і Ісус схожі, принесіть ілюстрації із зображенням того, що робив Мойсей, і того, що робив Ісус Христос, та попросіть дітей вибрати з цих ілюстрацій відповідні пари. Наприклад, ви можете принести ілюстрації того, як Мойсей та Ісус висвячували когось у священство або когось навчали (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 15, 16, 3839).

  • Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням нашого сучасного пророка і розкажіть деякі його вчення про Спасителя. Запропонуйте дітям намалювати пророка і показати цей малюнок своїй сім’ї.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Повторення Закону 6:6–9

Я можу зберігати слово Бога у своєму серці.

Мойсей навчав, що нам слід зберігати слово Бога у своєму серці, і він дав ізраїльтянам пораду щодо того, як постійно тримати перед собою слово Бога. Як ви надихатимете дітей щодня вивчати слово Бога?

Вправи на вибір

  • На дошці напишіть слова з Повторення Закону 6:6–9, які вказують на те, коли і як ізраїльтяни мали пам’ятати cлово Бога (зокрема, сидітимеш, ходитимеш, лежатимеш, рука і дім). Запропонуйте дітям знайти ці слова у вказаних віршах. Чого ці слова навчають про те, як зробити Писання складовою нашого щоденного життя? Запитайте дітей, що вони можуть робити для того, аби пам’ятати cлово Бога в їхньому щоденному житті.

  • Дайте кожній дитині аркуш паперу і запропонуйте їм написати фразу з Повторення Закону 6, яка має для них особливе значення. Запитайте їх, чому вони вибрали цю фразу. Запропонуйте їм красиво оформити свої аркуші і повісити їх вдома, щоб пам’ятати написані слова. Заохочуйте дітей записувати і розміщувати вдома й інші фрази, які вони знаходять у Писаннях.

Повторення Закону 15:7–11

Я можу з радістю служити тим, хто має якісь потреби.

Учення, які містяться у Повторенні Закону 15:7–11, можуть допомогти дітям, яких ви навчаєте, зрозуміти, що допомога іншим означає не лише дії. Це означає діяти з охочим серцем.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці хто?, чому? і як? Запропонуйте дітям прочитати Повторення Закону 15:7–11 і дізнатися, кому нам слід допомагати, чому нам потрібно їм допомагати і які почуття мають бути в нашому серці, коли ми надаємо допомогу. Нехай вони запишуть на дошці знайдені відповіді. Заспівайте пісню, яка підкріплює послання цих віршів, наприклад “Чи зробив я сьогодні добро?” (Гімни, № 132).

  • Попросіть дітей подумати про когось, кому вони могли б допомогти—особливо в їхній власній сім’ї. Виділіть час, щоб вони написали, що будуть робити цього тижня, аби допомогти цій людині. По можливості складіть плани, щоб класом допомогти тим, хто має якісь потреби.

Повторення Закону 30:8–10

Дотримання завітів приносить мені великі благословення.

Як і дітям Ізраїля, нам потрібно постійно нагадувати про необхідність жити за нашими завітами. Слова з Повторення Закону 30:8–10 можуть допомогти дітям краще зрозуміти, що таке завіт і надихнути їх дотримуватися своїх завітів.

Вправи на вибір

  • Запитайте дітей, що таке завіт (якщо їм потрібна допомога, порадьте їм прочитати визначення слова “Завіт” у Путівнику по Писаннях [scriptures.ChurchofJesusChrist.org]). Намалюйте на дошці таблицю з двох стовпчиків і підпишіть їх такими заголовками: обіцяння ізраїльтян і Божі обіцяння. Попросіть дітей уважно прочитати Повторення Закону 30:8–10 і заповнити таблицю. (Якщо потрібно, допоможіть дітям зрозуміти значення фраз з вірша 9). Свідчіть про благословення, що ви отримали завдяки дотриманню своїх завітів.

  • Запропонуйте дітям написати на дошці обіцяння, які ми даємо при хрищенні, а також обіцяння, які дає нам Небесний Батько (див. Учення і Завіти 20:37, 77). Що ми можемо робити, аби завжди пам’ятати Спасителя і дотримуватися наших завітів?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям уявити, ніби ви є членом їхньої сім’ї, і попросіть їх розповісти вам щось одне з того, що вони дізналися на уроці сьогодні. Заохочуйте їх поділитися тим, що вони вам сказали, з кимось із членів їхньої сім’ї вдома.

Як покращити наше навчання

Ставте натхненні запитання. Ставте запитання, які спонукатимуть дітей не лише повідомляти про факти, а й свідчити про євангельські істини. Наприклад, якщо ви обговорюєте заповіді, то можете попросити дітей розповісти, які благословення вони отримали за дотримання заповідей.

Роздрукувати