Старий Завіт 2022
23–29 травня. Ісус Навин 1–8; 23–24: “Будь сильний та відважний”


“23–29 травня. Ісус Навин 1–8; 23–24: “Будь сильний та відважний”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“23–29 травня. Ісус Навин 1–8; 23–24”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Мойсей висвячує Ісуса Навина

Ілюстрація із зображенням того, як Мойсей висвячує Ісуса Навина, художник Деррел Томас

23–29 травня

Ісус Навин 1–8; 23–24

“Будь сильний та відважний”

Коли ви будете читати Ісус Навин 1–8 і 23–24, записуйте отримані вами натхненні думки. Що ви робитимете, аби дізнатися, чого саме мають навчитися з цих розділів діти, яких ви навчаєте?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Намалюйте на дошці зображення, пов’язане з однією з історій, які вміщені в Ісус Навин 1–8; 23–24, і дізнайтеся, чи зможуть діти вгадати, якої історії стосується це зображення. Наприклад, ви можете намалювати річку або мур навколо міста.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ісус Навин 1:8

Я можу роздумувати над Писаннями вдень і вночі.

Господь сказав Ісусу Навину, що якщо той буде роздумувати над Писаннями і виконувати поради, які в них містяться, він матиме успіх у приведенні ізраїльтян до обіцяної землі. Як саме ви можете навчати дітей про великі благословення, які приходять завдяки Писанням?

Вправи на вибір

  • Дайте кожній дитині фотографію або малюнок із зображенням сонця і місяця. Прочитайте їм з Ісус Навин 1:8: “Будеш роздумувати про [Писання] вдень та вночі”. Поясніть, що роздумувати означає серйозно думати про щось. Повторіть цю фразу кілька разів, запропонувавши дітям піднімати зображення сонця, коли ви казатимете “вдень”, і місяця, коли ви казатимете “вночі”. Нехай діти повторюють цю фразу разом з вами.

  • Попросіть дітей назвати те, що вони роблять протягом дня, і те, що вони роблять вночі. Скажіть їм, що Ісусу Навину було сказано роздумувати над Писаннями вдень і вночі, [тобто постійно]. Допоможіть їм згадати історії або вчення з Писань, про які вони могли б постійно роздумувати. Запропонуйте їм намалювати, як вони самі або зі своєю сім’єю вивчають Писання. Чому їм подобається вивчати Писання? Які благословення вони отримують, коли вивчають?

Ісус Навин 3

Я маю охриститися, щоб увійти в царство небесне.

На прикладі історії про те, як Ісус Навин вів ізраїльтян через річку Йордан до обіцяної землі, ви можете навчати дітей, що нам слід охриститися, аби ввійти у царство небесне.

Вправи на вибір

  • Пригадайте деякі подробиці історії про те, як діти Ізраїля перетинали річку Йордан, аби увійти до обіцяної землі (див. розділ “Єгошуа Навин” у книзі Оповідання Старого Завіту). Потім покажіть ілюстрацію із зображенням хрищення Ісуса і скажіть дітям, що його було охрищено в тій самій річці. Запропонуйте дітям розповісти, що вони знають про хрищення Ісуса.

  • Заспівайте з дітьми пісню про хрищення, наприклад, “Хрищення” (Збірник дитячих пісень, сс. 54–55). Допоможіть їм з’ясувати, що в цій пісні говориться про те, чому христився Ісус і чому ми повинні наслідувати Його приклад. Нехай діти поділяться своїми почуттями щодо майбутнього хрищення. Обговоріть, що діти можуть робити зараз, аби підготуватися до хрищення у віці восьми років.

    Зображення
    дівчинка стоїть у христильній купелі

    Ми маємо охриститися, щоб увійти в царство небесне.

Ісус Навин 24:15

Я можу обрати служити Ісусу Христу.

В останньому посланні Ісуса Навина своєму народові йшлося про вибір: чи продовжувати служити Господу, чи полишити Його. З такою ж любов’ю, яку Ісус Навин мав до свого народу, ви можете заохочувати дітей, яких навчаєте, вибрати служити Господу “сьогодні”.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей пригадати рішення, які вони приймали сьогодні. Прочитайте дітям з Ісус Навин 24:15: “Виберіть собі сьогодні, кому будете служити… А я та дім мій будемо служити Господеві!” Як сьогодні діти вибирали служити Господу? Як саме ми можемо вибирати служити Господу кожного дня?

  • Заспівайте пісню про прийняття правильних рішень, зокрема “Вибирай правдивий шлях” (Збірник дитячих пісень, сс. 82–83). Що ми відчуваємо, коли вибираємо служити Ісусу Христу? Попросіть дітей намалювати себе, коли вони роблять якісь справи, служачи Господу. Поділіться історією з власного життя або з церковного журналу про вибір служити Господу.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ісус Навин 1–4; 6

“Будь сильний та відважний”.

Після того як Ісус Навин став провідником ізраїльтян, Господь підтримав його такими словами: “Будь сильний та відважний” (Ісус Навин 1:6). Чого діти можуть навчитися від Ісуса Навина про те, як бути сильними та відважними у справі Христа?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям знайти фразу, яка повторюється в Ісус Навин 1:6, 9 і 18, і напишіть її на дошці (див. також вірш 7). Допоможіть дітям поміркувати про те, чому нам може бути потрібне це послання настільки ж, як і Ісусу Навину. Прочитайте класом кілька історій з Ісус Навин 1–4; 6 (див. також розділ “Єгошуа Навин” у книзі Оповідання Старого Завіту) і попросіть дітей з’ясувати, як люди у цих історіях виявляли силу та відвагу.

  • Запропонуйте дітям розповісти про когось із їхніх знайомих, хто є сильним та відважним у справі Ісуса Христа. Заохочуйте їх записати, що вони хотіли б зробити, аби стати більш сильними та відважними у справі Христа.

Ісус Навин 1:8

Я можу роздумувати над Писаннями вдень і вночі.

Одним зі способів, яким Господь допоміг Ісусу Навину підготуватися до випробувань на його шляху, була пропозиція “роздумувати” над Писаннями “вдень та вночі”. Як ця порада може благословити дітей, яких ви навчаєте?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей написати, скільки часу в середньому за день вони витрачають на різні заходи. Потім попросіть їх прочитати Ісус Навин 1:8 і знайти те, що нам усім потрібно робити кожного дня і ночі, тобто постійно. Попросіть їх знайти слова і фрази у цьому вірші, які навчають нас про благословення вивчення Писань. Як роздумування над Писаннями може допомогти нам бути успішними в інших щоденних справах?

  • Запропонуйте дітям прочитати разом такі уривки: Ісус Навин 1:8; 1 Нефій 15:23–24; 2 Нефій 31:20; 32:3; Кн. Якова 4:6; Геламан 3:29–30. Попросіть їх знайти слово або фразу у кожному з цих уривків, які вказують на силу вивчення Писань. Які цілі вони можуть встановити щодо свого особистого вивчення Писань?

Ісус Навин 24:15

Я можу обрати служити Ісусу Христу.

Серед останніх слів Ісуса Навина, сказаних ізраїльтянам, було таке благання: “Виберіть собі сьогодні, кому будете служити”. Поміркуйте, як ця порада могла б також благословити дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям зробити плакати, використовуючи ключові слова і фрази з Ісус Навин 24:15. Нехай вони покажуть свої плакати і пояснять, чому вони вибрали ті чи інші слова. Як ми можемо показати Богові, що вибрали служити Йому?

  • Попросіть дітей навести приклади ситуацій, у яких їм потрібно буде вирішити: вибрати Бога чи щось інше. Попросіть їх поміркувати, що б вони зробили. Чому важливо “вибрати собі сьогодні”, а не чекати, доки настане конкретна ситуація? Як нас буде благословенно, якщо ми зробимо правильний вибір?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям вибрати щось із того, про що ви говорили і чим їм хотілося б поділитися зі своїми сім’ями. Заохочуйте їх поміркувати про те, як вони можуть поділитися цим протягом наступного тижня.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям ставати кращими учнями. Ви навчаєте дітей не лише з метою передати їм істину. Вам слід також допомогти їм зростати до рівня самостійних шукачів істини.

Роздрукувати