За Мною йдіть
12–18 жовтня. 3 Нефій 20–26: “Ви---діти завіту”


12–18 жовтня. 3 Нефій 20–26: “Ви---діти завіту”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона 2020. (2020)

“12–18 жовтня. 3 Нефій 20–26”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Христос являється нефійцям

Ілюстрація “Христос являється нефійцям”, художник Ендрю Бослі

12--18 жовтня

3 Нефій 20--26

“Ви---діти завіту”

Коли ви будете читати 3 Нефій 20–26, “старанно вивчайте це” (3 Нефій 23:1), аби знайти істини, якими ви відчуєте натхнення поділитися з дітьми у вашому класі.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Передайте по класу ілюстрацію із зображенням Спасителя. Нехай кожна дитина, отримавши цю ілюстрацію, розкаже, чого навчав або що робив Ісус, коли відвідав людей, про яких написано в Книзі Мормона. Вони можуть поділитися тим, про що дізналися вдома або у Початковому товаристві.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

3 Нефій 20:1

Я можу молитися у своєму серці.

Якщо минулого тижня ваш клас вивчав, що таке молитва, ви можете на основі того уроку провести одну з таких вправ.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей показати вам, що вони роблять, коли моляться. Що вони роблять зі своїми руками, своєю головою, своїми очима? Поясніть, що іноді ми хочемо поговорити з Небесним Батьком, але не можемо стати на коліна або заплющити свої очі. Що ми можемо зробити? Прочитайте дітям з 3 Нефій 20:1: “[Ісус] наказав їм, щоб вони не припиняли молитися у своїх серцях”. Розкажіть дітям, як ви молитеся у своєму серці.

  • Намалюйте на дошці вуста і серце. Попросіть дітей вказати на вуста й розказати вам, що вони кажуть, коли моляться. Потім попросіть їх вказати на серце й поясніть, що ми можемо казати те саме у своєму серці. Свідчіть, що Небесний Батько знає наші почуття й думки.

3 Нефій 24:8--12

Сплата десятини приносить благословення.

Не очікується, що неохрищені діти мають сплачувати десятину. Однак зараз зовсім не рано навчати їх про принципи й благословення, повʼязані з цим законом.

Вправи на вибір

  • Якщо у вашій класній кімнаті є вікно, запропонуйте дітям поглянути на нього. Що може зайти в кімнату, коли вікно відчинене? Прочитайте 3 Нефій 24:10 і поясніть, що коли ми сплачуємо десятину, “вікна небес” відкриті і в наше життя можуть прийти благословення.

  • Покажіть дітям 10 монет (або інших дрібних предметів). Запропонуйте дітям порахувати ці монети разом з вами. Свідчіть: усе, що ми маємо,---це благословення від Небесного Батька. Відділіть одну монету й поясніть, що, сплачуючи десятину, ми віддаємо назад Небесному Батьку одну десяту частину того, що отримали. Покажіть ілюстрації, аби розказати, на що використовується десятина, щоб благословити Господню Церкву (наприклад, на будівництво храмів, поширення євангелії та інше; див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 109–110, 118–119).

  • Заспівайте разом пісню про десятину, наприклад, “Господня десятина” (Ліягона, жовт. 2006, с. Д12). Зверніть увагу дітей на фрази про те, чому ми сплачуємо десятину.

3 Нефій 25:5--6

Небесний Батько хоче, аби я дізнавався/лася про своїх предків.

Як пророковано в цих віршах, Ілля відновив ключі запечатування, які дають нам можливість бути зі своїми сімʼями вічно.

Вправи на вибір

  • Прочитайте 3 Нефій 25:6 і попросіть, щоб діти клали руки на своє серце щоразу, коли чутимуть слово “серце”. Поясніть: Небесний Батько хоче, щоб “діти”—усі ми—дізналися про своїх “батьків” і любили їх: наших батька і матір, дідусів і бабусь, прадідусів і прабабусь.

  • Запропонуйте батьку чи матері когось із дітей розказати про їхніх предків. Або розкажіть дітям якусь історію про когось із ваших предків, якщо можливо, покажіть фотографії. Свідчіть, що Небесний Батько хоче, аби ми були з нашими сім’ями вічно, і тому Він дав нам храми. Заспівайте разом “Може сім’я святих жити вічно” (Збірник дитячих пісень, с.98).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

3 Нефій 23:1, 5

Я можу старанно вивчати Писання.

Спаситель сказав натовпу, щоб вони вивчали Писання, і Він хотів переконатися, чи записали вони слова пророків (див. 3 Нефій 23:1, 5–13, 26:2).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати 3 Нефій 23:1, 5 і знайти слово, яке повторюється тричі. Що означає вивчати слова пророків? Чим відрізняється старанне вивчення від просто читання? Розкажіть дітям, як ви вивчаєте Писання і що ви там знаходите.

  • Дайте кожній дитині невеличку картку або маленький аркуш паперу і запропонуйте їм написати посилання на якийсь їхній улюблений уривок з Писань. (Підкажіть їм, якщо це необхідно). Нехай вони по черзі ховають свою картку десь в кімнаті, а решта дітей нехай при цьому заплющують очі. Попросіть дітей уважно прочитати цей уривок з Писань, а потім, коли вони знайдуть його, нехай прочитають його разом. Що важливе для нас знаходимо ми в цьому уривку з Писань?

3 Нефій 24:8–12

Десятина відчиняє вікна небес.

Навчаючи дітей про десятину, ви готуєте їх отримати “благословення, що не буде достатньо місця прийняти його” (3 Нефій 24:10).

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці: Якщо я сплачую десятину, Господь буде . Попросіть дітей прочитати 3 Нефій 24:8–12 і допоможіть їм знайти фрази, щоб закінчити це речення. Розкажіть про те, як ви були благословенні завдяки сплаті десятини.

  • Напишіть на дошці кілька сум грошей і допоможіть дітям порахувати, яку десятину (10 відсотків) ми повинні віддати за кожну з цих сум. Покажіть їм, як заповнювати квитанцію для сплати десятини та пожертвувань.

  • Допоможіть дітям написати на дошці, на що саме використовується десятина, щоб благословити Господню Церкву (на будівництво храмів, поширення євангелії, друкування Писань і таке інше). Попросіть дітей намалювати (або знайти ілюстрації в церковних журналах), як саме благословляється Церква завдяки десятині.

3 Нефій 25:5--6

Небесний Батько хоче, щоб я дізнавався/лася про своїх предків.

Поміркуйте над тим, як вам надихнути дітей дізнаватися про їхніх предків, щоб вони, коли стануть достатньо дорослими, аби відвідувати храм, могли виконувати обряди за цих предків.

Вправи на вибір

  • Поясніть дітям, що в 3 Нефій 25:5–6 міститься пророцтво про подію, яка станеться в останні дні. Запропонуйте їм прочитати ці вірші, щоб дізнатися про це. Свідчіть дітям, що це пророцтво виповнилося, і попросіть їх прочитати про це в Ученні і Завітах 110:13–16 (див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 95). Поясніть: коли ми дізнаємося про наших предків і виконуємо заради них храмову роботу, наші серця повертаються до наших батьків.

  • Розкажіть дітям про одного зі своїх предків, хто помер без можливості бути охрищеним. Якщо можливо, покажіть фотографію. Свідчіть, що Небесний Батько любить цю людину, тому підготував для неї шлях отримати хрищення завдяки роботі, що виконується у храмах. Попросіть дітей знайти в 3 Нефій 25:6 фразу, якою можна було б описати, що ви відчуваєте до свого предка.

  • Допоможіть дітям написати на родинному дереві імена й прізвища їхніх батьків, матерів, дідусів і бабусь. Запропонуйте, щоб вони попросили своїх батьків допомогти їм додати більше імен.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям попросити їхніх батьків і матерів або дідусів і бабусь розказати їм історії про їхніх предків.

Як покращити наше навчання

Діти навчаються різними способами. Дітям подобається навчатися за допомогою нового і різноманітного досвіду. Використовуйте вправи, які допоможуть їм рухатися, застосовувати всі свої органи чуття і пробувати щось нове. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати