Старий Завіт 2022
25 квітня–1 травня. Вихід 24; 31–34: “Сам Я піду [з тобою]”


“25 квітня–1 травня. Вихід 24; 31–34: “Сам Я піду [з тобою]”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“25 квітня–1 травня. Вихід 24; 31–34”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Єгова являється Мойсею і старійшинам Ізраїля

Ілюстрація із зображенням того, як Єгова явився Мойсею і 70 старійшинам Ізраїля, художник Джеррі Гарстон

25 квітня–1 травня

Вихід 24; 31–34

“Сам Я піду [з тобою]”

Коли Мойсей готувався до того, аби вести дітей Ізраїля до обіцяної землі, Господь сказав: “Сам Я піду [з тобою]” (Вихід 33:14). Під час підготовки до навчання дітей вашого класу поміркуйте про те, як ви можете запросити Господа бути присутнім з вами.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть усіх дітей вибрати собі будь-який з пронумерованих аркушів паперу. На основі цих номерів визначте порядок, за яким діти можуть розповідати про те, що вони дізнаються з Писань вдома або в Початковому товаристві.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Вихід 31:13, 17

Дотримання святості Суботнього дня є ознакою моєї любові до Господа.

Господь сказав Мойсею, що коли діти Ізраїля святили Суботній день, цим вони виявляли своє бажання бути Його народом.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці серце і запитайте дітей, що може означати цей символ. Допоможіть їм подумати, що ще може бути символом любові, наприклад, обійми або служіння комусь. Прочитайте дітям Вихід 31:13. Допоможіть їм зрозуміти, що коли ми дотримуємося святості Суботнього дня, це є ознакою для Господа, що ми Його любимо.

  • Розкажіть дітям, у який спосіб ви намагаєтеся виявляти свою любов до Господа у Суботу. Нехай діти розкажуть, як це роблять вони і їхні сім’ї. За додатковими ідеями запропонуйте їм звернутися до творчої сторінки цього тижня.

    Зображення
    діти і батьки вдома

    Вшановуючи Суботній день, ми виявляємо свою любов до Господа.

Вихід 32:1–8, 19–24

Я можу ставити Господа на перше місце в моєму житті.

Поки Мойсей був на горі Синай, розмовляючи з Господом, діти Ізраїля вирішили натомість поклонятися золотому ідолу. Ця історія може нагадати дітям, яких ви навчаєте, що нам не слід дозволяти чомусь іншому ставати для нас важливішим за Господа.

Вправи на вибір

  • Коротко перегляньте з дітьми Десять заповідей, наголошуючи на перших двох (див. Вихід 20:3–6). За допомогою розділу “Десять заповідей” (у книзі Оповідання Старого Завіту) розкажіть дітям історію з Вихід 32:1–8, 19–24. По можливості, нехай діти допоможуть вам розповісти цю історію. Допоможіть дітям зрозуміти, що ізраїльтяни зробили не так у цій історії (ви можете нагадати дітям про перші дві із Десятьох заповідей). Що ізраїльтянам слід було зробити натомість?

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа, а також зображення чогось іншого, чому діти можуть приділяти свій час, наприклад, іграшок, ігор тощо. Попросіть дітей знайти ілюстрацію, яка вказує на те, що має бути для нас найважливішим. Розкажіть дітям, як ви були благословенні, коли ставили Господа на перше місце у вашому житті—це навіть важливіше за інші добрі справи.

Вихід 33:11

Господь говорив з Мойсеєм лицем до лиця.

Після того як Мойсей розбив золоте теля, “говорив Господь до Мойсея лице в лице, як говорить хто до друга свого”. Це знання може зміцнити віру дітей у те, що Господь є реальною особою і любить їх.

Вправи на вибір

  • Скажіть дітям про свої почуття, коли ви розмовляєте з хорошим другом, і запитайте їх про те, що відчувають вони. Прочитайте їм перше речення з Вихід 33:11. Запитайте дітей, що, на їхню думку, міг відчувати пророк Мойсей. Розкажіть дітям про ситуації, коли ви відчували себе близько до Господа, незважаючи на те, що не бачили Його своїми очами.

  • Заспівайте разом пісню про те, що відчуває до нас Небесний Батько або Ісус, наприклад, “Він наш вірний друг” (Збірник дитячих пісень, с. 37). Покажіть ілюстрації із зображенням того, як Спаситель виявляв любов до інших (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 36, 41–43, 46–47). Попросіть дітей поділитися, як вони ставляться до Небесного Батька та Ісуса.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Вихід 31:12–17

Дотримання святості Суботнього дня є ознакою моєї любові до Господа.

Святити Суботній день може бути легше і радісніше для дітей, якщо вони усвідомлюють, що це є ознакою їхньої відданості Господу.

Вправи на вибір

  • Поставте дітям кілька запитань, аби допомогти їм зрозуміти, що таке ознака, наприклад: “Завдяки яким ознакам ви знаєте про наближення весни або про те, що ви застудилися?” Запропонуйте їм прочитати Вихід 31:13, 16–17 і знайти слово “знак” (ознака). Що, як сказав Господь, є знаком між нами і Ним? Чому цей знак такий важливий?

  • Запропонуйте дітям по черзі пояснити, чому вони вибрали шанувати Суботній день?

  • Попросіть дітей написати все, що може прийти їм на думку, про те, які справи вони можуть робити в неділю, аби показати Господу, що вони люблять Його. Запропонуйте їм поділитися кількома прикладами зі свого списку. Нехай вони візьмуть ці списки з собою додому, покажуть своїм сім’ям і звертатимуться до них завжди, коли їм потрібні будуть ідеї щодо того, чим зайнятися в Суботній день.

Вихід 32:1–8, 19–24

Я можу ставити Господа на перше місце в моєму житті.

Одним із послань з розповіді у Вихід 32 є послання про важливість виконувати перші дві із Десятьох заповідей—не поклонятися нікому і нічому іншому, окрім Господа.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти все, що їм відомо про історію того, як Аарон зробив ізраїльтянам золоте теля для поклоніння. Якщо їм потрібна допомога, нехай вони прочитають Вихід 32:1–8, 19–24, або розкажіть їм написане у розділі “Десять заповідей” (у книзі Оповідання Старого Завіту). Чому для ізраїльтян було неправильно поклонятися ідолу? (Ви можете попросити дітей прочитати перші дві з Десятьох заповідей у Вихід 20:3–6).

  • Допоможіть дітям поміркувати над прикладами того, чому люди можуть відчувати спокусу поклонятися замість Господа—тому, що відволікає нашу увагу від Нього. Потім попросіть їх поділитися прикладами того, що допомагає їм зосереджуватися на Спасителі та поклонятися Йому.

Вихід 32:1–5; 21–24

Я можу стояти за праведність.

Коли ізраїльтяни сказали Аарону зробити золоте теля, він погодився його зробити, незважаючи на те, що це було неправильним (див. Повторення Закону 9:20). Поміркуйте над тим, як ви можете заохочувати дітей стояти за праведність, навіть коли вони відчувають тиск з боку інших людей.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Вихід 32:1–5, 21–24 окремо або в парах і сказати, що, на їхню думку, мав зробити Аарон, коли ізраїльтяни попросили його виплавити золоте теля. Як Аарон міг допомогти людям?

  • Допоможіть дітям обдумати ситуації, з якими вони можуть зіткнутися, коли інші люди просять їх зробити те, що вони вважають неправильним. Попросіть дітей поділитися одне з одним ідеями того, що робити в таких ситуаціях.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися зі своїми сім’ями деякими почутими сьогодні ідеями того, як дотримуватися святості Суботнього дня.

Як покращити наше навчання

Запрошуйте дітей ділитися свідченням. Запитання, які ви ставите, можуть заохочувати дітей ділитися своїми почуттями до Спасителя, а також тим, які благословення принесло їм життя за євангелією. Коли вони про це говорять, вони діляться свідченням. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 1132).

Роздрукувати