Старий Завіт 2022
22–28 серпня. Псалми 101–103; 109; 114–118; 126–127; 134–138; 145–150: “Все, що дихає, хай Господа хвалить!”


“22–28 серпня. Псалми 101–103; 109; 114–118; 126–127; 134–138; 145–150: “Все, що дихає, хай Господа хвалить!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт 2022 (2021)

“22–28 серпня. Псалми 101–103; 109; 114–118; 126–127; 134–138; 145–150”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Христос у червоному одязі в оточенні людей, які стоять навколішки

Кожне коліно вклониться, художник Дж. Кірк Річардс

22–28 серпня

Псалми 101–103; 109; 114–118; 126–127; 134–138; 145–150

“Все, що дихає, хай Господа хвалить!”

Якщо у підготовці до навчання вам потрібні додаткові ідеї, див. розділи “Додаткові джерела для навчання дітей” та “Як задовольняти потреби дітей молодшого віку” на початку цього посібника.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрації, що знаходяться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей і запропонуйте дітям обговорити, що вони бачать на цих ілюстраціях. Допоможіть їм побачити зв’язок між цими ілюстраціями та тим, що вони вивчають у книзі Псалмів.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Псалми 118:105

Боже слово схоже на світло.

Діти, яких ви навчаєте, знаходяться на шляху, що веде назад до Небесного Батька. Слово Бога може допомагати їм триматися цього шляху зараз і протягом подальшого життя.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації того, про що говорилося в Псалми 118:105, і запропонуйте дітям розкласти ілюстрації в правильному порядку згідно з тим, що було прочитано у вірші. Попросіть дітей повторювати разом з вами фрази з цього вірша, в той час, як ви будете вказувати на відповідні ілюстрації.

  • Запропонуйте дітям обговорити, що ми відчуваємо, коли перебуваємо в темряві. Що важко робити в темряві? Можна запропонувати дитині спробувати зробити щось із заплющеними очима, наприклад, намалювати малюнок. Чому ці справи робити легше при світлі? Допоможіть дітям зрозуміти, як слово Бога, яке знаходиться в Писаннях і словах живих пророків, освітлює наш шлях назад до Небесного Батька.

Псалми 138:1–3, 23

Небесний Батько та Ісус Христос знають і люблять мене.

Упродовж нашого життя нам потрібно пам’ятати, що Небесний Батько та Ісус знають нас особисто. Псалми 138 може допомогти вам навчати дітей того, що Вони знають їх і люблять їх.

Вправи на вибір

  • Складіть короткий список того, що ви знаєте про кожну дитину. Потім читайте по одному списку і просіть дітей вгадувати, кого ви описуєте. Прочитайте Псалми 138:1–3 і допоможіть дітям зрозуміти слова, яких вони можуть не знати. Свідчіть, що Небесний Батько та Ісус дуже добре їх знають—Вони знають їхні імена; знають те, що приносить їм радість або смуток; а також те, що в них гарно виходить робити.

  • Прочитайте Псалми 138:23, запропонувавши дітям покласти руку на серце, коли ви скажете слово “серце”, і торкнутися голови, коли ви скажете слово “задуми”. Розкажіть про ситуацію, коли ви відчували, що Бог знає ваше серце і ваші думки.

Псалми 145:1, 5–9

Я можу хвалити Господа.

Хвалити Господа означає висловлювати Йому нашу вдячність і любов. Допоможіть дітям дізнатися, що ми прославляємо Його, коли співаємо, молимося і дослухаємося до Його вчень.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли хтось похвалив їх за гарно виконану справу або за щось інше. Розкажіть про те добре, що зробив Господь, згідно з Псалми 145:6–9, і запропонуйте дітям поговорити про інші справи, які Він для нас робить. Допоможіть їм поміркувати про те, як вони можуть славити Його за ці справи.

  • Заспівайте разом якусь пісню хвали, наприклад, “Хвала Тобі, Господь” (Збірник дитячих пісень, с. 18). Поясніть, що для ізраїльтян у давнину псалми були подібні до пісень, які ми співаємо сьогодні під час поклоніння і прославляння Бога.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Псалми 101:2–3102

Господь пропонує нам втішення і надію.

Бог знає про наші випробування та смуток, і Він хоче втішити та підбадьорити нас. Допоможіть дітям розвивати свою віру в Бога, щоб вони зверталися до Нього у скрутні часи.

Зображення
Ісус зцілює

Зцілення, художник Дж. Кірк Річардс

Вправи на вибір

  • Попросіть когось із дітей прочитати Псалми 101:2–3. Як Господь може допомогти нам у часи випробувань? Як ми просимо про Його допомогу? Поділіться досвідом, коли ви відчували, що Бог почув ваші молитви у час потреби, і запросіть дітей поділитися своїм досвідом та свідченнями.

  • Попросіть дітей знайти слова втішення і надії у Псалми 102. Як ці слова можуть допомогти людям, які долають випробування? Запропонуйте дітям записати фрази, які для них важливі і які нагадуватимуть про те, що Господь може допомагати їм під час їхніх випробувань.

Псалми 118:105

Божі слова допомагають мені йти Його шляхом.

Хоча світ може часом здаватися темрявою, Боже слово може освітлювати наш шлях і допомогти нам повернутися до Нього.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці джерело світла (наприклад, світильник) і Писання. Запропонуйте дітям прочитати Псалми 118:105. Як нам допомагає світло? Як нам допомагає слово Бога? Попросіть дітей написати їхні відповіді на дошці поруч з малюнками. Як слово Бога подібне до світла? Як воно допомагає нам залишатися на шляху, який веде назад до Небесного Батька?

  • Розділіть дітей на пари і кожній парі дайте один із таких уривків з Писань: Псалми 118:47–48; Псалми 118:105; 1 Нефій 11:25; 2 Нефій 31:20. Запропонуйте їм прочитати ці уривки і дізнатися, що Небесний Батько дав нам, аби допомогти залишатися на шляху, який веде до Нього. Запропонуйте дітям поміркувати і розказати про те, що вони хотіли б зробити завдяки тому, про що дізналися сьогодні.

  • Заспівайте разом пісню про важливість іти Божим шляхом, зокрема “Ходитиму з Ісусом” (ChurchofJesusChrist.org). Що ми дізнаємося з цієї пісні про те, як залишатися на правильному шляху?

Псалми 138:23–24

Небесний Батько та Ісус Христос можуть допомогти нам дізнатися, як стати кращими.

У Псалми 138 говориться про те, що Бог знає про нас усе: і наші сильні стороні, і слабкості. Якщо ми звернемося до Нього, Він може навчити нас, що нам потрібно робити, аби стати більш подібним до Нього.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці текст з Псалми 138:23–24 і запропонуйте дітям підкреслити слова, які описують те, що Бог може для нас зробити. Чому б нам хотілося, аби Бог це зробив? Як ми можемо просити Його “на вічну дорогу [нас] попровад[ити]”?

  • Заохочуйте дітей подумати про те, як вони у своєму житті можуть покращуватися у чотирьох сферах, згідно з Програмою для дітей і молоді—духовній, соціальній, фізичній та інтелектуальній. Нагадайте їм, що Господь знає, як вони можуть покращитися в кожній із цих сфер, і закличте їх прагнути Його скерування.

  • Заспівайте пісню про те, як Небесний Батько може допомогти нам стати кращими, див., зокрема, другий куплет пісні “Боже, дай сили” (Збірник дитячих пісень, с. 52). Розкажіть про те, як Небесний Батько та Ісус Христос допомогли вам стати краще.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Час від часу ви можете запрошувати одного з дітей або одного з членів їхньої сім’ї розповідати класу про те, як саме вони вивчають євангелію вдома. Заохочуйте решту дітей ділитися цими ідеями зі своїми сім’ями.

Як покращити наше навчання

Використовуйте музику. Пісні Початкового товариства і гімни можуть допомогти дітям зрозуміти і засвоїти євангельські істини так, щоб вони запам’яталися. Спів також сприяє активному залученню дітей до навчання. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Роздрукувати