Старий Завіт 2022
26 вересня–2 жовтня. Ісая 50–57: “Направду ж Він немочі наші узяв і наші болі поніс”


“26 вересня–2 жовтня. Ісая 50–57: “Направду ж Він немочі наші узяв і наші болі поніс”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“26 вересня–2 жовтня. Ісая 50–57”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Христос у терновому вінці зазнає насмішок від воїна

The Mocking of Christ (Глузування з Христа), художник Карл Генріх Блох

26 вересня–2 жовтня

Ісая 50–57

“Він немочі наші узяв і наші болі поніс”

В Ісая 50–57 містяться красиві мовні звороти, які діти можуть не зрозуміти. Готуючись до навчання, поміркуйте про те, які прості істини передають ці слова, і як ви можете допомогти дітям їх засвоїти.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте, аби кожна дитина сказала, звідки вона знає, що Ісус Христос її любить. Попросіть їх розповісти, якими своїми вчинками вони показують, що люблять Ісуса.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ісая 53:4

Ісус Христос постраждав за мене, тому що Він любить мене.

Завдяки Своїй спокутній жертві Ісус Христос постраждав за наші гріхи і взяв на Себе “немочі наші” і “наші болі”. Як ви будете свідчити дітям про Спокуту Спасителя?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації із зображенням страждань Спасителя на хресті і в Гефсиманському саду (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 56, 57 або розділи 51–53 у книзі Історії з Нового Завіту). Нехай діти опишуть, що вони бачать на цих ілюстраціях і розкажуть, що вони знають про те, що на них відбувається. Чому Ісус постраждав за нас?

  • Прочитайте дітям з Ісая 53:4: “Він немочі наші узяв і наші болі поніс”. Покажіть дітям важкий предмет (або його зображення) і попросіть їх удати, що вони піднімають щось важке. Поясніть, що “немочі” і “болі” (або смуток) можуть обтяжувати наше серце і наше життя. Свідчіть, що Ісус Христос допоможе нам нести ці тягарі, тому що Він любить нас.

Ісая 55:6

Я можу шукати Господа і прикликати Його.

Поміркуйте про те, як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що означає “шукати” Ісуса впродовж їхнього життя.

Вправи на вибір

  • Десь у класі сховайте ілюстрацію із зображенням Ісуса і запропонуйте дітям її знайти. Прочитайте слова “Шукайте Господа, доки можна знайти Його” з Ісая 55:6. Попросіть дітей назвати кілька способів, як вони можуть шукати Господа—тобто докладати старанних зусиль, аби дізнаватися про Нього і наближатися до Нього. Кожного разу після відповіді дитини ховайте ілюстрацію знову і просіть дитину її “шукати”.

  • Допоможіть дітям вивчити слова пісні “Я Господа змалку шукатиму” (Збірник дитячих пісень, с. 67) або іншу пісню про те, як можна наближатися до Спасителя. Скористайтеся творчою сторінкою цього тижня, щоб допомогти дітям вибрати те, що вони робитимуть, аби “шукати Господа”.

  • Прочитайте фразу “кличте Його, як Він близько” з Ісая 55:6. Як ми “кличемо” Небесного Батька? Попросіть дітей розповісти, що вони говорять у своїх молитвах. Свідчіть, що Небесний Батько любить їх і чує їх, коли вони моляться.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ісая 51–52

Господь запрошує мене “зодягнутися у [Його] силу”.

В Ісая 51 і 52 Господь використовує такі фрази, як “збудися”, “устань” і “зодягнися у силу”, щоб надихнути Свій народ жити відповідно до свого божественного потенціалу. Поміркуйте, як ці фрази можуть надихнути дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Перед уроком напишіть на дошці кілька фраз з Ісая 51–52, якими Господь закликає Свій народ діяти, наприклад, “здійміть свої очі”, “збудися”, “устань”, “обтруси з себе порох” та “радійте” (Ісая 51:6, 17; 52:2, 9). Запропонуйте дітям по черзі показувати рухами одну з фраз, а решта класу нехай спробує вгадати, що це за дія. Після кожної фрази показуйте дітям, де в Писаннях вона знаходиться й обговоріть з ними її духовне значення. Що Господь просить нас робити? Як ми можемо виконувати кожне з цих прохань?

  • Запропонуйте дітям прочитати Ісая 51:1, 4, 7 і визначити, до кого звертається Господь і яких дій Він від них очікує? Що означає “послухати” Господа? Щоб це проілюструвати, попросіть одну дитину давати прості команди, щоб інші їх виконували. Чому іноді важко чути Господа і слухатися Його? Як ми можемо показати Господу, що ми готові “послухати” Його?

Зображення
скульптура Христа, Який несе хрест

Because of Love (Завдяки любові), скульпторка Енжела Джонсон

Ісая 53:3–9

Ісус Христос узяв на Себе мої гріхи та болі.

Як за допомогою цих слів Ісаї ви можете допомогти дітям більш глибоко зрозуміти, що для них зробив Спаситель?

Вправи на вибір

  • Покажіть кілька ілюстрацій, на яких зображені страждання і смерть Ісуса Христа (див., наприклад, Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 56, 57, 58). Прочитайте разом Ісая 53:3–6, 9 і попросіть дітей знайти фрази, які стосуються подій, зображених на цих ілюстраціях. Свідчіть, що за сотні років до того, як Ісус Христос постраждав за нас, пророки, зокрема Ісая, навчали про ці важливі події. Чому було важливо, щоб люди знали про ці події за багато років наперед? (Див. Алма 39:15–19).

  • Запропонуйте дітям прочитати Ісая 53:4–7 і знайти слова, якими описано, що вистраждав за нас Спаситель. Попросіть їх написати ці слова на дошці. Чому Він постраждав за наші “немочі”, “болі” і “провини”? (Див. також Алма 7:11–12). Розкажіть дітям, як Спаситель допоміг вам нести ваші немочі і болі. Попросіть дітей розповісти про те, що вони відчувають по відношенню до Спасителя і того, що Він для них зробив.

Ісая 55:7–9

Дороги Господа вищі за мої дороги.

Коли ми розуміємо, що Господні думки і дороги вищі за наші, стає легше довіряти Йому.

Вправи на вибір

  • Запитайте дітей, до кого б вони звернулися, якби опинилися у складній ситуації, і чому. Прочитайте з дітьми Ісая 55:8–9 і попросіть їх послухати, чому нам слід шукати Господнього скерування, коли нам потрібна допомога.

  • Намалюйте на дошці небо і землю і підпишіть словами Небо і Земля. Потім запропонуйте дітям прочитати Ісая 55:9 і дізнатися, з чим Господь порівняв небо і землю, і попросіть їх додати до малюнків ці інші підписи. Що означає те, що Господні дороги і думки “вище” за наші? Чому важливо про це знати?

  • Обговоріть з дітьми деякі Господні дороги, що є вищими за наші дороги. Наприклад, як Він ставиться до грішників? (Див. Марк 2:15–17). У який спосіб Він скеровує інших? (Див. Матвій 20:25–28). Як Його дороги відрізняються від доріг інших людей? Розкажіть дітям, як ви навчилися довіряти вищим дорогам і думкам Господа.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Порадьте дітям поставити мету на основі того, що вони дізналися сьогодні на уроці, і яка може допомогти їм наближатися до Ісуса Христа. Запропонуйте їм поділитися цією метою з членом сім’ї.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям молодшого віку навчатися з Писань. Щоб допомогти дітям молодшого віку навчатися з Писань, зосереджуйтеся на окремому вірші або лише на ключовій фразі. Іноді, читаючи уривок з Писань, можна запропонувати дітям вставати або піднімати руки, коли вони чують певне слово або фразу, на яких ви хочете зосередитися.

Роздрукувати