Старий Завіт 2022
15–21 серпня. Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85: “Я розкажу, що Він учинив для моєї душі”


“15–21 серпня. Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85: “Я розкажу, що Він учинив для моєї душі”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“15–21 серпня. Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
Ісус тримає світильник

Saving That Which Was Lost (Спасти, що загинуло), художник Майкл Т. Малм

15–21 серпня

Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85

“Я розкажу, що Він учинив для моєї душі”

У цьому навчальному плані визначено кілька доктринальних тем, що стосуються цих Псалмів. Під час вивчення вашу увагу можуть привернути певні слова, образи або ідеї. Чого, за вашим відчуттям, Господь намагається вас навчити?

Записуйте свої враження

Автори Псалмів поділилися у своїй поезії глибоко особистими почуттями. Вони писали про почуття збентеження, страху і розкаяння. Здається, вони іноді навіть відчували, що Бог залишив їх, і в деяких псалмах висловлюється розчарування та відчай. Якщо ви коли-небудь мали подібні відчуття, читання Псалмів може допомогти вам переконатись, що ви не єдині такі. Однак ви також знайдете псалми, які можуть підтримувати вас, коли ви себе так відчуваєте, бо автори псалмів також прославляли Господа за Його доброту, дивувались Його силі і раділи Його милості. Вони знали, що світ наповнений злом і гріхом, але, що Господь—“добрий і вибачливий” (Псалми 85:5). Вони розуміли, що мати віру в Господа не означає, що ви ніколи не будете проходити через тривогу, гріх чи страх. Це означає, що ви знаєте до Кого звернутися, коли через це проходите.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Псалми 48; 61:6–13

Викуплення приходить лише через Ісуса Христа.

У Псалми 48 знаходиться послання для всіх “багатих і вбогих” (див. вірш 3). Яка, на ваш погляд, головна думка цього послання? Що, за вашим відчуттям, уривок Псалми 61:6–13 додає до цього послання?

Читання цих псалмів може спонукати вас обміркувати, як деякі люди покладають свою довіру щодо свого викуплення на щось інше, а не на Бога (див. Псалми 48:7–8). Як на ваше життя впливає ваше свідчення, що “визволить Бог [вашу] душу із влади шеолу”? (Вірш 16).

Див. також Приповісті 28:6, Aлма 34:8–17.

Псалми 50; 84–85

Завдяки Спасителевій милості мої гріхи можуть бути прощені.

Благання про милість у Псалми 50 приписують царю Давиду, який був винний у перелюбі та вбивстві (див. 2 Самуїлова 11). Навіть коли наші гріхи менш серйозні, ми можемо відчувати таку саму потребу у милості, яка згадується у цьому псалмі. Ми також можемо дізнатися щось про те, що означає покаятися. Наприклад, якими словами або фразами у Псалми 50 вас навчають про ставлення, яке нам слід мати, щоб покаятися? Що ви дізнаєтеся про можливий вплив на ваше життя Спокути Спасителя?

Ви можете обдумати це саме запитання, коли будете читати Псалми 84–85. Ви можете також знайти фрази, які описують Господа. Як ці фрази зміцнюють вашу віру в те, що Він пробачить вас? (Див., наприклад, Псалми 85:5, 13, 15).

Див. також Алма 36; Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, сс. 67–69; Керол М. Стівенс, “Головний Цілитель”, Ліягона, лист. 2016, сс. 9–12.

Псалми 50:15–17; 65:16–17; 70:15–24

Моє свідчення про Ісуса Христа може допомогти іншим прийти до Нього.

Обміркуйте те, як ви отримали свідчення про Ісуса Христа і Його спокутну силу. Потім, вивчаючи Псалми 50:15–17; 65:16–17; 70:15–24, подумайте про те, як ви можете запросити інших “і[ти] і поглян[ути] на Божі діла” (Псалми 65:5). Що для вас означає заклик говорити “про правду [Його] … цілий день”? (Псалми 70:24). Як ви розкажете іншими, “що Він учинив для [вашої] душі”? (Псалми 65:16).

Див. також Moсія 28:1–4; Aлма 26.

Зображення
двоє молодих чоловіків розмовляють один з одним

Ми можемо ділитися з іншими нашими свідченнями про те, що зробив для нас Господь.

Псалми 62; 68; 76–77

Господь допоможе мені у часи моєї нагальної потреби.

У кількох псалмах описано яскравою мовою почуття людини, віддаленої від Бога, яка відчайдушно потребує Його допомоги. Ви можете знайти такі описання у Псалми 62:2, 9; 68:2–9, 19–22;76:2–10. Що ви знаходите у Псалми 62; 68 і 76–77 такого, що дало цим авторам псалмів розраду.

Коли ви страждаєте, як вам допомагає “пригадування вчинків Господа” та Його “чудес віддавна”? (Див. Псалми 76:12). Деякі з цих чудес описані у Псалми 77. Читаючи їх, обміркуйте, що допомагає вам “полож[ити] на Бога надію свою” (вірш 7). Які події з вашої сімейної історії надихають вас?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Псалми 50:19.Обміркуйте, як ви можете навчити свою сім’ю, що означає мати серце зламане. Наприклад, члени сім’ї можуть по черзі розколювати щось, що має тверду шкаралупу, зокрема яйця або горіхи. Як наші серця іноді подібні до цієї шкаралупи? Як ми можемо відкрити наші серця Господу? Коли ви читатимете Псалми 50 разом, можливо, у вас з’являться кілька ідей.

Псалми 60:3–4.Членам сім’ї може бути цікаво малювати зображення символів з цих віршів і обговорювати, як Ісус Христос може бути високою “скел[ею]”, “пристановищем [для нас]” і “баштою сильною”.

Псалми 70:17; 77:5–7.Що саме Господь хоче, щоб ви “завідоми[ли] … синів [ваших]”? (Псалми 77:5). Можливо, кожен член сім’ї може поділитися прикладом Господнього “чуда”, зокрема історією з Писань, досвідом або особистим свідченням, які допомагають їм “полож[ити] на Бога надію свою” (Псалми 70:17; 77:7).

Псалми 71.Псалом 71 був написаний Давидом про його сина Соломона, але багато з цього може стосуватися Ісуса Христа. Коли ваша сім’я читає цей псалом, вони можуть піднімати вгору зображення Спасителя, знайшовши вірші, які нагадують їм про Ісуса Христа. Як ми можемо допомагати виконувати бажання: “Хай Його слава всю землю наповнить”? (Псалми 71:19; див. також Учення і Завіти 65:2).

Псалми 84:12.Цей вірш може надихнути на обговорення подій Відновлення євангелії—як Книга Мормона є істиною, яка “з землі вирос[ла]”, і як небесні посланці спустилися із “небес” (див. також Мойсей 7:62).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Моє спасіння—Ти”, Гімни, № 45.

Як покращити наше навчання

Використовуйте різноманітність. “Шукайте шляхи, щоб урізноманітнити свої зусилля в навчанні євангелії. Коли ви робите це, ви додасте багатства та краси до досвіду. … Подумайте про те, як використання музики, історій, картинок та інших форм мистецтва може запросити Духа” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Зображення
чоловік стоїть на колінах перед Ісусом

Doubt Not, Thomas (Не сумнівайся, Хомо), художник Дж. Кірк Річардс

Роздрукувати