Старий Завіт 2022
5–11 вересня. Ісая 1–12: “Бог спасіння моє!”


“5–11 вересня. Ісая 1–12: “Бог спасіння моє!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“5–11 вересня. Ісая 1–12”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
давній пророк пише

The Prophet Isaiah Foretells Christ’s Birth (Пророк Ісая передрікає народження Христа), художник Гаррі Андерсон

5–11 вересня

Ісая 1–12

“Бог спасіння моє!”

Слова Ісаї може бути важко зрозуміти. Розмірковуючи про те, як навчати дітей слів Ісаї, зосередьтеся на простих істинах, які можуть зміцнити їхню віру в Ісуса Христа.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розповісти про те, що вони нещодавно зробили, щоб жити за євангелією, наприклад, промовили молитву, виявили комусь доброту або виконали інші заповіді.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ісая 2:2–3

У храмі ми дізнаємося про Ісуса Христа.

Ісая передрікав той час, коли храм, “гора дому Господнього” привертатиме увагу людей з “численних народів”. На прикладі цього пророцтва ви можете допомогти дітям з радістю очікувати на день, коли вони зможуть увійти до храму.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей намалювати свій дім. Потім прочитайте разом Ісая 2:2 і запропонуйте їм намалювати “дім Господній”, тобто храм. Прочитайте разом вірш 3 і запропонуйте їм домалювати на своїх малюнках багато людей, які йдуть до храму, серед яких і їхні сім’ї. Чому ми бажаємо йти до дому Господнього? Свідчіть про благословення, які приходять, коли ми дізнаємося про Господа в Його домі.

  • Нехай одна дитина тримає зображення храму, а інших дітей попросіть обговорити, що вони бачать на цій ілюстрації. Запитайте дітей, чому їм подобається храм. Прочитайте разом Ісая 2:2–3, і нехай вони послухають, які ще є причини для того, щоб ми любили храм. Розкажіть дітям, чому ви любите храм.

  • Заспівайте з дітьми пісню про храм, зокрема “Люблю на храм дивитись” (Збірник дитячих пісень, с. 99). Допоможіть їм знайти у пісні слова і фрази, які навчають, що таке храм і що ми там робимо.

  • Намалюйте на дошці стежку і прикріпіть з одного кінця ілюстрацію із зображенням храму або Спасителя (див. Особистий розвиток: путівник для дітей, сс. 2–3). Нехай діти по черзі малюють, як вони йдуть цією стежкою. І коли вони малюватимуть, запропонуйте їм повторити таку фразу з Ісая 2:3: “Ми підемо стежками Його”. Що ми можемо робити, щоб іти Господніми стежками?

Зображення
жінка тримає дитину

“Бо Дитя народилося нам, даний нам Син” (Ісая 9:6).

Ісая 9:6

Ісая пророкував про Ісуса Христа.

Усі пророки свідчили про Ісуса Христа, зокрема й ті, що жили задовго до Його народження, як, наприклад, Ісая. Поміркуйте про те, що діти можуть дізнатися про Ісуса з пророцтва Ісаї в Ісая 9:6.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Ісая 9:6 і запропонуйте їм повторити разом з вами кожне “ім’я”, яким, за словами Ісаї, буде названо Ісуса Христа.

  • Напишіть на смужках паперу кілька титулів Ісуса Христа з Ісая 9:6 (див. творчу сторінку цього тижня). Запропонуйте кожній дитині вибрати один із титулів і допоможіть дитині прочитати цей титул класу. Обговоріть з дітьми, що для вас означає кожен із титулів. Дайте одній дитині ілюстрацію із зображенням Христа і попросіть її розповісти щось про Ісуса, а потім передати цю ілюстрацію іншій дитині. Продовжуйте вправу, доки кожна дитина не матиме можливості щось сказати.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ісая 1:2–4, 16–19

Завдяки Ісусу Христу я можу покаятися й очиститися.

Ісая жив у часи, коли багато хто з його народу відвернувся від Господа. Але Господь пообіцяв їм, що їхні гріхи можуть бути прощені, якщо вони покаються. Він дає нам таке ж обіцяння.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Ісая 1:2–4 й обговорити деякі причини того, чому Господь був незадоволений народом Юдеї. Потім прочитайте разом Ісая 1:16–19 і дізнайтеся, до чого Господь закликав народ. Якщо потрібно, допоможіть дітям зрозуміти важкі слова і фрази. Щоб допомогти їм візуалізувати вірш 18, покажіть щось яскраво червоне і чисто біле. Що ми дізнаємося з цих віршів про милість Ісуса Христа? Попросіть дітей розповісти, як вони ставляться до дару прощення, даного Ісусом Христом, і ви також поділіться своїми почуттями.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять Ісая 1:18. Напишіть цей вірш на дошці і попросіть дітей повторити його кілька разів, щоразу стираючи по одному слову, доки вони не зможуть сказати його по пам’яті. Також ви можете скористатися паперовими смужками, на яких написані слова з цього вірша. Чому важливо завжди пам’ятати, чого навчає цей вірш? Обговоріть, як завдяки хрищенню і прийняттю причастя здійснюється для нас це обіцяння.

Ісая 2:2–5

У храмі ми дізнаємося про Ісуса Христа.

У пророцтві Ісаї про “гору дому Господнього” говориться про благословення, які приходять завдяки поклонінню в храмі, а також про інші благословення, які приходять в останні дні. Поміркуйте, як ви будете надихати дітей, щоб вони прагнули цих благословень.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати в Ісая 2:2–3 те, що побачив Ісая, і намалювати, як це, на їхню думку, могло виглядати. Поясніть, що Ісая називає храм “гор[ою] дому Господнього”. Чому гора є вдалим символом для храму?

  • Запропонуйте дітям прочитати Ісая 2:2–3, 5 і визначити, що у кожному з цих віршів надихає їх одного дня увійти до храму. Потім прочитайте разом вірш 4 й обговоріть, яку роль відіграє храм у тому, щоб принести мир, описаний у цьому вірші. Допоможіть дітям поміркувати над тим, як вони можуть готуватися зараз, щоб одного дня увійти до храму.

Ісая 7:14; 9:6–7

Ісая пророкував про Ісуса Христа.

Ісая пророкував про народження дитини, яка сидітиме на троні Давида і встановить царство, що не матиме кінця. Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти ці пророцтва про Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей навести приклади титулів, які може мати людина, наприклад, такі, що пов’язані з роботою, покликанням, спортом або сім’єю. Що говорять про людину титули, які вона має? Допоможіть дітям знайти титули Ісуса Христа в Ісая 7:14 та 9:6–7. Чого навчають нас про Нього кожен із цих титулів? Що ще ми дізнаємося про Ісуса Христа з цих віршів?

  • Прочитайте разом Матвій 1:21–23 й Лука 1:31–33 та обговоріть, як із народженням Ісуса Христа були здійснені пророцтва Ісаї з Ісая 7:14; 9:6–7.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей поміркувати, чим із того, що вони дізналися про Спасителя, вони можуть поділитися вдома зі своїми сім’ями, наприклад, розповісти про одне з Його імен.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям ставати впевненими. Деякі діти можуть відчувати себе неспроможними вивчати євангелію самостійно. Один із способів допомогти їм набути впевненості—хвалити їх за участь в уроці. Пообіцяйте дітям, що Святий Дух допомагатиме їм у навчанні.

Роздрукувати