За Мною йдіть
4--10 листопада. Євреям 1--6: “Ісус Христос є Автором “вічного спасіння”


“4--10 листопада. Євреям 1--6: “Ісус Христос є Автором “вічного спасіння”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2019 (2019)

“4--10 листопада. Євреям 1--6”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2019

Зображення
Христос стоїть з маленькою дівчинкою та чоловіком

Гілеадський бальзам, художник Енні Генрі

4--10 листопада

Євреям 1--6

Ісус Христос є Автором “вічного спасіння”

Яким із знайдених вами істин з Євреям 1--6 ви відчуваєте натхнення навчати дітей? Прислухайтеся до підказок від Духа, які приходять під час вашої підготовки, і не забувайте їх записувати.

Записуйте свої враження

Зображення
Піктограма: “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Чи прийняли діти в кінці уроку минулого тижня запрошення знайти вірш з Писань, яким вони можуть поділитися? Якщо так, виділіть час, щоб вони поділилися. Якщо ні, допоможіть їм пригадати те, що вони дізналися з Писань недавно і чим можуть поділитися.

Зображення
піктограма навчайте

Навчайте вченню

Для дітей молодшого віку

Євреям 1:2–10; 2:8–10, 17–18

Я вірю в Ісуса Христа.

Ці вірші можуть допомогти дітям більше дізнатися про Ісуса Христа і зміцнити свої стосунки з Ним.

Вправи на вибір

  • На смужках паперу напишіть своїми словами істини про Ісуса Христа, які ви бачите в Євреям 1:2–10; 2:8–10, 17–18, і сховайте їх в різних місцях класу. Попросіть дітей знайти паперові смужки. Допоможіть їм прочитати написані на смужках істини й обговоріть, що вони означають. Якщо потрібно, поясніть, що Ісус називається Сином Бога, тому що Небесний Батько є батьком як Його духа, так і Його тіла.

  • Пустіть по класу ілюстрацію із зображенням Спасителя, і нехай кожна дитина, тримаючи цю ілюстрацію, розкаже, чому вона вдячна за Ісуса Христа.

Євреям 3:8

Небесний Батько хоче, щоб ми “не роби[ли] затверділими [наших] сердець”.

У розділі Євреям, 3 наводиться приклад того, як ізраїльтяни затверділи своїми серцями і не приймали Господні благословення. Це також застереження для всіх нас, щоб ми не робили затверділими наших сердець.

Вправи на вибір

  • Принесіть на урок губку (або ганчірку) і камінь. Нехай діти спробують предмети на дотик і опишуть, які вони. Крапніть кілька крапель води на кожен предмет. Зверніть увагу, що губка вбирає більше води, ніж камінь. Поясніть, що наші серця повинні бути м’якими, а не твердими, щоб ми могли приймати в них істини Небесного Батька.

  • Виріжте форму серця з м’якого матеріалу, наприклад, з тканини, а також з твердого матеріалу, наприклад, з картону. Скажіть дітям, що коли ми сприймаємо і виконуємо, наше серце---м’яке, а коли ми не сприймаємо і не виконуємо, наше серце---затверділе. Розкажіть своїми словами про кілька прикладів з Писань, які стосуються людей, чиї серця були м’якими або затверділими (зокрема, про Нефія, Ламана і Лемуїла [1 Нефій 2:16–19], Павла [Дії 9:1–22] або Джозефа Сміта [Джозеф Сміт—Історія 1:11–20]). Коли ви будете розповідати про кожен приклад, просіть дітей вказувати при цьому на м’яке серце або на тверде.

Зображення
Мойсей висвячує свого брата Аарона

Мойсей покликає Аарона на священнослужіння, художник Гаррі Андерсон

Євреям 5:4

Носії священства покликані Богом.

Євреям 5:4---важливий вірш, тому що пояснює, що носії священства та інші, хто служить у Церкві, повинні бути покликані Богом.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Євреям 5:4. Попросіть носія священства пояснити, що таке священство, і розповісти про свій досвід його отримання.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять фрази з п’ятого уложення віри. Поділіться своїм свідченням, що люди, які покликані виконувати Божу роботу---покликані Богом через одкровення.

Зображення
піктограма навчайте

Навчайте вченню

Для дітей старшого віку

Євреям 1:2–10; 2:8–10, 17–18

Я вірю в Ісуса Христа.

Послання до євреїв було написано з метою зміцнити єврейських святих у вірі в Ісуса Христа. Воно може мати такий самий вплив на дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Призначте кожній дитині по кілька віршів з Євреям 1:2–10; 2:8–10, 17–18. Попросіть їх знайти в цих віршах істини про Ісуса Христа. Нехай вони розкажуть про те, що знайшли, або запишуть це на дошці. Що ще ми знаємо про Ісуса Христа? Діти можуть знайти ідеї для відповіді в таких піснях, як “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 69) або “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, сс. 20--21).

  • Попросіть дітей намалювати себе разом з батьками. Нехай вони розкажуть, що у них спільного. Поясніть, що фраза з Євреям 1:3, де говориться про те, що Ісус Христос є “образом [Божої] істоти”, означає те, що Ісус Христос і Небесний Батько мають однакові риси та якості. Свідчіть, що ми дізнаємося про Небесного Батька, дізнаючись про Ісуса Христа і наслідуючи Його.

  • Допоможіть дітям подумати про людей, з якими вони могли б поділитися своїм свідченням про Ісуса Христа. Можна запропонувати їм потренуватися в тому, що б вони розповіли тим людям про Ісуса.

Євреям 3:7--19

Для того, щоб отримувати скерування і благословення від Небесного Батька, ми не повинні “роби[ти] затверділими [наші серця]”.

Історія про ізраїльтян у пустині, наведена у Євреям, 3, використовується для навчання важливості того, щоб не затвердівати своїми серцями. Як за допомогою цієї історії ви можете навчати дітей вашого класу цьому принципу?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей подумати про тверді та про м’які предмети. (Ви можете принести їм для показу кілька прикладів). Прочитайте разом Євреям 3:8. Що означає мати тверде серце? Чому Бог хоче, щоб ми мали м’які серця?

  • Розкажіть своїми словами історію про ізраїльтян в пустині, які затверділи своїми серцями по відношенню до Господа (див. Числа 14:1–12; Євреям 3:7–19). Нехай діти розіграють цю історію. Що станеться, якщо наші серця затвердіють по відношенню до Господа і Його євангелії?

  • Попросіть дітей прочитати Матвій 13:15; Євреям 3:15; Мосія 11:29 та Мойсей 6:27. Попросіть їх намалювати на дошці частини тіла, про які згадується у цих віршах. Що означає мати духовно глухі вуха, незрячі очі та закам’янілі серця? Як ми можемо зробити так, щоб наші вуха, очі і серця були готові отримувати Божі благословення?

Євреям 5:1--4

Носії священства покликані Богом.

На прикладі Євреям, 5 можна обговорити, що таке священство---сила і повноваження діяти від імені Бога---і те, як його отримують. Це може бути особливо корисним для хлопчиків, які готуються до висвячення у священство.

Вправи на вибір

  • Під час того як дитина читатиме Євреям 5:4, покажіть ілюстрацію Мойсей надає священство Аарону (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 15). Можливо буде корисним пояснити: через те, що Аарон був першою особою, яка була носієм Ааронового священства, це священство було названо за його ім’ям. Допоможіть дітям пригадати обов’язки, які виконують носії Ааронового священства (зокрема, хрищення, благословення і рознесення причастя, а також запрошення інших прийти до Христа).

  • Допоможіть дітям поміркувати про інші способи отримання людьми повноваження. Наприклад, як отримує повноваження вчитель, лікар або політичний лідер? Як Бог дає Своє повноваження? Попросіть дітей обдумувати це запитання, коли вони читатимуть Євреям 5:4, а також п’яте уложення віри.

Зображення
Піктограма: “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей поділитися зі своїми сім’ями на домашньому сімейному вечорі віршем з Писань, піснею або вправою, яким вони навчилися сьогодні на уроці.

Як покращити наше навчання

Діти можуть розпізнавати вплив Духа. Навчайте їх, що відчуття миру, любові й теплоти, які вони мають, коли говорять чи співають про Ісуса Христа і Його євангелію, приходять від Святого Духа. Ці відчуття можуть формувати їхнє свідчення.

Роздрукувати