За Мною йдіть
13--19 квітня. Мосія 1--3: “Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”


“13--19 квітня. Мосія 1--3: “Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“13--19 квітня. Мосія 1--3”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Цар Веніямин навчає свій народ

Мінерва К. Тейчерт (1888–1976), Прощальне звернення царя Веніямина, 1935, картина написана олією на мазоніті, 92х122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга

13--19 квітня

Мосія 1--3

“Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”

Читаючи Мосія 1--3, помоліться, щоб знати, як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти важливість істин, про які навчав цар Веніямин. Записуйте думки, які прийшли до вас від Святого Духа.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію із зображенням царя Веніямина з навчального плану цього тижня, що знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей. Попросіть дітей розповісти, що вони знають про цю ілюстрацію.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Мосія 2--3

Коли я служу іншим людям, я також служу Богу.

Що ви будете робити, щоб допомогти дітям зрозуміти, що служіння іншим---це ще один спосіб служити Богу?

Вправи на вибір

  • Нехай діти по черзі одягнуть корону (творча сторінка для цього тижня має модель корони) та стануть на стілець, щоб зіграти роль царя Веніямина. Вони можуть це робити, поки ви будете розповідати про те, чого цар Веніямин навчав свій народ у Мосія 2--3. Див. також “Розділ12: Цар Веніямин”, (Оповідання з Книги Мормона, сс. 32--35 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org.)

  • Попросіть дітей повторити наступне речення, говорячи кілька слів за раз і плескаючи з вами у долоні на кожному слові: “Коли ви служите вашим ближнім, ви тільки служите вашому Богові” (Moсія 2:17). Повторюйте це, доки діти не вивчать деякі слова або все речення. Свідчіть, що коли ми допомагаємо іншим, ми також допомагаємо Небесному Батькові й Ісусу та робимо Їх щасливими. Попросіть дітей розповісти, як вони можуть допомагати іншим.

  • Допоможіть дітям обвести свої руки на аркуші паперу та намалювати щось, що вони можуть робити, аби служити своїм сім’ям. Проспівайте разом пісню про служіння, зокрема, “Коли всім помагаєм” (Збірник дитячих пісень, с. 108).

Зображення
діти розгортають шматок тканини

Цар Веніямин навчав, що ми можемо служити Богові, служачи іншим.

Moсія 2:19--25

Усі мої благословення приходять від Небесного Батька.

Якщо діти визнають Бога як джерело всіх їхніх благословень, вони будуть смиренними та вдячними.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що цар Веніамин навчав, що всі наші благословення приходять від Небесного Батька. Коли ви будете читати Мосія 2:21, попросіть дітей послухати, які благословення нам дає Небесний Батько. Які інші благословення дав нам Небесний Батько? Як ми можемо показати, що ми вдячні за ці благословення? (Див. Мосія 2:22).

  • Зіграйте у гру, в якій діти будуть передавати по колу предмет, коли співатимуть пісню про вдячність або слухатимуть її (див. “Вдячність” у тематичному покажчику до Збірника дитячих пісень). Час від часу припиняйте співати або зупиняйте музику та попросіть того, хто тримає предмет, розповісти про благословення, за які він або вона вдячні.

Moсія 3:1--20

Я вірю в Ісуса Христа.

Ангел розповів царю Веніямину важливі істини про життя і священнослужіння Христа. У цих віршах знайдіть істини про Ісуса Христа, які, як ви відчуваєте, є важливими для того, щоб діти їх вивчили.

Вправи на вибір

  • Покажіть зображення деяких подій, про яких згадується у Мосія 3:5--10 (див., наприклад, альбом “Євангелія в мистецтві”, № 30, 41, 42, 5759). Запитайте дітей, що відбувається на цих зображеннях та, за необхідністю, допоможіть їм. Повільно прочитайте Мосія 3:5–10 та запропонуйте дітям піднімати руку, коли ви читатимете про щось, що є на цих зображеннях. Нехай діти розкажуть, що ще вони знають, що Ісус робив, коли був на землі.

  • Вгорі на дошці намалюйте сонце, що буде уособлюватиме небеса. Намалюйте декілька шляхів, які ведуть у різні місця на дошці, але лише один веде на небеса. Попросіть дітей знайти цей шлях та розташувати на ньому ілюстрацію із зображенням Ісуса. Прочитайте Мосія 3:17 та свідчіть, що єдиним шляхом, який веде назад до Небесного Батька, є слідування за Ісусом Христом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Moсія 2:11--18

Коли я служу іншим людям, я також служу Богу.

Як ви можете допомогти дітям навчатися з прикладу служіння царя Веніямина?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням царя Веніямина, коли він вчить свій народ, (див. навчальний план цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей або в альбомі “Євангелія в мистецтві”, № 74). Допоможіть дітям уважно вивчити Мосія 2:11--18, щоб знайти те, що робив цар Веніямин, аби служити. Чому він служив своєму народові? Чому ми повинні служити одне одному?

  • Напишіть на дошці фрази з Мосія 2:16–17 з пропущеними словами у них. Попросіть дітей пошукати у Писаннях пропущені слова. Запросіть їх пояснити, яке значення мають для них ці вірші. Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли інші люди їм служили, або вони служили іншим. Які у них тоді були почуття?

  • Роздайте дітям смужки паперу, щоб вони написали способи, якими можуть служити членам своєї родини, та дайте кожній дитині мішечок, щоб покласти у нього ці смужки. Заохотьте дітей кожного дня витягувати одну смужку паперу з мішечка та виконувати для когось акт служіння.

Moсія 2:15--25

Я не повинен/на вихвалятися своїм служінням та добрими справами.

Обміркуйте, як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти, що наше служіння має бути натхненне нашою любов’ю до інших та до Бога.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти, яке визначення вони б дали слову вихвалятися або допоможіть їм знайти значення слова у словнику. Допоможіть їм вивчити Мосія 2:15--24 та знайти причини, чому цар Веніямин не вихвалявся про своє служіння іншим. Чому ми повинні служити іншим? Після того, як діти поділяться своїми ідеями, допоможіть їм зрозуміти, що ми повинні прагнути служити іншим, через те що ми любимо їх і Бога, а не для того, щоб ми здавалися для інших хорошими людьми.

  • Попросіть дітей розповісти про те, як хтось, можливо, вихвалявся про щось або хвастався чимось. Чому це неправильно---вихвалятися у цих ситуаціях ? Аби допомогти їм відповісти на це питання, запропонуйте їм скористатися порадою з промови царя Веніямина у Мосія 2:15--24.

Мосія 3:19

Ісус Христос очищає мене від гріха та допомагає мені стати святим.

Аби стати схожим на нашого Небесного Батька, нам потрібно щось більше, ніж очищення від гріхів---наші серця мають змінитися. Як навчав цар Веніямин, нам потрібно подолати наші гріховні бажання і стати святими завдяки Спокуті Спасителя.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці двох людей---одного, який уособлює “тілесну людину”, а іншого, який уособлює “святого”. (Можливо, вам потрібно буде визначити ці терміни). Прочитайте разом Мосія 3:19 та попросіть дітей знайти зміни, через які потрібно пройти тілесній людині, аби стати святою. Які інші слова та фрази, можливо, дітям необхідно допомогти зрозуміти.

  • Чи коли-небудь діти, яких ви навчаєте, допомагали своїм батькам приготувати їжу, використовуючи рецепт? Якщо так, ви можете запросити їх використовувати Мосія 3:19, щоб створити “рецепт”, як ми можемо бути схожими на Ісуса Христа. Чому Спокута Ісуса Христа—це найважливіший “інгредієнт”?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запропонуйте дітям скористатися творчою сторінкою цього тижня, щоб розповісти своїм сім’ям або друзям про те, як вони будуть наслідувати приклад царя Веніямина та служити іншим.

Як покращити наше навчання

Діти отримують користь від повторення. Не бійтеся повторювати вправи кілька разів, особливо з дітьми молодшого віку. Повторення допоможе дітям краще запам’ятати те, чого ви навчаєте.

Роздрукувати