Старий Завіт 2022
2–8 травня. Вихід 35–40; Левит 1; 16; 19: “Святиня для Господа”


“2–8 травня. Вихід 35–40; Левит 1; 16; 19: “Святиня для Господа”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“2–8 травня. Буття 35–40; Левит 1; 16; 19”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Храм у Сан-Паулу, Бразилія

2–8 травня

Вихід 35–40; Левит 1; 16; 19

“Святиня для Господа”

Вивчаючи з молитвою Писання цього тижня, думайте про дітей, яких навчаєте. Святий Дух може допомогти вам дізнатися, які істини їм потрібно зрозуміти і як ви можете навчати їх цих істин.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покладіть написані імена всіх дітей у коробку. Попросіть дитину вибрати одне з імен і запропонуйте дитині, чиє ім’я витягли, поділитися тим, що вона нещодавно дізналася зі Старого Завіту. Обговоріть з дітьми, як те, про що вони дізнаються, допомагає їм наближатися до Ісуса Христа. Продовжуйте, аби у кожного була можливість чимось поділитися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Вихід 36:1

Я можу допомагати у Господній роботі.

У дітей молодшого віку є дари, за допомогою яких вони можуть долучатися до Господньої роботи на землі. Як ви можете допомогти дітям відчути бажання ділитися тим, що дав їм Господь?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Вихід 36:1 і попросіть їх звернути увагу на те, що Господь дав Бецал’їлу та Оголіяву, аби допомогти цим чоловікам збудувати “святиню” (скинію). Скажіть кожній дитині про те, який дар у неї є (у разі потреби можна спитати у батьків). Свідчіть, що Бог дав дари кожному з Його дітей.

  • Скажіть дітям, чому ви бажаєте допомагати у Господній роботі. Допоможіть їм поміркувати про те, як вони також можуть брати участь у цій роботі (зокрема, дізнатися про когось із предків, розповісти комусь про Ісуса або служити члену сім’ї). Запишіть їхні ідеї на смужках паперу, складіть ці папірці у коробку і запропонуйте кожній дитині вибрати один папірець та інсценувати те, що на ньому написано.

Вихід 40:17–34

Я можу відчувати Божу присутність у святих місцях.

Господь заповідав дітям Ізраїля збудувати скинію, щоб Він міг “перебувати серед них” (Вихід 25:8). Ви можете допомогти дітям дізнатися про святі місця, які Бог дав нам у наш час, аби ми могли відчувати Його присутність.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням давньої скинії (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Попросіть дітей знайти на ілюстрації різні частини скинії, зокрема свічник або жертівники, і поясніть, що все це призначалося для того, аби допомогти ізраїльтянам думати про Господа (щоб більше дізнатися про скинію, див. Вихід 40:17–34). Які святі місця у нас є сьогодні, що допомагають нам думати про Господа?

  • Покажіть зображення храму і прочитайте дітям Вихід 25:8. Поясніть, що у наш час Бог дав нам святі місця, де ми можемо наближатися до Нього. Допоможіть дітям назвати кілька таких місць. Запитайте дітей, які почуття у них викликають думки про ці святі місця. Скажіть їм, що ми також можемо почуватися ближче до Бога, коли молимося, де б ми в цей час не знаходилися.

  • Виконайте з дітьми завдання з творчої сторінки. У процесі виконання завдання заспівайте разом пісню про храм, наприклад, “Люблю на храм дивитись” (Збірник дитячих пісень, с. 99).

    Зображення
    Римський Італійський храм

    Як і скинія в давнину, храм спрямовує нас до Спасителя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Вихід 35:20–29; 36:1

Бог дав мені дари, щоб допомагати у Його роботі.

Кожен із дітей Небесного Батька може робити свій внесок у Його роботу. Можливо, дітям, яких ви навчаєте, потрібно буде допомогти зрозуміти, як вони можуть використовувати свої дари, аби допомагати у Божій роботі.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням скинії (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Запитайте дітей, які, ймовірно, потрібні були матеріали для побудови скинії. Прочитайте з дітьми Вихід 35:20–29 і попросіть їх звернути увагу на те, як були надані потрібні матеріали. Свідчіть, що кожен з дітей може робити свій внесок у роботу Господа.

  • Попросіть дітей прочитати Вихід 36:1 і дізнатися, що Господь дав тим, кого було покликано допомагати у будівництві скинії. Запропонуйте дітям розповісти про те, що, як вони вважають, Господь дав їм, аби допомагати будувати Його царство (у разі потреби давайте підказки). Як ми можемо використовувати ці дари для благословення інших?

Вихід 40:17–33

Ми можемо ставати більш подібними до Ісуса Христа та Небесного Батька.

Завдяки скинії діти Ізраїля могли не лише мати благословення Божої присутності з ними, а й навчатися того, що вони можуть робити, аби стати більш подібними до Бога.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Вихід 40:17–33 і з’ясувати, з чого складалася скинія, а потім знайти деякі з цих складових на ілюстрації із зображенням давньої скинії (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Попросіть дітей зробити власні малюнки скинії. Обговоріть, як кожна частина скинії могла навчати про Спасителя або Небесного Батька. Наприклад, ковчег свідоцтва міг би нагадувати нам про Божі заповіді, жертівник міг нагадувати нам про жертву Ісуса Христа, а свічник—про те, що Спаситель є Світлом для світу тощо.

  • Попросіть дітей прочитати Вихід 25:8 і дізнатися, чому Господь забажав, аби діти Ізраїля збудували “святиню” (або скинію). Допоможіть дітям написати приклади місць і ситуацій, де і коли ми можемо відчувати присутність Господа. Як завдяки перебуванню у цих місцях ми стаємо більш схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа?

Левит 1:1–4

Завдяки Спокуті Ісуса Христа я можу отримати прощення.

Жертви тварин, які приносилися у Старому Завіті, мали на меті навчати дітей Ізраїля про прощення, яке стало можливим завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації із зображенням Ісуса Христа в Гефсиманії і на хресті (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 56, 57). Поясніть, що Господь заповідав дітям Ізраїля приносити жертви, аби навчати їх, що вони можуть отримувати прощення за свої гріхи завдяки Спокуті Ісуса Христа. Прочитайте з дітьми Левит 1:1–4 і запропонуйте їм знайти слова або фрази, що нагадують їм про жертву Ісуса Христа.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням того, як Ісус Христос відвідує людей на Американському континенті (зокрема в Альбомі “Євангелія в мистецтві”, № 82). Поясніть, що Ісус Христос, після Свого розп’яття і воскресіння, навчав людей на Американському континенті, чому їм більше не потрібно приносити в жертву тварин. Прочитайте разом 3 Нефій 9:19–20 і запитайте дітей, що нам натомість заповідано приносити в жертву. Що означає приносити в жертву скрушене серце і упокорений дух? Щоб відповісти на це запитання, запропонуйте їм уважно прочитати статтю “Скрушене серце” в Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Попросіть їх поміркувати, як вони можуть приносити Господу скрушене серце і упокорений дух.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям на цьому тижні запитувати Небесного Батька про те, яких зусиль Він очікує від них для виконання Його роботи в їхній сім’ї.

Як покращити наше навчання

Спрямовуйте дітей до Небесного Батька та Ісуса Христа. Ваша головна мета в тому, щоб допомагати дітям, яких ви навчаєте, зміцнювати їхню віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Що ви можете робити для того, аби допомогти їм зрозуміти, як життя за євангельськими істинами сприятиме тому, аби вони стали більш подібними до Батька і Сина?

Роздрукувати