Учення і Завіти 2021
20--26 грудня. Різдво: Незрівнянний дар Божого Сина


“20--26 грудня. Різдво: Незрівнянний дар Божого Сина, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“20--26 грудня. Різдво”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Художній твір “Марія з немовлям Ісусом”

Різдвяна сценка, виготовлена з міді й бурштину, автор Дж. Кірк Річардс

20--26 грудня

Різдво

Незрівнянний дар Божого Сина

Різдво---це захоплюючий час для багатьох дітей. Поміркуйте над тим, як ви можете допомогти їм повʼязати радість, яку вони відчувають у Різдвяну пору, з радістю, що приходить від євангелії Спасителя.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розповісти, що вони зробили протягом останнього тижня, щоб святкувати народження Спасителя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Я можу “скласти [моє] свідчення”, щоб святкувати народження Ісуса.

У документі Живий Христос (ChurchofJesusChrist.org) Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів свідчать про Ісуса Христа, щоб “святку[вати] день народження Ісуса Христа”. Поміркуйте, як ви заохотите дітей ділитися їхнім свідченням з іншими.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям примірник документа “Живий Христос” (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Укажіть на слово Христос у заголовку, і нехай діти також вкажуть на це слово. Також вкажіть на підписи внизу сторінки і скажіть дітям, що у 2000-му році Перше Президентство і Дванадцять Апостолів написали своє свідчення про Ісуса Христа, підписалися під ним і поділилися ним зі світом.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа і запропонуйте, щоб кожна дитина встала і розказала щось з того, що вона знає про Нього. Якщо їм потрібна в цьому допомога, підкажіть їм істини з документа Живий Христос. Нагадайте дітям, що коли вони розповідають іншим про Ісуса, вони діляться з ними своїм свідченням.

  • Розкажіть дітям, як ви набули своє свідчення про Ісуса Христа і що ви робите, аби воно залишалося сильним. Допоможіть їм подумати над тим, як саме вони могли б зміцнювати їхнє свідчення про Ісуса Христа, і запропонуйте їм вибрати з цього щось одне, що вони будуть робити.

Небесний Батько послав Свого Сина як дар нам.

Для багатьох людей дарувати й отримувати подарунки є традиційною частиною Різдва. Ця традиція має допомагати нам памʼятати про “незрівнянний дар Його божественного Сина” (Живий Христос).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розказати, які подарунки вони подарували або отримали. Прочитайте їм останнє речення з документа “Живий Христос” і попросіть їх послухати, який дар подарував нам Бог. (Якщо потрібно, допоможіть їм зрозуміти, що “незрівнянний” означає “кращий за інші”). Чому Син Бога, Ісус Христос, є найкращим даром?

  • Проспівайте разом пісню про Ісуса Христа, наприклад, “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, с. 20). Допоможіть дітям вибрати якусь фразу з цієї пісні, до якої вони хотіли б зробити малюнок (наприклад, “у світ дитя святе послать” або “живіть, як Божий Син”). Коли вони будуть малювати, попросіть їх розказати вам, що вони відчувають до Ісуса за те, що Він зробив для них. Поділіться своїми почуттями й ви.

Ісус Христос запрошує мене наслідувати Його приклад.

Певною мірою “глибокий вплив” на світ відбувається саме завдяки Його досконалому прикладу. Як ви надихнете дітей наслідувати Його?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям з другого абзацу документа Живий Христос про дещо з того, що робив Ісус. Покажіть ілюстрації, на яких зображено події з Його життя (див. творчу сторінку для цього тижня) і запропонуйте дітям розказати, що, як зображено на цих ілюстраціях, робить Спаситель. Допоможіть дітям поміркувати, як саме вони можуть наслідувати Його приклад.

  • Покажіть дітям відео “Освіти цей світ” (ComeuntoChrist.org) або розкажіть їм про те, яке благословення ви отримали завдяки чиємусь служінню, яке було подібне до Христового. Запропонуйте якійсь дитині удати, що вона виконує якесь просте служіння, а інших дітей попросіть вгадати, що ця дитина робить. Нехай усі діти по черзі зроблять це. Допоможіть дітям подумати, що саме вони можуть зробити, щоб послужити комусь в їхній сімʼї.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

“Ми складаємо свідчення”.

Приклад пророків і апостолів, які написали документ “Живий Христос”, може надихнути дітей ділитися своїм свідченням про Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці: Я знаю, що Ісус Христос … і попросіть дітей сказати, як би вони закінчили це речення. Порадьте їм звернутися за ідеями до документа “Живий Христос”. Що ми можемо робити для зміцнення свого свідчення про Ісуса Христа? Які благословення отримують інші люди, коли ми ділимося своїм свідченням?

  • Зазначте, що документ “Живий Христос” був підписаний Першим Президентством і Дванадцятьма Апостолами. Прочитайте разом Учення і Завіти 107:23. Чим апостоли “відрізняються від інших чинів у церкві”? Виберіть один відеосюжет зі “Special Witnesses of Christ” (Особливі свідки Христа) і покажіть його дітям (ChurchofJesusChrist.org). Чому ми вдячні за те, що в наш час у нас є особливі свідки Христа?

“Жодна інша людина не мала такого глибокого впливу”.

У документі “Живий Христос” пророки і апостоли проголосили, що жодна інша людина не мала більшого впливу на Божих дітей, ніж Ісус Христос. Поміркуйте, як ви допоможете дітям дізнатися про глибокий вплив Спасителя на всіх нас.

Вправи на вибір

  • Дайте кожній дитині якусь фразу чи якесь речення з документа “Живий Христос” і попросіть їх намалювати те, що означає ця фраза чи це речення. Коли кожна дитина показуватиме класу свій малюнок, інші діти нехай вгадають, що ілюструє цей малюнок, і знайдуть відповідне речення у документі “Живий Христос”. Які ми маємо благословення завдяки життю і місії Ісуса Христа?

  • Допоможіть дітям знайти в документі Живий Христос різні імена і титули Ісуса Христа і, якщо можливо, підкреслити їх (наприклад, Месія, Першонароджений, перший і останній, заступник, наріжний камінь). Обговоріть, що ми дізнаємося про Нього з кожного з цих титулів. (Визначення для деяких з цих титулів є у Путівнику по Писаннях чи Bible Dictionary).

“Він є світлом, життям і надією світу”.

Різдво---це радісна пора, бо ми маємо надію, яку Ісус Христос дав світу через Свої вчення, приклад і спокутну жертву.

Зображення
Ісус Христос

Світло для світу, художник Говард Лайон

Вправи на вибір

  • Запропонуйте, щоб кожна дитина намалювала різдвяну ялинку, або намалюйте ялинку на дошці. Запропонуйте дітям прикрасити цю ялинку словами або фразами з документа “Живий Христос”, що ними описано дар, який Спаситель дав нам (наприклад, “світло”, “життя” і “надія”). Нехай вони розкажуть, чому вибрали ці слова або фрази.

  • Допоможіть дітям знайти різдвяні гімни, в яких співається про світло, життя і надію, які принесло світу народження Спасителя, наприклад, “О ти, містечко Віфлеєм” або “Народився Бог чудес” (Гімни, №№ 121, 122). Заспівайте ці гімни разом, а потім нехай діти розкажуть, як Ісус приніс світло, життя і надію в їхнє життя.

  • Попросіть кількох дітей прочитати про пастухів в Лука 2:8--20. Інших дітей попросіть прочитати про Семена в Лука 2:25--33. Попросіть їх розказати одне одному, яким чином пастухи і Семен відчули і дізнались, що народився Ісус. Чому вони це відчули у такий спосіб? Чому Його народження приносить нам “велику радість”?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям подумати про когось в їхній сімʼї, з ким би вони могли поділитися своїм свідченням про Ісуса Христа. Допоможіть їм подумати, що вони можуть сказати, аби зміцнити віру цієї людини в Нього.

Як покращити наше навчання

Готуйтеся, вивчаючи Писання. “Вивчення з молитвою слова Бога ставить нас в гармонію зі Святим Духом. Він може потім надихати нас звертатися до того, що ми вивчили під час викладання та заохочення інших” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 12).

Роздрукувати