За Мною йдіть
19–25 жовтня. 3 Нефій 27–4 Нефій: “Не могло бути щасливішого народу”


“19–25 жовтня. 3 Нефій 27–4 Нефій: “Не могло бути щасливішого народу”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“19–25 жовтня. 3 Нефій 27–4 Нефій: “Не могло бути щасливішого народу”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Ісус молиться з нефійцями

Христова молитва, художник Дерек Хегстед

19--25 жовтня

3 Нефій 274 Нефій

“Не могло бути щасливішого народу”

Читаючи 3 Нефій 274 Нефій, замисліться над тим, які випадки, думки, уривки з Писань та історії допомогли б дітям зрозуміти ідеї, передані в цих розділах.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Допоможіть дітям пригадати, що вони дізналися протягом кількох минулих тижнів про те, чого навчав Ісус людей в землі Щедрій. Поясніть, що в Книзі Мормона нам сказано, якими благословенними були люди, коли слухалися того, чого навчав їх Ісус.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

3 Нефій 27:1--22

Я належу до Церкви Ісуса Христа

Як слова Спасителя Своїм учням можуть допомогти дітям зрозуміти важливість належності до Церкви Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Попросіть, щоб кожна дитина назвала своє імʼя. Чому наші імена є важливими? Скажіть їм, що учні Ісуса захотіли дізнатися, як вони повинні назвати Христову Церкву. Прочитайте їм відповідь Спасителя в 3 Нефій 27:7. Чиїм іменем, як сказав Ісус, повинна називатися Його Церква?

  • Зробіть для кожної дитини табличку з написом: “Я належу до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів”, щоб носити її вдома. Нехай діти розфарбують свої таблички. Заспівайте класом “Церква Ісуса Христа” (Збірник дитячих пісень, с. 48). Розкажіть, чому ви вдячні за свою належність до Церкви, і запитайте дітей, чому вони вдячні за Церкву.

  • Допоможіть дітям скласти пазл, що знаходиться на творчій сторінці для цього тижня. Поясніть, що Ісус хоче, аби Його Церква була побудована на Його євангелії; за допомогою творчої сторінки розкажіть дітям, що це означає.

4 Нефій 1:2--3, 15--17

Життя за євангелією приносить мені радість.

Описане в 4 Нефій щастя людей може допомогти дітям дізнатися про радість, яка приходить завдяки життю за євангелією.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям розказати, що робить їх щасливими. Аби розповісти дітям про щастя людей, описане в 4 Нефій, прочитайте ключові фрази з віршів 2–3 і 15–17. Ви також можете використати “Розділ 48: Мир в Америці” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 136--137 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Наголосіть, що люди були щасливими, тому що вони були навернені до Господа, жили за заповідями й любили одне одного.

  • Покажіть зображення щасливих людей. Поясніть, що люди, про яких написано в 4 Нефій, майже 200 років жили у щасті, тому що всі вони якнайкраще старалися жити за євангелією. Допоможіть дітям подумати про деякі заповіді, які вони могли б виконувати. Наприклад, ви могли б прочитати їм 4 Нефій 1:15, де сказано, що між людьми більше не було суперечок. Запропонуйте дітям зобразити діями виконання тих заповідей, про які вони подумали. Проспівайте разом пісню про радість, яка приходить від життя за євангелією, наприклад, “Коли всім допомагаєм” (Збірник дитячих пісень, с. 108).

  • Прочитайте з 4 Нефій 1:24–29, 34–35 і 43 фрази, якими описано, що сталося, коли дехто з нефійців перестав виконувати заповіді. Запропонуйте дітям, щоб вони під час вашого читання робили сумне обличчя, коли чутимуть про те, що не є щастям. Свідчіть, що виконання заповідей веде до щастя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

3 Нефій 27:3--8

Я належу до Церкви Ісуса Христа

Поміркуйте, як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, усвідомити ті великі благословення, що приходять завдяки членству в Церкві Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям прочитати 3 Нефій 27:3 і знайти, яке запитання поставили Ісусу Його учні. Потім попросіть їх знайти в 3 Нефій 27:5–8 відповідь на це запитання. Чому, відповідно до цих віршів, назва Церкви є важливою?

  • Допоможіть дітям подумати про різні групи, до яких вони належать, наприклад, їхні сім’ї або клас Початкового товариства. Попросіть їх розказати вам, що їм подобається в належності до кожної групи. Попросіть дітей допомогти вам написати на окремих папірцях кожне слово з назви Церкви. Потім перемішайте папірці й запропонуйте дітям розкласти ці слова у правильному порядку. Які благословення отримали ми тому, що є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів?

3 Нефій 27:13--22

Церква Ісуса Христа побудована на Його євангелії.

Спаситель узагальнив Свою євангелію в 3 Нефій 27. Як Його слова можуть допомогти дітям зрозуміти, що таке євангелія?

Вправи на вибір

  • Поясніть дітям, що слово євангелія означає “добра вість” (див. Путівник по Писаннях, “Євангелії”). Допоможіть дітям знайти в 3 Нефій 27:13–15 те, що здається їм доброю вістю. Чому ми вдячні за те, що знаємо про євангелію Ісуса Христа?

  • Напишіть на дошці, наприклад, такі євангельські принципи: віра, покаяння, хрищення, Святий Дух і витерпіти до кінця. Запропонуйте дітям уважно прочитати 3 Нефій 27:19–21, шукаючи ці або подібні до них слова в описі Ісуса Його євангелії.

  • Попросіть дітей уявити, що в них є друг, який запитує їх, у що вони як члени Церкви вірять. Допоможіть їм знайти в 3 Нефій 27:13–21 істини, якими б вони могли поділитися, розказуючи у загальному виді, у що вірять.

  • Запропонуйте дітям вибрати одну з євангельських істин, якої навчав Спаситель в 3 Нефій 27:13–21, про яку вони хочуть дізнатися більше. Допоможіть їм скористатися виносками або Путівником по Писаннях, щоб знайти один чи два уривки з Писань, які стосуються цієї істини. Попросіть їх поділитися одне з одним цими уривками з Писань і тим, про що вони дізналися. Чому ми вдячні за те, що знаємо про євангелію Ісуса Христа?

4 Нефій

Життя за євангелією приносить мені радість.

Люди, про яких написано в 4 Нефій, змогли встановити у своєму суспільстві мир і єдність, бо вони були навернені до Ісуса Христа та Його євангелії. Чого діти можуть навчитися від них?

Вправи на вибір

  • Підготуйте паперові смужки з фразами з 4 Нефій 1:2–3, 5 і 15–17, якими описано благословення, отримані людьми (наприклад, “не було суперечок на цій землі”). Складіть папірці в якусь коробку, і нехай кожна дитина витягне один папірець і прочитає написане на ньому. Попросіть дітей знайти їхню фразу в цих віршах з 4 Нефій. Що ми дізнаємося з цих фраз? Яку схожість ми бачимо між цими віршами і визначенням Сіону в Мойсей 7:18?

  • Аби допомогти дітям попрактикуватися робити те, про що сказано в 4 Нефій 1:15–16, розкажіть їм про ситуації, в яких люди зляться одне на одного. Запропонуйте їм зіграти сценку, зображуючи, якою була б ситуація, якби вони намагалися жити так, щоб “не було суперечок”. Чому легше уникати суперечок, коли ми маємо у своєму серці “любов Бога”?

  • Прочитайте з дітьми вказані далі вірші й попросіть їх знайти, чому нефійці і ламанійці вже не мали миру й щастя: 4 Нефій 1:20, 24–29, 34–35 і 43. Як нам уникнути таких небезпек? Допоможіть дітям зрозуміти, як нам не стати гордовитими, проглянувши Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон (2014), с. 245.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей, щоб вони вибрали щось, що будуть робити, аби принести більше миру й щастя у свої домівки, і розказали про це своїм сімʼям.

Як покращити наше навчання

Надавайте підтримку батькам дітей. “Батьки є найважливішими вчителями євангелії для їхніх дітей---у них є як основна відповідальність, так і найбільша сила, щоб впливати на своїх дітей (див. Повторення Закону 6:6--7). Коли ви навчаєте дітей в Церкві, з молитвою шукайте способи, щоб підтримати батьків в їхній основній ролі” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати