Старий Завіт 2022
17–23 жовтня. Єремія 30–33; 36; Плач Єремії 1; 3: “Я оберну їхню жалобу на радість”


“17–23 жовтня. Єремія 30–33; 36; Плач Єремії 1; 3: “Я оберну їхню жалобу на радість”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“17–23 жовтня. Єремія 30–33; 36; Плач Єремії 1; 3”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
гравюра із зображенням пророка Єремії

The Cry of Jeremiah the Prophet (Плач пророка Єремії), фрагмент гравюри, Школа Назарянина

17–23 жовтня

Єремія 30–33; 36; Плач Єремії 1; 3

“Я оберну їхню жалобу на радість”

Дітям може бути важко зрозуміти книги Єремії і Плач Єремії, але ваш клас усе ж може засвоїти уроки з принципів, які містяться у цих книгах. Чим би ви хотіли поділитися?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Пустіть по колу примірник Біблії. Коли книга потраплятиме дітям до рук, просіть їх поділитися тим, що їм подобається у Старому Завіті—можливо принцип або улюблена історія зі Старого Завіту, про який чи яку вони дізналися вдома або в церкві.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Єремія 31:3

Небесний Батько та Ісус люблять мене.

Відчуття “вічного кохання” Небесного Батька та Ісуса Христа допоможе дітям, яких ви навчаєте, наближатися до Них.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям кілька предметів (або зображень предметів), які можна використовувати протягом тривалого часу, і таких, що швидко псуються, наприклад, монету і фрукт. Запитайте дітей, який з предметів можна використовувати довше, й обговоріть, чому одні предмети можна використовувати довше за інші. Прочитайте Єремія 31:3 і допоможіть дітям зрозуміти, що любов, яку Небесний Батько та Ісус Христос мають до них, є “вічною”.

  • Попросіть дітей розповісти, як Небесний Батько та Ісус Христос виявляють до них Свою “милість” (Єремія 31:3). Щоб допомогти дітям з ідеями, заспівайте пісню про Їхню любов до нас, зокрема “Спасителя любов” або “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, сс. 42–43; 16–17). Якщо можливо, покажіть ілюстрації із зображенням того, про що співається в пісні. Які почуття викликає у нас думка про любов Небесного Батька та Ісуса Христа?

Зображення
дівчинка вивчає Писання

Писання можуть надихнути нас покаятися і звернутися до Господа.

Єремія 36:1–4

Писання є cловом Бога.

Господь сказав Єремії записати Його слова, і те, що було записано цим пророком, збереглося для нас у книзі Єремії. Допоможіть дітям поглибити їхню любов до Писань, в яких міститься слово Бога.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте комусь одному з дітей виступити в ролі Єремії, а інших запросіть бути в ролі Баруха. Допоможіть дитині, яка виступає в ролі Єремії, сказати кілька слів з Єремія 36:3, а інші діти нехай удають, що їх записують, як це робив Барух. Свідчіть, що Писання сьогодні—це “Господні слова” (Єремія 36:4), які Він попросив пророків записати.

  • Покажіть якусь дитячу книгу та примірник Писань і попросіть дітей обговорити різницю, яку вони бачать між цими книгами. Що робить Писання особливими? Допоможіть дітям зрозуміти, що Писання—це слово Бога, написане пророками, так само, як книга Єремії—це те, що Бог сказав Єремії записати.

Єремія 36:4–10

Я можу ділитися тим, що дізнаюся з Писань.

Діти можуть мати великий вплив на оточуючих. Як і Барух, вони можуть ділитися з іншими тим, що дізнаються в Писаннях.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям показувати рухами зміст того, що ви читаєте (або підсумовуєте) з Єремія 36:4–10, а саме удати, що пишуть у книзі (див. вірш 4); що тримаються за ґрати в’язниці (див. вірш 5) та читають людям Писання (див. вірші 8, 10). Наголосіть на тому, що Барух мав сміливість читати людям слова Єремії, незважаючи на те, що провідники в Єрусалимі були проти цього. Допоможіть дітям згадати щось із того, про що вони дізналися зі Старого Завіту, та поміркувати про те, як вони можуть поділитися цим з іншими.

  • Заспівайте пісню про Писання, наприклад, “Коли Святе Письмо читаю” (Збірник дитячих пісень, с. 66). Поділіться вашим свідченням про Писання і запропонуйте дітям також поділитися своїми свідченнями.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Єремія 31:31–34; 32:38–41

Я можу дотримуватися своїх завітів з Богом.

Учення Єремії про новий і вічний завіт Господа може допомогти дітям, яких ви навчаєте, зміцнити їхнє бажання дотримуватися завітів.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці серце й запросіть одну половину дітей прочитати Єремія 31:31–34, а іншу половину—Єремія 32:38–41. Запропонуйте групам намалювати в серці те, що вони дізналися з прочитаних ними віршів про наші завіти з Богом. Чим відрізняється те, щоб мати закон Бога записаним у наших серцях (див. Єремія 31:33), від просто читання його в Писаннях? Чому ми бажаємо укладати завіти з Господом? Чому Він бажає укладати завіти з нами?

  • Щоб пригадати завіти, які ми укладаємо під час хрищення, запропонуйте дітям намалювати на аркуші паперу табличку з двох колонок з такими заголовками Мої обіцяння та Божі обіцяння. Попросіть їх заповнити таблицю, використовуючи текст під назвою “Завіт, укладений через хрищення” у статті “Хрищення, христити” в Путівнику по Писаннях або Мосія 18:10, 13; Учення і Завіти 20:37. Запропонуйте дітям повісити цю табличку вдома, щоб це допомогло їм пам’ятати про необхідність дотримуватися своїх завітів.

Єремія 36

Писання є cловом Бога.

Розповідь у Єремія 36 може допомогти дітям дізнатися про приклад людей, які прийняли слово Господа у Писаннях.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці такі запитання: Чому? Для кого Писання були цінними? Хто не вважав їх цінними? Прочитайте разом Єремія 36:1–3 і запитайте дітей, чому Господь хотів, щоб Єремія записав Його слова. Потім попросіть дітей попрацювати разом у парах: прочитати Єремія 36:5–8, 20–25 і дізнатися, хто показав, що Писання для них є цінними, а хто не вважав їх цінними. Поговоріть про те, чому ви вважаєте Писання цінними. Поділіться уривком з Писань або історією, що має для вас особливе значення. Запропонуйте дітям теж поділитися.

  • Запросіть дітей потренуватися розповідати одне одному історію з Єремія 36 за допомогою творчої сторінки цього тижня. Запросіть дітей поділитися своїми свідченнями щодо Писань.

Плач Єремії 1:1–2, 16; 3:22–26

Спаситель дав мені можливість отримати прощення за свої гріхи.

Як це поетично описано у книзі Плач Єремії, ми часто сумуємо, коли грішимо. Ці почуття можуть надихати нас змінюватися і просити Небесного Батька про прощення.

Вправи на вибір

  • Поясніть дітям, що через те, що ізраїльтяни не покаялися, Єрусалим і храм було зруйновано. Запитайте дітей, якими могли бути їхні почуття, якби вони жили в Єрусалимі у той час. Прочитайте разом Плач Єремії 1:1–2, 16. Які слова і фрази у цих віршах допомагають нам зрозуміти, що могли відчувати ізраїльтяни? Як послання з Плач Єремії 3:22–26 могло дати їм надію?

  • Попросіть дітей пригадати випадок, коли вони відчували смуток через неправильно зроблений вибір. Які слова із Плач Єремії 3:22–26 допомагають їм дізнатися, що Господь бажає їх пробачити?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям звернутися з проханням до членів сім’ї, щоб вони поділилися досвідом, який стосується принципів, вивчених на уроці. Наприклад, якщо ви говорили про Писання, діти можуть попросити когось із членів сім’ї розповісти, яким чином він чи вона знають, що Писання істинні.

Як покращити наше навчання

Утримуйте увагу дітей. Щоб залучати дітей молодшого віку, можливо, потрібно буде застосовувати творчий підхід. Наприклад, використовувати ілюстрації, співати пісні, грати в ігри та придумувати інші види діяльності.

Роздрукувати