Старий Завіт 2022
15–21 серпня. Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85: “Я розкажу, що Він учинив для моєї душі”


“15–21 серпня. Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85: “Я розкажу, що Він учинив для моєї душі”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт 2022 (2021)

“15–21 серпня. Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Ісус тримає ліхтар

Врятувати загублене, художник Майкл Т. Малм

15–21 серпня

Псалми 48–50; 60–65; 68–71; 76–77; 84–85

“Я розкажу, що Він учинив для моєї душі”

Ваш приклад як дослідника євангелії, може справляти вагомий вплив на дітей. Діліться з ними вашим духовним досвідом у вивченні євангелії.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Поділіться з дітьми віршем із псалма, куплетом із гімну або дитячої пісні, слова якого допомагають вам відчувати любов Спасителя. Дайте кожній дитині можливість зробити те ж саме.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Псалми 50:12

Коли я роблю неправильний вибір, Ісус Христос може допомогти мені змінитися.

Допоможіть дітям зрозуміти, що помилки є частиною земного життя і що ми можемо отримати допомогу від Ісуса Христа для того, щоб виправити їх.

Вправи на вибір

  • Поділіться простою історією з власного життя або з журналу Друг чи Ліягона про дитину, яка зробила неправильний вибір, але отримала допомогу від Спасителя, щоб виправитися (наприклад, див. відео “The Shiny Bicycle” (Сяючий велосипед) на сайті ChurchofJesusChrist.org). Прочитайте Псалми 50:12 і поділіться радістю, яку ви відчуваєте, коли Спаситель допомагає вам мати чисте серце і вплив Духа.

  • Покажіть дітям творчу сторінку для цього тижня. Вказуючи на кожне із зображень, попросіть дітей описати, що вони бачать. Прочитайте підписи під зображеннями, які допоможуть дітям дізнатися про покаяння і прощення.

Псалми 70:8

Я можу розповідати іншим людям про Ісуса Христа.

Сповнені віри слова дитини мають унікальну силу зворушувати серця. Висловіть впевненість, що свідчення дітей про Ісуса Христа можуть допомагати іншим.

Зображення
двоє хлопчиків сидять разом у кріслі

Ми можемо говорити з іншими про те, що для нас зробив Ісус.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Псалми 70:8 і намалюйте на дошці великий рот. Попросіть їх допомогти вам “наповнити” рот словами, за допомогою яких ми можемо розповідати іншим про Ісуса Христа.

  • Передайте по колу ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа. Попросіть дітей по черзі тримати ілюстрацію і називати щось одне з того, що вони про Нього знають. Що Він зробив для нас? (Деякі ідеї можна взяти з ілюстрацій Альбому “Євангелія в мистецтві”).

Псалми 85:7

Небесний Батько чує мої молитви й відповідає на них.

Багато псалмів подібні до молитов до Бога про допомогу, скерування або захист. Поміркуйте про те, як ви можете допомагати дітям розвинути свою віру в те, що Небесний Батько чує їх і відповідає їм, коли вони моляться.

Вправи на вибір

  • Запитайте дітей, як вони спілкуються з людьми, які живуть десь далеко. Покажіть їм засоби спілкування, наприклад, телефон або конверт з листом. Прочитайте дітям Псалми 85:7. Як ми “кличемо” до Небесного Батька? Як Він нам відповідає?

  • Запропонуйте дітям інсценувати те, що вони роблять кожного дня, зокрема, встають, снідають, ідуть до школи або вкладаються спати. Допоможіть їм знайти час протягом дня, коли вони можуть молитися Небесному Батьку. Свідчіть, що ми можемо молитися Йому будь-коли і Він завжди нас почує.

  • Заспівайте разом пісню про молитву, наприклад, “Молитва дитини” (Збірник дитячих пісень, сс. 6–7). Розкажіть про випадок, коли Бог відповів на ваші молитви.

Псалми 76:12

“Пригадаю я вчинки Господні”.

Писання можуть розвинути нашу віру в Ісуса Христа, допомагаючи нам пригадати чудеса “віддавна” (що сталися колись давно).

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Псалми 76:12 і розкажіть, як ви намагаєтеся “пригадувати вчинки Господні”, зокрема Його справи у вашому житті. Запропонуйте дітям зробити малюнки, які допоможуть їм пам’ятати величні справи, які Він зробив.

  • Покажіть ілюстрації з цього посібника або з посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, що нагадають дітям історії, які вони дізналися зі Старого Завіту про великі справи, здійснені Господом для Свого народу. Запитайте їх, які з цих історій їм найбільше подобаються і чому.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Псалми 50

Покаяння—це зміна серця.

У Псалми 50 можна знайти кілька істин, які стосуються покаяння. Як ви допоможете дітям знайти ці істини?

Вправи на вибір

  • Дайте кожній дитині прочитати одне з посилань на Писання, що вказані на творчій сторінці для цього тижня. Попросіть їх знайти слова, які стосуються покаяння. Нехай вони запишуть ці слова на дошці. Після того як у кожного буде можливість щось сказати, запитайте дітей, як би вони відповіли другові на таке запитання: “Що означає покаятися?”

  • Намалюйте на дошці серце. Попросіть дітей назвати кілька гріхів, до скоєння яких нас спокушає Сатана. Напишіть ці гріхи всередині намальованого серця. Попросіть дітей знайти слово серце у Псалми 50:12, 19. Чого ці вірші навчають нас про покаяння? (Див. також вірш 8). Допоможіть дітям зрозуміти: навіть якщо ми припиняємо чинити гріх, для того, щоб ми покаялися, має змінитися наше серце. Попросіть дітей стерти гріхи в намальованому на дошці серці і написати нові слова, які описують зміну в нашому серці під час покаяння. Поділіться своїм свідченням, що Бог може “серце чисте створи[ти в нас]”, коли ми каємося (вірш 12).

Псалми 65:16; 76:12; 77:7

“Пригадаю я вчинки Господні”.

Ізраїльтяни навчали своїх дітей про чудеса, які Бог здійснив для них, аби діти могли “[покладати] на Бога надію свою” (Псалми 77:7).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей поділитися з вами своїми улюбленими історіями з Писань (ілюстрації з Альбому “Євангелія в мистецтві” можуть допомогти їм пригадати історії). Чому їм подобаються ці історії? Чого ці історії навчають нас про Господа? Прочитайте разом Псалми 76:12; 77:7. Чому важливо “пригадувати вчинки Господні”?

  • Попросіть дітей прочитати Псалми 65:16 і поміркувати над запитанням “Що Господь зробив для моєї душі?” або написати відповіді на це запитання. Потім за бажанням нехай вони поділяться своїми відповідями. Яким чином ми можемо “завжди пам’ятати” (Мороній 4:3; 5:2) те, що Господь для нас зробив?

Псалми 85:5, 13, 15

Господь бажає прощати.

Коли ми грішимо, Сатана хоче, аби ми думали, що Господь ніколи нас не пробачить. Допоможіть дітям розвинути свою віру в те, що Господь “вибачливий, і многомилостивий” (Псалми 85:5).

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Спасителя (наприклад, з посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей) і запитайте дітей, якими б словами вони Його описали. Запропонуйте їм знайти слова для Його описання у Псалми 85:5, 13, 15. У разі потреби допоможіть їм зрозуміти значення цих слів. Що ми могли б сказати другові, який вважає, що Бог гнівається на того, хто грішить?

  • Заспівайте з дітьми пісню, яка, на вашу думку, допоможе їм зрозуміти милостиву сутність Спасителя, наприклад, “О, як осягнути Ісусові милості!” (Гімни, № 110). Свідчіть, що Ісус Христос має бажання нас пробачати.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте кожній дитині назвати одну з причин того, чому вони люблять Небесного Батька та Ісуса Христа. Попросіть їх розповісти про це комусь із членів сім’ї вдома. Свідчіть, що їхні слова стануть благословенням для тієї людини.

Як покращити наше навчання

Висловлюйте впевненість. “Якщо [діти] відчу[вають], що ви довіряєте [їм], їхня впевненість в їхньому божественному потенціалі буде зростати. … З любов’ю повідомте, що ви знаєте, що вони здатні бути відповідальними за своє навчання” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 28).

Роздрукувати