Старий Завіт 2022
8–14 серпня. Псалми 1–2; 8; 18–32; 39; 45: “Господь—то мій Пастир”


“8–14 серпня. Псалми 1–2; 8; 18–32; 39; 45: “Господь—то мій Пастир”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“8–14 серпня. Псалми 1–2; 8; 18–32; 39; 45”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Ісус веде овець

Господь—то мій Пастир, художник Йонгсун Кім, havenlight.com

8–14 серпня

Псалми 1–2; 8; 18–32; 3945

“Господь—то мій Пастир”

У цьому навчальному плані пропонуються прекрасні уривки з Псалмів, які стануть благословенням для дітей, але не обов’язково обмежуватися лише ними. Шукайте проводу Духа.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

За пару днів до уроку запропонуйте кільком дітям принести в клас малюнки, які відображатимуть те, про що вони зі своїми сім’ями читали в Псалмах цього тижня, наприклад, малюнок пастиря (див. Псалми 22:1), чаші (див. Псалми 22:5) або серця (див. Псалми 23:4). Запропонуйте їм обговорити їхні малюнки і відповідні вірші з Псалмів.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Псалми 18:2; 32:5

“Небо звіщає про Божую славу”.

У Псалми 18 і 32 говориться про те, що ми можемо знайти докази слави і великодушності Бога у Його прекрасних творіннях, які повсюди навколо нас. Допоможіть дітям навчитися бачити Божу руку в оточуючому їх світі.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям кілька ілюстрацій того прекрасного, що створив Бог, або подивіться разом у вікно, щоб це побачити. Запитайте дітей, які творіння Небесного Батька їм подобаються і чому. Прочитайте на вибір Псалми 18:2 або 32:5 і запитайте дітей, що вони думають про Небесного Батька, коли бачать Його творіння.

  • Заспівайте разом пісню про Божі створіння, зокрема “Створив світ прекрасний Господь на землі” (Збірник дитячих пісень, с. 123). Запропонуйте дітям вибрати щось із створеного Богом (наприклад, щось, про що згадується в пісні) і намалювати це, а потім показати цей малюнок своїм сім’ям.

Псалом 22

“Господь—то мій Пастир”

Якщо діти у юному віці зможуть усвідомити, що Господь є їхнім Пастирем, вони з більшою ймовірністю йтимуть за Ним “по стежках справедливости”.

Вправи на вибір

  • Дайте кожній дитині копію творчої сторінки цього тижня або по одній ілюстрації з творчої сторінки. Попросіть їх слухати, як ви будете читати Псалом 22. Попросіть їх вказувати на певне зображення або піднімати його вгору, коли вони чують відповідні слова у псалмі. Свідчіть, що Ісус дбає про нас так само, як пастир дбає про своїх овець.

  • Розкажіть дітям, завдяки чому ви знаєте, що Спаситель любить вас. Запропонуйте дітям по черзі вставати і ділитися, завдяки чому вони знають, що Ісус їх любить. Заспівайте разом пісню, яка може збагатити їх ідеями, зокрема “Спасителя любов” (Збірник дитячих пісень, сс. 42–43).

Псалми 29:6

Ісус Христос може обернути смуток на радість.

Поміркуйте про те, як ви допоможете дітям здобути власне свідчення про радість, яку Ісус Христос пропонує нам у часи смутку.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей удати, ніби вони плачуть, коли ви будете читати слова “буває увечорі плач” з Псалми 29:6. Після цього попросіть їх радіти, коли ви читатимете фразу “а радість на ранок”. Повторіть усю фразу кілька разів і свідчіть дітям, що завдяки Ісусу Христу смуток, який ми відчуваємо у цьому житті, може бути замінений радістю.

  • Покажіть зображення Спасителя і наведіть дітям приклади того, що Він зробив для вас і що принесло вам радість. Дайте можливість кожній дитині тримати зображення Ісуса та ділитися тим, що Він для них зробив і що принесло їм радість.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Псалми 22; 26–27; 3145

Господь пропонує мені спокій, силу і скерування.

Багато текстів псалмів свідчать про Господні благословення в нашому житті. За допомогою псалмів ви можете допомогти дітям навчитися довіряти Йому і звертатися до Нього.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Господь—то . Дозвольте дітям вибрати для читання один або кілька з таких уривків із Писань: Псалми 22:1; 26:1; 27:1; 27:7; 31:7; 45:2. Попросіть їх завершити речення на дошці, використовуючи те, що вони прочитали у своїх уривках з Писань. Допоможіть дітям обговорити, чого ці символи навчають нас про Господа.

  • Покажіть дітям зображення ягняти. Попросіть їх назвати те, що потрібно ягняті, аби бути здоровим і у безпеці, та порадьте подивитися ідеї в Псалми 22:1–4. Потім покажіть зображення дитини. Що нам потрібно для того, аби бути духовно захищеними і здоровими? Прочитайте разом Псалми 22 і запитайте дітей, як дії пастиря, згідно зі словами псалма, можна порівняти з тим, що для нас робить Ісус Христос.

Зображення
Храм у Консепсьйоні, Чилі

Нам слід бути духовно чистими і незаплямованими, щоб увійти у присутність Господа.

Псалми 23:3–4

Аби увійти до храму, нам потрібні “чисті руки та щиреє серце”.

Оскільки поки діти чекають нагоди колись увійти до храму, допоможіть їм зрозуміти, що вони можуть підготуватися, ставши духовно чистими завдяки Спокуті Спасителя.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням храму. Запропонуйте їм прочитати Псалми 23:3 і знайти слова, які нагадують їм про храм. Потім прочитайте разом вірш 4, щоб дізнатися, хто може ввійти до храму (поясніть значення всіх незнайомих слів). Яким чином ми фізично забруднюємо руки? Яким чином ми духовно забруднюємо наші руки і серця? Як ми звільняємося від фізичного бруду на руках? Як Спаситель допомагає нам духовно очищувати наші руки і серця? (Якщо потрібно, поясніть, що “руки” у цьому вірші можуть символізувати наші вчинки, а “серце”—наші бажання).

  • Нагадайте дітям вимоги для отримання храмової рекомендації (див. Рассел М. Нельсон, “Заключне слово”, Ліягона, лист. 2019, сс. 120–122; або запросіть члена єпископату обговорити ці вимоги з класом). Запропонуйте дітям вибрати за натхненням щось одне, що вони робитимуть, аби підготуватися і бути гідними ввійти до храму.

Псалми 45:11

“Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я”.

Якщо ми будемо благоговійними і спокійними, незважаючи на те, що відбувається навколо нас, це може допомогти нам зміцнити наші свідчення в те, що Бог живе.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять перший рядок з Псалми 45:11: “Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я”. Поговоріть з ними про те, що означає “вгамуватися” [перебувати в спокої] як фізично, так і духовно. Поділіться з дітьми досвідом, коли ви перебували в спокої і це зміцнило ваше свідчення про Небесного Батька. Попросіть дітей поділитися чимось із власного досвіду. Чому спокій є важливим для отримання знання про те, що Бог живе?

  • Запропонуйте дітям разом з вами обговорити, що вони зазвичай роблять упродовж дня. Допоможіть їм пригадати моменти протягом дня, коли вони можуть спробувати “вгамуватися” і відчути себе ближче до Небесного Батька. Заохочуйте їх встановити ціль використовувати такі моменти протягом наступного тижня для зміцнення їхнього свідчення про Небесного Батька.

  • Запропонуйте дітям записати кілька справ, які вони можуть робити, аби дізнатися для себе, що Небесний Батько реальний і що Він нас любить. Попросіть їх вибрати зі списку те, що їм хотілося б зробити.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям вибрати вірш із Псалмів, який їм сподобався із тих, що вони сьогодні обговорювали. Надихніть їх поділитися цим віршем з членом сім’ї або з другом.

Як покращити наше навчання

Зосередьтеся на потребах дітей. Як учителю, вам надано унікальну роль розуміти потреби тих, кого ви навчаєте. Ваш досвід, ваше розуміння кожної дитини та провід Духа допоможуть вам дізнатися, які вправи для вивчення найімовірніше розвинуть їхню віру в Небесного Батька та Ісуса Христа.

Роздрукувати