Новий Завіт 2023
6–12 лютого. Іван 2–4: “Вам необхідно родитись згори”


“6–12 лютого. Іван 2–4: “Ви повинні народитися знову”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“6–12 лютого. Іван 2–4”, За Мною йдіть—для Початкового товариства: 2023

Зображення
Ісус розмовляє з Никодимом

6–12 лютого

Іван 2–4

“Ви повинні народитися знову”

Під час короткого уроку Початкового товариства у вас не буде достатньо часу, щоб навчати кожного важливого принципу з Іван 2–4. Прагніть духовного скерування, щоб знати, на чому слід наголосити, аби це найкраще відповідало потребам та інтересам дітей.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Для того, щоб заохочувати дітей розповідати, про що вони дізнаються і який досвід здобувають, запитайте їх, що вони нещодавно зробили, аби бути “ловцями людей” (Матвій 4:19). Можливо, у вас буде бажання пригадати з ними урок минулого тижня.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Іван 3:1–10

Нам потрібно христитися і бути конфірмованими, щоб повернутися жити з Небесним Батьком.

Діти, яких ви навчаєте, готуються зробити важливі кроки, щоб знову жити з Небесним Батьком, будучи охрищеними (народженими від води) і конфірмованими (народженими від Духа). Як ви можете допомогти їм зрозуміти важливість цих двох обрядів?

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про те, як Ісус навчав Никодима (див. Іван 3:1–10). Запевніть дітей, що коли вони охристяться, Небесний Батько дасть їм дар Святого Духа.

  • Покажіть дітям творчу сторінку цього тижня і попросіть їх описати, що там зображено. Прочитайте Іван 3:5 і свідчіть, що нам потрібно охриститися і бути конфірмованими, щоб знову жити з Небесним Батьком.

  • Попросіть дітей розповісти, як вони миють руки. Покажіть ілюстрацію Хрищення дівчинки (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 104) і допоможіть дітям порівняти миття рук водою з можливістю стати духовно чистими завдяки хрищенню.

Іван 3:16

Небесний Батько любить мене, тому Він дав мені Спасителя.

Як ви можете допомогти дітям засвоїти цю дорогоцінну істину?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей завершити кілька таких речень: “Завдяки тому, що мої батьки мене люблять, вони…” Прочитайте Іван 3:16. Потім допоможіть кожній дитині повторити Іван 3:16, замінюючи слово “світ” їхнім власним ім’ям. Допоможіть дітям звернути увагу, що в цьому вірші говориться про те, що зробив Небесний Батько завдяки Своїй любові до нас. Запропонуйте дітям намалювати зображення Ісуса. Нехай вони покажуть свої малюнки одне одному і висловлять свою любов до Спасителя.

  • Заспівайте разом пісню про Ісуса, наприклад, “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, с. 20). Нехай діти піднімають вгору зображення Ісуса щоразу, коли співають такі слова пісні, як “Син”, “Ісус” або “Спаситель”.

Іван 4:5–15

Ісус Христос—це моя “жива вода”.

Кожній дитині вашого класу знайоме відчуття спраги. Як за допомогою цієї історії ви можете допомогти дітям зрозуміти, наскільки сильно нам потрібна жива вода, яку пропонує Ісус Христос?

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про Ісуса і жінку біля криниці (див. Іван 4:5–15) за допомогою ілюстрації з навчального плану для цього тижня, посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Попросіть дітей переповісти історію.

  • Покажіть склянку води і поговоріть з дітьми про те, чому нам потрібна вода. Коротко підсумуйте Іван 4:5–15 і свідчіть, що Ісус Христос і Його євангелія дають життя нашим духам, так само як вода дає життя нашим тілам.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Іван 2:1–11

Я можу шанувати свою матір, як робив це Ісус.

На весіллі в Кані Марія сказала Ісусу, що забракло вина. Згідно з Перекладом Джозефа Сміта Ісус відповів своїй матері таким запитанням: “Жінко, що ти хочеш, аби Я зробив для тебе? Те Я зроблю” (John 2:4, footnote a). Ісус є прикладом того, як ми повинні ставитися до наших матерів.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Іван 2:1–11 і по черзі переказати цю історію своїми словами.

  • Нехай діти складуть перелік того, яка допомога може бути потрібна їхнім матерям. Запропонуйте їм потренуватися, що вони могли б сказати, використовуючи слова Ісуса: “Що ти хочеш, аби Я зробив для тебе?” (John 2:4, footnote a).

  • Запросіть кількох матерів прийти до вас на урок і розповісти про те, як їхні діти виявляють до них повагу.

Зображення
Ісус говорить з Марією на весільному бенкеті

Ісус сказав Своїй матері: “Що ти хочеш, аби Я зробив для тебе?” (Joseph Smith Translation, John 2:4 [in John 2:4, footnote a]).

Іван 3:1–8

Хрищення і конфірмацію можна порівняти з новим народженням.

Під час хрищення, яке Ісус назвав “[народженням] з води”, ми отримуємо прощення наших гріхів і можемо “ввійти в Царство Боже” (Іван 3:5). Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти, що означає народитися згори?

Вправи на вибір

  • Зробіть смужки зі словами Спасителя з Іван 3:3, і нехай діти викладуть їх у правильному порядку. Як отримання хрищення і конфірмації схоже на нове народження?

  • Покажіть фото новонародженої дитини, а також чийогось хрищення і конфірмації (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 104, 105). Чим ми після свого хрищення і конфірмації схожі на новонароджену дитину? (Див. Іван 3:3–5).

  • Запропонуйте дітям поділитися спогадами про своє хрищення. Прочитайте Мосія 18:8–10 та Учення і Завіти 20:37, щоб пригадати завіт хрищення. Навчайте дітей, що, вдумливо приймаючи причастя, ми продовжуємо процес народження згори.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять Уложення віри 1:4.

Іван 3:16–17

Небесний Батько любить мене, тому Він послав Свого Сина.

Як ви можете допомогти дітям дізнатися, що Ісус Христос був посланий на землю на ознаку вияву любові Небесного Батька?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей намалювати одержаний ними улюблений подарунок, а також людину, яка зробила їм цей подарунок. Тоді попросіть когось із дітей прочитати Іван 3:16. Який дар дав нам Небесний Батько? Як цей дар виявляє Його любов?

  • Нехай діти, читаючи Іван 3:16–17 або співаючи чи слухаючи пісню “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, сс. 20–21), знайдуть відповіді на таке запитання: “Чому Небесний Батько послав нам Ісуса Христа?”

Іван 4:5–23

Ісус Христос пропонує мені “живу воду”.

Так само, як Ісус навчав самарянку на прикладі води, ви можете використати воду, аби навчати дітей, чому нам потрібна євангелія Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • За допомогою Іван 4:5–23 напишіть кілька узагальнюючих речень з історії про жінку біля криниці. Нехай діти на основі цих прочитаних віршів розставлять речення в правильному порядку. Чого Ісус намагався навчити жінку?

  • Дайте дітям попити води і попросіть розповісти про випадки, коли вони відчували спрагу. Обговоріть, що ми відчуваємо, коли нарешті можемо напитися води. Попросіть дітей назвати те, що, як і чашка води, задовольняє нас лише на якийсь момент. Що є схожим на живу воду і може задовольнити нас назавжди?

  • Напишіть на дошці: Чим євангелія схожа на воду? Попросіть дітей прочитати Іван 4:5–23 і подумати над тим, як би вони відповіли на це запитання.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Можете попросити дітей, коли вони прийдуть додому, дати членам їхньої сім’ї попити води. Під час цього вони можуть розповісти, що вони дізналися про живу воду.

Як покращити наше навчання

Використовуйте творчі сторінки. Під час того як діти виконують завдання на творчій сторінці, ви можете повторити з ними принципи, обговорені на уроці.

Роздрукувати