Старий Завіт 2022
19–25 вересня. Ісая 40–49: “Втішайте народа Мого”


“19–25 вересня. Ісая 40–49: “Втішайте народа Мого”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“19–25 вересня. Ісая 40–49”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Ісус зцілює сліпого чоловіка

Healing the Blind Man (Зцілення сліпого), художник Карл Генріх Блох

19–25 вересня

Ісая 40–49

“Втішайте народа Мого”

Багато уривків з Ісая 40–49 можуть допомогти дітям збільшити любов до Господа та їхню віру в Нього. Шукайте скерування Духа, щоб під час вашого вивчення знайти такі уривки.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Прочитайте з дітьми Ісая 40:9 і запропонуйте їм удати, що вони піднімаються на “гору високу”, а потім по черзі “підвищувати” свої голоси, розповідаючи про те, що вони нещодавно дізналися з Писань—вдома або в церкві.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ісая 43:10

Я можу бути свідком Господа.

Господь нагадав ізраїльтянам, що вони були свідками багатьох важливих справ, які Він здійснив для них. Він хотів, щоб вони (і всі ми) були Його свідками, допомагаючи іншим дізнаватися про Його силу і доброту.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про щось таке, свідком чого ви були. Допоможіть їм пригадати щось побачене чи пережите, про що вони можуть розповісти одне одному, тобто бути “свідками” цього,—наприклад, це може бути смачна їжа, яку вони куштували; місце, в якому вони побували; або людина, яку вони знають. Прочитайте дітям з Ісая 43:10: “Ви свідки Мої, говорить Господь, та раб Мій, якого Я вибрав”. Розкажіть дітям, що коли ми охрищуємося, ми обіцяємо бути свідками Ісуса Христа (див. Мосія 18:9). Що означає бути свідком Господа?

  • Попросіть дітей розповісти, що вони знають про Ісуса Христа і Його євангелію. Покажіть їм ілюстрації як ідеї (наприклад, із зображенням Воскресіння Спасителя, Книги Мормона, храму й сучасного пророка). Запропонуйте їм обговорити те, чим вони могли б поділитися з іншими як свідки Господа.

Ісая 43:11

“Крім Мене немає Спасителя!”

Ісус Христос є єдиним, Хто може спасти нас від гріха і смерті. Поміркуйте, як ви будете надихати дітей, щоб вони покладали на Нього свою довіру.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити ситуацію, коли їм може знадобитися допомога (наприклад, при хворобі або під час бурі). Покажіть кілька предметів (або зображень предметів), які могли б стати їм у пригоді у певній ситуації, а також предмети, які не будуть потрібні. Наприклад, парасоля допоможе під час зливи, але склянка води або олівець не допоможуть. Попросіть дітей вибрати той предмет, який стане в пригоді у певній ситуації. Покажіть ілюстрації із зображенням Спасителя, щоб допомогти дітям обговорити те, як Він нам допомагає.

  • Прочитайте дітям Ісая 43:11 і попросіть їх вказати на зображення Ісуса, коли вони почують слово “Спаситель”. Свідчіть, що завдяки тому, що Ісус Христос постраждав і помер за нас, а потім воскрес, Він—єдиний, Хто може врятувати нас від наших гріхів і від смерті.

Зображення
океанські хвилі

Наша праведність (справедливість) може бути “немов морські хвилі” (Ісая 48:18).

Ісая 48:18

Дотримання Божих заповідей приносить спокій.

Господь обіцяє спокій, як “річку”, і праведність, як “морські хвилі”, тим, хто виконує Його заповіді.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Ісая 48:18. Запропонуйте їм показати руками, як рухаються річка і хвилі. Обговоріть, як дотримання Божих заповідей допомогло вам відчути спокій, подібний до річки, або силу, подібну до хвилі.

  • Намалюйте на дошці річку. Допоможіть дітям пригадати дані нам Богом заповіді. Напишіть ці заповіді на смужках паперу (або зобразьте їх у вигляді простих малюнків), і нехай діти по черзі прикріплюють ці заповіді до зображення річки на дошці. Допоможіть дітям дізнатися, як виконання заповідей приносить спокій.

  • Заспівайте разом пісню про заповіді, зокрема “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, сс. 68–69). Чого ця пісня навчає про те, чому нам слід виконувати Божі заповіді?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ісая 40:3–5

Я можу допомагати готувати “дорогу Господню”.

Ми можемо сприяти виконанню пророцтва з Ісая 40:3–5, допомагаючи іншим прийняти Господа в їхнє життя.

Вправи на вибір

  • Попросіть одну дитину прочитати Ісая 40:3, а інших попросіть прочитати по одному з наведених далі уривків і знайти в них подібні слова і фрази: Марк 1:3–4 (Іван Христитель); Алма 7:9 (Алма); Учення і Завіти 33:10–11 (місіонери в останні дні). Допоможіть їм з’ясувати, хто, згідно з написаним у кожному уривку, готує “дорогу Господу”. Як ці люди готували дорогу Господу? Чим ми можемо допомагати?

  • Намалюйте на дошці дорогу і прочитайте з дітьми Ісая 40:3–5. Попросіть дітей назвати перешкоди, які можуть заважати людям іти за Спасителем, і попросіть їх намалювати перешкоди на дорозі. Нехай вони стирають перешкоди, коли ви будете обговорювати те, як ми можемо допомагати людям їх долати.

Ісая 41:10; 43:1–5; 48:10

Господь зі мною у моїх випробуваннях.

Коли ми укладаємо завіти з Господом, Він обіцяє бути з нами—навіть під час наших випробувань. Допоможіть дітям усвідомити свою приналежність до завітного народу Господа і зрозуміти, що вони—ті, хто отримує Його обіцяння.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Бо Я… і тебе Я… Попросіть дітей прочитати Ісая 41:10 та Ісая 43:1–5, щоб дізнатися, Ким, за словами Самого Господа, Він є, і що Він зробить. Які інші фрази повторюються в цих віршах? Яким чином ці послання можуть дати нам втішення і надію у важкі часи?

  • Прочитайте разом Ісая 48:10 і обговоріть, що таке горно, і різні способи його використання. Поясніть, що у горні очищують метали. Чому горно вдало описує страждання? Як наші страждання можуть нас очистити? (Див. Алма 62:41).

Ісая 49:14–16

Господь ніколи мене не забуде.

Коли ми відчуваємо себе віддаленими від Господа через гріх, випробування або з будь-якої іншої причини, послання з Ісаї 49:14–16 може принести втіху.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Ісая 49:14. Що може змусити людей почуватися покинутими або забутими? Як ми можемо допомогти іншим дізнатися, що Господь їх не забув? Як ми знаємо, що Він нас не забув?

  • Запропонуйте дітям розповісти, кого із людей, яких вони знають, вони ніколи не забудуть, наприклад, члена сім’ї або друга. Обговоріть, які почуття має любляча мати до своєї дитини і які почуття має до нас Господь. Потім попросіть дітей прочитати Ісая 49:15–16. Чому, згідно з цими віршами, Господь нас ніколи не забуде? Попросіть дітей поділитися своїми почуттями про Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поміркувати про те, що вони дізналися сьогодні, і про що їм хотілося б дізнатися більше. Допоможіть їм придумати і написати про це запитання, яке вони можуть поставити татові, мамі або іншому члену сім’ї.

Як покращити наше навчання

Пристосовуйтеся до потреб дітей. Якщо ви навчаєте дітей молодшого віку, але відчуваєте спонукання викласти їм один із принципів, поданих у цьому навчальному плані під заголовком “Для дітей старшого віку” (або навпаки), пристосуйте запропоновані вправи до цього принципу, щоб це відповідало потребам і сприйняттю дітей, яких ви навчаєте.

Роздрукувати