Старий Завіт 2022
3–9 жовтня. Ісая 58–66: “Прийде Викупитель Сіонові”


“3–9 жовтня. Ісая 58–66: “Прийде Викупитель Сіонові”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“3–9 жовтня. Ісая 58–66”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Ісус навчає у синагозі

Jesus in the Synagogue at Nazareth (Ісус у синагозі в Назареті), художник Грег К. Олсен

3–9 жовтня

Ісая 58–66

“Прийде Викупитель Сіонові”

Ідеї та вправи цього навчального плану спрямовані на те, щоб надихнути вас на творче мислення. Не відчувайте себе зобов’язаними чітко їх виконувати; слідуйте підказкам Духа до і під час уроку.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Багато зі слів Ісаї свідчать і навчають про Спасителя. Покажіть зображення Ісуса Христа і запропонуйте дітям розповісти, що вони про Нього дізналися на цьому тижні.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Ісая 58:13–14

Субота може бути для мене приємністю.

Для нас Суботній день—це час для того, щоб пам’ятати Господа і відпочивати від наших повсякденних справ. Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зробити Суботу приємністю?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей кілька разів повторити фразу “будеш звати суботу приємністю, днем Господнім святим” (Ісая 58:13). Поясніть, що “приємність” означає те, що приносить нам радість. Попросіть дітей розповісти про те, що приносить їм радість. Свідчіть, що Господь дав нам Суботній день, тому що хоче, щоб ми мали радість. Розкажіть дітям, чому Субота є для вас приємністю.

  • Прочитайте дітям з Ісая 58:14: “Тоді в Господі розкошувати ти будеш”. Поясніть дітям, що Субота—це особливий день, це час, коли ми можемо думати про те, що зробили для нас Небесний Батько та Ісус, щоб допомогти нам бути щасливими. Допоможіть дітям подумати, що вони можуть робити в Суботу, аби пам’ятати Небесного Батька та Ісуса. Запропонуйте їм намалювати свої ідеї і показати малюнки одне одному та своїм сім’ям.

Зображення
жінка запалює глиняну масляну лампу від лампи, яку тримає чоловік

“Буде тобі вічним світлом Господь” (Ісая 60:19). A Gift of Light (Дар світла), Іва Тімоті

Ісая 60:1–3

Я можу випромінювати світло Спасителя для інших людей.

Ісая пророкував, що в останні дні народ Господа буде як світло для тих, хто перебуває в темряві. Поміркуйте над тим, як ви можете допомогти дітям виконувати настанову: “уставай” і “світися”.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям заплющити очі, коли ви читатимете Ісая 60:1–3. Скажіть їм розплющити очі, коли вони почують слово “світло” і заплющити, коли вони почують слово “темрява”. Поясніть, що Ісус Христос і Його євангелія подібні до світла, що допомагає нам побачити шлях повернення до Небесного Батька.

  • Дайте кожній дитині ілюстрацію із зображенням предмета, що випромінює світло (зокрема сонця, свічки або лампочки). Допоможіть їм подумати над тим, як вони можуть ділитися світлом Спасителя з іншими людьми. Після кожної висловленої ідеї запрошуйте їх “уставати” і “світити” своїм світлом, піднімаючи вгору свою ілюстрацію. Розкажіть дітям про ситуації, коли ви бачили, що вони ділилися світлом Спасителя.

  • Заспівайте разом пісню про те, як ми ділимося світлом, зокрема “Сяйте” (Збірник дитячих пісень, с. 96). Допоможіть дітям звернути увагу на слова пісні, в яких наголошується на тому, що вони дізналися з Ісая 60:1–3.

Ісая 61:1–3

Ісус Христос є моїм Спасителем і Викупителем.

В Ісая 61:1–3 наведено вражаючий опис місії Спасителя, місії навчання і зцілення. Обміркуйте, у який спосіб допомогти дітям зрозуміти, яким чином Ісус Христос може навчати і зцілювати їх особисто.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете вивчати Ісая 61:1, дайте дітям тримати ілюстрації, на яких зображено, як Ісус навчає, зцілює і допомагає іншим (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”). Поясніть, що Бог послав Ісуса Христа здійснити ці величні справи для всіх нас. Попросіть дітей поділитися своїми почуттями про Ісуса Христа. Свідчіть про любов Спасителя до кожного з дітей.

  • В Ісая 61:3 тих, хто чує і слухається Господа, названо “дубами праведности”. Намалюйте на дошці дерево і запропонуйте дітям подумати про ті праведні справи, які вони можуть виконувати. Коли діти називатимуть якусь ідею, нехай намалюють на дереві листочок.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Ісая 58:6–11

Піст благословляє мене та інших людей, які мають потреби.

Дехто з дітей, яких ви навчаєте, може бути достатньо дорослим, щоб поститися. Але навіть ті діти, які ще малі, можуть мати користь, дізнаючись про Господній закон посту і готуючись поститися, коли вони будуть готові.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Чому ми постимося? і Як ми постимося? Попросіть дітей записати на дошці можливі відповіді. Запропонуйте їм продивитися статтю “Піст, пощення” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org), а також Ісая 58:6–11, щоб знайти додаткові відповіді. Як слова з Ісая 58:6–11 можуть допомогти, коли нам важко поститися?

  • Поділіться з дітьми особистим досвідом стосовно посту або розкажіть історію про піст з церковного журналу. Наголосіть на благословеннях, які приходять від посту з духовною метою. Якщо хтось із дітей уже постився, запросіть їх розповісти про свій досвід. Запропонуйте дітям наступної пісної неділі поговорити з батьками про значення посту. Допоможіть їм зрозуміти, що означає поститися з щирою метою і серцем, сповненим молитви.

  • Прочитайте разом Ісая 58:6–7 і поясніть, що один із способів того, як ми “вламуємо голодному хліба свого”, коли постимося, полягає у пожертвуванні грошей, які б ми витратили на їжу, але натомість віддаємо як пожертвування від посту. Покажіть дітям бланк для сплати десятини і пожертвувань від посту, і поясніть, як його заповнювати. Попросіть дітей прочитати Ісая 58:8–10 і знайти, які благословення нам обіцяні, коли ми каємося. Як піст може стати благословенням для нас і для тих, хто в нужді?

Ісая 61:1–3

Ісус Христос є моїм Спасителем і Викупителем.

Поміркуйте про те, як за допомогою слів Ісаї ви можете якомога краще зміцнити свідчення дітей про Ісуса Христа як їхнього Спасителя і Викупителя.

Вправи на вибір

  • Дайте дітям кілька хвилин, щоб самостійно прочитати Ісая 61:1–3. Потім запропонуйте їм написати на аркуші паперу або у щоденнику для вивчення про те, що вони дізнаються про Ісуса Христа з цих віршів. Попросіть кількох дітей поділитися своїми думками.

  • Запропонуйте дітям поділитися фразою з цих віршів, яка має для них особливе значення, і пояснити, чому. Яким чином ці вірші допомагають нам зрозуміти, задля чого Ісус Христос був посланий на землю?

Ісая 65:17–25

Тисячоліття буде часом миру і радості.

Ісая бачив той час, коли народ Божий матиме мир і радість. Це пророцтво буде виконано, коли Ісус Христос повернеться на землю і царюватиме впродовж тисячі років—періоду, який називається Тисячоліттям.

Вправи на вибір

  • В Ісая 65:17–25 описано, якою буде земля, коли Спаситель прийде знову. Розділіть дітей на маленькі групи і призначте кожній групі прочитати по кілька віршів. Через пару хвилин спільними зусиллями складіть на дошці перелік того, чим, як описано в цих віршах, відрізнатиметься життя на “землі новій” (вірш 17). Чому це буде час, щоб “навіки радіти та тішитися”? (Вірш 18).

  • До початку уроку підготуйте паперові смужки зі словами і фразами з десятого уложення віри. Запропонуйте комусь одному з дітей розповісти це уложення віри і попросіть дітей скласти паперові смужки в правильному порядку. Допоможіть дітям зрозуміти, що в цьому уложенні віри говориться про Тисячоліття.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися зі своїми сім’ями тим, що вони дізналися сьогодні про Спасителя. Заохочуйте їх читати Писання зі своїми сім’ями цього тижня.

Як покращити наше навчання

Ставте натхненні запитання. Ставте запитання, які спонукатимуть дітей виходити за рамки викладу фактів. Наприклад, придумуйте запитання, що будуть їх заохочувати ділитися своїми свідченнями і досвідом.

Роздрукувати