Старий Завіт 2022
29 серпня–4 вересня. Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12: “Страх Господній—початок премудрости”


29 серпня–4 вересня. Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Eкклезіяст 1–3; 11–12: “Страх Господній—початок премудрости”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022 (2021)

“29 серпня–4 вересня. Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Eкклезіяст 1–3; 11–12”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2022

Зображення
чоловік вивчає Писання

29 серпня–4 вересня

Приповісті 1–4; 15–16; 22; 31; Екклезіяст 1–3; 11–12

“Страх Господній—початок премудрости”

Подумайте, як ваше вивчення книг Приповісті та Екклезіяст може допомогти вам у тому, “щоб слухало мудрости вухо твоє, [і ваше] серце прихили[лося] до розуму” (Приповісті 2:2).

Записуйте свої враження

У першому розділі книги Приповісті ми бачимо наступні слова: “Послухай, мій сину, напучення батька свого, і не відкидай науки матері своєї” (Приповісті 1:8). Приповісті можуть розглядатися як набір мудрих порад від люблячих батьків, чиє головне послання таке: благословення миру і процвітання приходять до тих, хто прагне мудрості, особливо тієї, яку пропонує Бог. Але після Приповістей іде книга Екклезіяста, в якій, здається, сказано: “Не все так просто”. Проповідник, якого цитують в Екклезіясті, поділився своїм спостереженням, що він “поклав … на серце своє, щоб пізнати премудрість”, але зрозумів, що від пізнання “множиться … клопіт”, і воно “побільшує біль” (Eкклезіяст 1:17–18). Багатьма різними способами у цій книзі запитують: “Чи може бути справжній сенс у світі, де все здається даремним, суєтним і непевним?”

Але хоча у двох книгах представлено різні погляди на життя, істини, яким вони навчають, схожі. У книзі Екклезіяст проголошується: “Підсумок усього почутого: Бога бійся, й чини Його заповіді, бо належить це кожній людині!” (Eкклезіяст 12:13). Той самий принцип можна знайти по всій книзі Приповістей: “Надійся на Господа всім своїм серцем, … Не будь мудрий у власних очах, бійся Господа” (Приповісті 3:5, 7). Що б не сталося в житті, навіть якщо події збивають з пантелику і здаються випадковими, завжди краще довіряти Господу Ісусу Христу.

Ви можете знайти огляд цих книг у статтях: “Приповість (Книга Приповістей)” та “Eкклезіяст” у Путівнику по Писаннях.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Приповісті 1–4; 15–16

“Щоб слухало мудрости вухо твоє”.

Книга Приповістей сповнена істин про мудрість. Ви можете позначати слово “мудрість” і такі пов’язані з ним слова, як “знання” і “розум”, коли будете знаходити їх у розділах 1–4 та 15–16. Як ці розділи впливають на ваші думки про мудрість? На основі знайденого вами, як би ви описали мудрість, яку “Господь дає”? (Приповісті 2:6). Подумайте, як ви прагнете отримати допомогу Господа, щоб стати “мудросердим” (див. Приповісті 16:21). Які благословення приходять завдяки Божій мудрості?

Див. також Приповісті 8–9; Maтвій 7:24–27; 25:1–13.

Приповісті 1:7; 2:5; 16:6; 31:30; Екклезіяст 12:13

Що таке “страх Господній”?

Старійшина Девід А. Беднар пояснив: “На відміну від мирського страху, який викликає занепокоєння і сум’яття, Божий страх є джерелом миру, запевнення і впевненості. … [Він] включає глибокі почуття благоговіння, поваги і трепету перед Господом Ісусом Христом; слухняність Його заповідям та очікування на останній суд і справедливість від Його руки. … Мати страх Божий—це любити Його і довіряти Йому” (“Тому вони усмирили свій страх”, Ліягона, трав. 2015, сс. 48–49).

Див. також Приповісті 8:13.

Приповісті 4

“Стежку ніг своїх вирівняй”.

У Приповісті 4 мудрість і праведність описано як “дорогу” чи “стежку” (див. також Приповісті 3:5–6). Читаючи цей розділ, ви можете знайти уривки, які допоможуть вам обміркувати “стежку ніг своїх” (вірш 26) і те, як ваші кроки наближають вас до Господа. Наприклад, чого вас навчають у віршах 11–12 і 18–19 про благословення вибору правильного шляху? Що для вас означають вірші 26 і 27?

Див. також 2 Нефій 31:18–21.

Приповісті 15:1–2, 4, 18, 28; 16:24–32

“Лагідна відповідь гнів відвертає”.

Деякі з приповістей у розділах 15 і 16 можуть надихнути вас покращити ваше спілкування з іншими, особливо близькими людьми. Наприклад, подумайте про певні часи, коли ви могли використати “лагідну відповідь”, а не “слово вразливе” (див. Приповісті 15:1). Як порада у Приповісті 16:24–32 допомагає вам вибирати, які слова вам використовувати?

Обміркуйте наступні слова старійшини У. Крейга Цвіка: “Лагідна відповідь” складається з обґрунтованої відповіді—обдуманих слів, що йдуть від смиренного серця. Це не означає, що ми ніколи не говоримо прямо або йдемо на компроміс щодо доктринальних істин. Слова, які можуть бути твердими у викладенні інформації, можуть бути м’якими в духовному плані” (“Що ви думаєте?Ліягона, трав. 2014, с. 42).

Зображення
жінка годує чайок

Who Can Find a Virtuous Woman? (Хто жінку чеснотну знайде?)II, Луїза Паркер

Приповісті 31:10–31

“Жінка ж богобоязна—вона буде хвалена”.

У Приповісті 31:10–31 описано “чеснотну жінку”, тобто жінку, яка має велику духовну силу, обдарованість і вплив. Ви можете спробувати підсумувати власними словами те, що сказано про неї у кожному з цих віршів. Які з її якостей ви могли би наслідувати?

Eкклезіяст 1–3; 12

Смертне життя є тимчасовим.

Чому для вас цінно пам’ятати, що багато що у цьому світі, як сказано в Eкклезіяст 1–2—це “марнота” (тобто щось тимчасове і часто неважливе)? Що ви знаходите у розділі 12 такого, що говорить про життя як про те, що має вічну цінність?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Приповісті.Членам вашої сім’ї може бути цікаво створити власну “книгу Приповістей”—збірку мудрих порад з Писань і від пророків останніх днів.

Приповісті 1:7; 2:5; 16:6; Eкклезіяст 12:13–14.Ваша сім’я, можливо, краще зрозуміє вірші Приповісті 1:7; 2:5; 16:6 та Eкклезіяст 12:13, якщо ви заміните слово страх такими словами, як благоговіння, любов або слухняність (див. також Євреям 12:28). Як це впливає на наші думки про ці вірші? Як ми виявляємо наш страх перед Господом?

Приповісті 3:5–7.Щоб допомогти членам сім’ї уявити те, чого навчено у цих віршах, ви можете попросити їх спертися об щось стійке і стабільне, наприклад об стіну. Потім вони можуть спробувати спертися об щось нестійке, наприклад, об швабру. Чому нам не потрібно “покладатися на наш розум”? Як ми можемо засвідчити, що всім своїм серцем довіряємо Ісусу Христу?

Приповісті 15:1–2, 18; 16:24, 32.Як наші слова впливають на дух у наших домівках? Члени сім’ї можуть потренуватися давати “лагідну відповідь” на “слово вразливе” і спробувати використати засвоєне з цього досвіду у взаємному спілкуванні. Така пісня, як “За мною перший крок” (Збірник дитячих пісень, с. 83), може допомогти закріпити цей принцип.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “В любові бажаєм жити”, Збірник дитячих пісень, сс. 76–77.

Як покращити особисте вивчення

Слова Писань стосуються всіх. Деякі уривки з Писань стосуються лише чоловіків або лише жінок (наприклад, Приповісті 3:13; 31:10). Але у більшості випадків принципи в цих уривках стосуються всіх.

Зображення
Ісус веде двох овець у лісі

“Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки” (Приповісті 3:6). Він веде мене, художник Йонсунг Кім, havenlight.com

Роздрукувати