Старий Завіт 2022
1–7 серпня. Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42: “І я наді[ю] … матиму”


“1–7 серпня. Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42: “І я наді[ю] … матиму”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“1–7 серпня. Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
три чоловіки говорять з чоловіком на землі

Суд Йова, художник Джозеф Брікі

1–7 серпня

Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42

“І я наді[ю] … матиму”

Вивчаючи історію Йова, які послання ви знайшли для власного життя? Які з цих послань, на вашу думку, потрібно почути дітям, яких ви навчаєте?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням Йова (див. навчальний план для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Запитайте дітей, як, на їхню думку, може почуватися чоловік, зображений на цій ілюстрації. Запропонуйте їм розповісти, що ще вони знають про Йова.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Йов 1–2; 13:15

Небесний Батько та Ісус Христос допоможуть мені у важкі часи, якщо я матиму віру в Них.

Йов довіряв Богові і зміг залишитися вірним навіть тоді, коли зіткнувся з дуже важкими випробуваннями. Історія Йова може допомогти дітям зміцнити їхню віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, щоб вони були підготовлені до подолання власних складних випробувань.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям розповісти про те, що їм відомо про Йова, і допоможіть їм зрозуміти, що з ним сталося (див. Йов 1–2; розділ “Йов” у книзі Оповідання Старого Завіту). Спитайте дітей, як би вони почувалися на місці Йова. Хто може допомогти нам, коли в нашому житті відбувається щось сумне? Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа і поясніть, що віра Йова в Господа допомогла йому під час випробувань (див. Йов 1:21).

  • Прочитайте дітям слова Йова з Йов 13:15: “І я наді[ю] … матиму”. Щоб допомогти дітям зрозуміти, що означає надіятися на Бога, або довіряти Йому, поговоріть з ними про інших людей, яким вони довіряють. Наприклад, у яких справах ми довіряємо нашим батькам? У чому ми довіряємо нашим учителям? У чому ми довіряємо Небесному Батькові та Ісусу Христу? Висловіть свою довіру до Небесного Батька та Ісуса Христа і допоможіть дітям подумати про те, як вони можуть виявляти до Них свою любов і довіру.

Йов 19:25

Ісус Христос—мій Викупитель.

Йов зміг витерпіти випробування і страждання завдяки своїй вірі в Господа. Як ви допомагатимете дітям зміцнювати віру в Ісуса Христа, нашого Викупителя?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса на хресті або Його поховання в гробницю (див. Альбом “Євангелія в мистецтві” №№ 5758). Попросіть дітей пояснити, що відбувається на цій ілюстрації. Прочитайте дітям свідчення Йова з Йов 19:25. Покажіть ілюстрацію із зображенням воскреслого Спасителя (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 59, 60; див. також творчу сторінку цього тижня) і свідчіть, що Ісус Христос воскрес і живе сьогодні. Чому ми вдячні за те, що Ісус воскрес?

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Йова і поясніть, що Йов відчував сильний біль, тому що його шкіра була вкрита виразками. Він втратив свій дім, і його діти померли. Але Йов знав дещо дуже важливе, що давало йому втіху. Прочитайте Йов 19:25 і запитайте дітей, що ж Йов знав. Розкажіть дітям, як ви дізналися, що Ісус Христос живе, і запропонуйте їм поділитися своїми свідченнями про Нього.

    Зображення
    чоловік дивиться вгору

    Йов, художник Гері Л. Кепп

  • Запропонуйте дітям розмалювати творчу сторінку цього тижня. Під час того як вони це робитимуть, прослухайте в записі або заспівайте пісню про Воскресіння Ісуса, наприклад, “Чи правда, що Ісус живий?” або “Бог наш воскрес” (Збірник дитячих пісень, сс. 45, 44). Попросіть їх поділитися своїми почуттями про Ісуса і допоможіть зрозуміти, що завдяки добрим почуттям від Святого Духа ми можемо знати про реальність Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Йов 1–2; 1219

Небесний Батько та Ісус Христос допоможуть мені подолати негаразди, якщо я матиму віру в Них.

Кожен має важкі дні, а деякі люди зазнають випробувань, що тривають довгий час. Віра Йова в Бога підтримувала його під час випробувань. Поміркуйте про те, як його історія може допомогти дітям зміцнювати віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, щоб вони могли долати свої випробування зараз і в майбутньому.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти, що вони знають про Йова і його історію. Якою людиною він був? Що з ним сталося? Яким чином він відреагував на свої негаразди? Щоб допомогти їм розповісти цю історію, зверніть їхню увагу на вірші у Йов 1–2 (див. Йов 1:1, 13–22; 2:7–10; див. також розділ “Йов” у книзі Оповідання Старого Завіту). Попросіть дітей сказати, яким, на їхню думку, є головне послання історії про Йова.

  • Покажіть кілька ілюстрацій із зображенням того, як Ісус Христос розмовляє з іншими людьми, і запитайте дітей, чого, на їхню думку, ці ілюстрації навчають нас про те, Ким є Ісус Христос і які в Нього якості. Що ще ми знаємо про Нього? Запропонуйте дітям прочитати кілька з наведених далі віршів, щоб з’ясувати, що Йов знав про Господа: Йов 12:10, 13, 16; 19:25–27. Чому ці знання про Спасителя є цінними?

  • Запропонуйте дітям прочитати Йов 19:14–19 і запитайте їх, що в цих віршах говориться про те, як інші люди ставилися до Йова. Що б ми відчували, якби таке сталося з нами? Запропонуйте дітям прочитати Йов 19:23–27 і дізнатися, як Йов знайшов втіху в цій ситуації. Чого ці вірші навчають нас про Спасителя? Чому важливо знати, що Він живе і любить нас? (Див. Іван 17:3).

  • Заспівайте разом пісню, яка свідчить про Ісуса Христа, зокрема “Живе, живе, Спокутар мій” (Гімни, № 69). Що в цій пісні говориться про те, чому важливо мати свідчення, що Ісус Христос живе? Розкажіть дітям, звідки прийшло ваше знання, що Спаситель живе, і чому ви вдячні за це знання. Запросіть їх також поділитися своїми почуттями і свідченням.

Йов 19:13–19; 22:5

Гарні друзі підтримують і підбадьорюють одне одного.

Коли Йов страждав, його друзі сказали, що Бог покарав його за вчинені гріхи. Ця історія може допомогти вам навчати дітей, як у кращий спосіб можна реагувати, коли друг стикається з негараздами (див. Йов 16:1–5).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей продивитися, скільки лиха сталося з Йовом (див. Йов 1:13–19; 2:7). Прочитайте разом Йов 19:14, 19 і дізнайтеся, як друзі Йова відреагували на його випробування (див. також Йов 22:1–5). Запропонуйте дітям уявити себе друзями Йова—як би вони намагалися йому допомогти? Попросіть їх подумати про друга, який, можливо, переживає важкі часи, і запланувати, що вони можуть зробити, аби виявити своєму другові любов і підтримку.

  • Попросіть дітей скласти список якостей гарного друга і назвати ім’я друга, який має ці якості. Покажіть зображення Ісуса Христа. Чим Ісус Христос схожий на гарного друга для кожного з нас? Як ми можемо наслідувати Його приклад?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися з кимось із членів сім’ї або друзів тим, як Небесний Батько та Ісус Христос можуть допомагати їм у важкі часи.

Як покращити наше навчання

Свідчіть про обіцяні благословення. Коли Господь дає заповідь, Він часто обіцяє благословення за виконання цієї заповіді. Коли ви запрошуєте дітей Початкового товариства жити за певним принципом, розповідайте про обіцяння, які Бог дав через пророків тим, хто житиме за цим принципом. Ви також можете свідчити про благословення, які ви отримали, живучи за цим принципом.

Роздрукувати