Старий Завіт 2022
29 серпня–4 вересня: Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12: “Страх Господній початок примудрости”


“29 серпня–4 вересня: Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12: “Страх Господній початок примудрости”, За Мною йдіть—для Початкового товариства: Старий Завіт. 2022 (2021)

“29 серпня–4 вересня: Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
чоловік вивчає Писання

29 серпня–4 вересня

Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12

“Страх Господній початок примудрости”

Під час вивчення книг Приповісті та Екклезіяст думайте про дітей, яких навчаєте. Які послання з цих віршів можуть допомогти дітям відчути себе ближче до Небесного Батька та Ісуса Христа?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Намалюйте на дошці те, про що згадується в книзі Приповісті, наприклад, серце, світло або стежку. Допоможіть дітям прочитати Приповісті 3:5; 4:18, 26 і попросіть їх поділитися тим, що вони дізналися з цих віршів про поняття, зображені на дошці.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Приповісті 3:5

Я можу надіятися на Господа всім своїм серцем.

Надіятися на Господа всім своїм серцем означає мати віру в Нього і знати, що Він допоможе нам.

Вправи на вибір

  • Нехай одна дитина тримає ілюстрацію із зображенням Спасителя, коли ви читатимете Приповісті 3:5. Розкажіть дітям, що для вас означає надіятися на Господа. Запропонуйте дітям показати руками форму серця або покласти руку на серце, повторюючи кілька разів фразу “надійся на Господа всім своїм серцем”.

  • Намалюйте на дошці велике серце і допоможіть дітям поміркувати про те, яким чином вони можуть показувати, що надіються на Господа. Запропонуйте їм намалювати свої ідеї всередині серця або на аркуші паперу. Спонукайте їх розповісти ці ідеї своїм сім’ям.

Зображення
двоє дітей розмовляють

Діти можуть давати “лагідну відповідь”, використовуючи добрі слова (Приповісті 15:1).

Приповісті 15:1, 18

Я можу використовувати добрі слова.

У напружених ситуаціях або ситуаціях, що викликають розчарування, ми можемо відчути спокусу відповісти сердито. У Приповісті 15:1, 18 говориться про те, як ми можемо відвертати гнів.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Приповісті 15:1 і поясніть будь-які слова або фрази, які можуть бути для них незнайомими. Наведіть кілька прикладів ситуацій, коли дитина може відчувати гнів (зокрема під час суперечки з братом або сестрою). Допоможіть їм поміркувати над “лагідними відповідями”, або добрими словами, які вони можуть сказати замість слів, сповнених гніву. Допоможіть їм потренуватися говорити ці слова лагідно або спокійним голосом.

  • Заспівайте разом пісню про доброту, наприклад, “За мною перший крок” (Збірник дитячих пісень, с. 83). Чого ця пісня навчає нас стосовно вияву доброти?

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти, що означає бути “терпеливими у гніві” (Приповісті 15:18), розкажіть особисту історію про те, коли ви (або хтось із ваших знайомих) відчували гнів, але вирішили виявити доброту. Нехай діти також поділяться власним досвідом. Допоможіть дітям поміркувати про те, що вони можуть робити замість того, щоб злитися. Наприклад, вони можуть думати про Ісуса, просити Небесного Батька їм допомогти, наспівувати собі пісню Початкового товариства або, якщо це можливо, просто піти звідти.

Приповісті 22:9

Я можу ділитися з іншими тим, що маю.

Маленькі діти можуть навчитися допомагати людям у їхньому оточенні, які потребують допомоги. Як ви можете надихати їх ділитися з іншими тим, що в них є?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям кілька ілюстрацій із зображенням того, як люди служать або допомагають тим, хто цього потребує, включно із зображенням Спасителя (наприклад, з Альбому “Євангелія в мистецтві”, № 42, 44, 46). Попросіть дітей розповісти вам, що відбувається на кожній ілюстрації. Прочитайте дітям Приповісті 22:9. Поясніть, що один із способів того, як ми можемо служити—це давати “убогому з хліба свого”, крім того є багато інших способів допомагати тим, хто у скруті. Запропонуйте дітям намалювати, як вони комусь допомагають.

  • Принесіть на урок кілька предметів, якими ви могли б поділитися з дітьми, наприклад, фотографії або кольорові олівці. Коли ви даватимете кожній дитині якийсь предмет, кажіть: “Я поділюся з [ім’я дитини]”. Нехай діти по черзі діляться предметами одне з одним. Чим іще ми можемо ділитися з іншими?

  • Заспівайте разом пісню про служіння, наприклад, “Щедрим ти будь завжди” (Збірник дитячих пісень, с. 116). Запитайте дітей, що вони відчувають, коли допомагають іншим.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Приповісті 1:7; 2:5; 15:33; 16:6; Екклезіяст 12:13

Мати “страх Господній” означає любити і слухатися Його.

Одним із найважливіших послань у книгах Приповісті та Екклезіяст є таке: “Бога бійся, й чини Його заповіді” (Екклезіяст 12:13). Поміркуйте, як вам допомогти дітям зрозуміти, що означає боятися Бога.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей записати те, чого люди можуть боятися. Потім попросіть їх прочитати Приповісті 1:7 та Екклезіяст 12:13. Що означає боятися Бога? Щоб допомогти відповісти на це запитання, попросіть когось із дітей прочитати ці вірші ще раз, замінюючи слово “бійся” словом “шануй”. Повторіть цю вправу, використовуючи такі слова, як “люби”, “поважай” або “слухайся”. Як це змінює наше розуміння того, що означає боятися Бога?

  • Запропонуйте кожній дитині вибрати і прочитати один із наведених далі віршів, шукаючи слово “страх”: Приповісті 1:7; 2:5; 15:33; 16:6. Попросіть дітей розповісти, що у їхньому вірші говориться про благословення, які приходять, коли ми боїмося Господа, тобто виявляємо благоговіння і шану до Нього (див. також Приповісті 14:26–27). Як ми можемо показати Господу, що любимо і шануємо Його?

Приповісті 3:5–7

“Надійся на Господа всім своїм серцем”.

  • Прочитайте разом Приповісті 3:5–7 і запропонуйте дітям скласти перелік того, що в цих віршах сказано про те, що нам слід або не слід робити. Запитайте їх, що, на їхню думку, може означати кожен із пунктів. Які якості мають люди, яким ми довіряємо? Які з якостей, що є у Господа, допомагають нам довіряти Йому?

  • Щоб показати, що означає фраза “на розум свій не покладайся”, дозвольте дітям спробувати обперти палицю або олівець на різні предмети, наприклад, на книгу або аркуш паперу. Що виявилося найкращою опорою? Чому важливо “надіятися на Господа”, а не покладатися на “розум свій”?

Приповісті 15:1, 18; 16:32

“Лагідна відповідь гнів відвертає”.

Наші сповнені гніву слова часто тільки погіршують напружену ситуацію. Ці вірші навчають того, що наші слова і наше ставлення можуть відвернути злість або гнів.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці слова гнів і заколот і наведіть приклад суперечки, яка може виникнути у дітей. Потім попросіть дітей прочитати Приповісті 15:1, 18; 16:32 і знайти пораду, яку вони могли б дати дітям, які сперечаються. Кожного разу, коли діти називають якусь ідею, просіть їх стирати кілька букв у словах, написаних на дошці. Запропонуйте їм замінити ці слова іншими, які описують риси характеру, подібного до Христового, що приносять мир.

  • Допоможіть дітям пригадати розповіді з Писань, коли Спаситель на власному прикладі показав, як застосовувати вчення з Приповісті 15:1, 18; 16:32. Щоб знайти ідеї, вони можуть відкрити Іван 8:1–11; 18:1–11. Заспівайте разом пісню про приклад Спасителя, зокрема “На Господа схожим бути” (Збірник дитячих пісень, сс. 40–41). Як ми можемо наслідувати приклад Ісуса у спілкуванні з членами сім’ї, друзями та іншими людьми?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям вибрати вірш із прочитаного в класі, який їм сподобався. Закличте їх поділитися цим віршем з їхньою сім’єю і сказати, що вони з нього дізналися.

Як покращити наше навчання

Вдосконалюйтеся, щоб стати вчителем, подібним до Христа. Обмірковуйте способи, якими ви зможете підвищити свою здатність допомагати дітям зміцнити віру в Небесного Батька і в Ісуса Христа. Вам у пригоді можуть стати запитання для особистого оцінювання, що вміщені на с. 37 посібника Навчати, як навчав Спаситель.

Роздрукувати