Новий Завіт 2023
27 листопада–3 грудня. 1–3 Івана; Юди: “Бог є любов”


“27 листопада–3 грудня. 1–3 Івана; Юди: “Бог є любов”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2021)

“27 листопада–3 грудня. 1–3 Івана; Юди”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус Христос усміхається, сидячи з усміхненими дітьми

Досконала любов, художник Дел Парсон

27 листопада–3 грудня

1–3 Івана; Юди

“Бог є любов”

Послання Івана і Юди навчають про любов і світло Небесного Батька. Під час вивчення цього тижня обмірковуйте, чому дітям, яких ви навчаєте, потрібні в житті Його світло і любов. Пам’ятайте, що можна використовувати всі вправи цього навчального плану, а не лише ті, які вказані під вашою віковою групою.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розповісти, як вони відчували любов Небесного Батька та Ісуса або чому, на їхню думку, Небесний Батько та Ісус схожі на світло у своєму впливі на наше життя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

1 Івана 1:5–7; 2:8–11

Якщо я йду за Ісусом, це приносить світло в моє життя.

Іван писав про світло, коли навчав про вплив Небесного Батька та Ісуса на наше життя. Поміркуйте про те, як ви можете допомогти дітям дізнатися про світло, яке Вони пропонують.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей назвати те, що дає світло. Обговоріть з ними переваги світла: воно допомагає рослинам рости, дає нам змогу бачити і дає тепло. Щоб зрозуміти, як Ісус приносить нам світло, вони можуть по черзі направляти світло ліхтаря на зображення Ісуса Христа, супроводжуючи це словами: “Бог є світло” (1 Івана 1:5). Свідчіть, що Небесний Батько та Ісус Христос можуть принести світло в наше життя, коли ми намагаємося виконувати те, що Вони просять.

  • Запропонуйте дітям по черзі тримати ілюстрацію із зображенням лампочки або свічки. Кожній дитині, яка тримає ілюстрацію, допоможіть поміркувати, як ми можемо привносити світло Ісуса Христа в наше життя.

1 Івана 4:10–11, 20–21

Виявляючи любов до інших, я виявляю свою любов до Бога.

Допоможіть дітям побачити зв’язок між любов’ю, яку вони відчувають до Небесного Батька, та любов’ю, яку виявляють до Його дітей.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям 1 Івана 4:11 і заспівайте пісню про Божу любов, зокрема “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, с. 16). Попросіть кількох дітей розповісти, звідки вони знають, що Небесний Батько їх любить. Після кожної відповіді просіть дітей обійняти себе і сказати: “Бог є любов, і Бог любить мене”.

  • Прочитайте дітям 1 Івана 4:21. Запропонуйте їм розповісти або показати рухами різні способи того, як вони можуть виявити любов другові, наприклад, обійняти або зробити листівку. Як це вплине на наших друзів? Як почувається Небесний Батько, коли ми робимо щось добре для інших людей?

1 Івана 2:3–5; 5:3

Я виявляю свою любов до Бога, коли виконую Його заповіді.

Іван навчав, що Божі “заповіді не тяжкі” (1 Івана 5:3). Дотримання заповідей—це, скоріше, спосіб виявити любов до Нього.

Вправи на вибір

  • Прочитайте 1 Івана 5:3 і попросіть дітей уважно слухати, що в цьому вірші говориться про те, як ми можемо показати, що любимо Бога. Запропонуйте дітям назвати якомога більше заповідей. Як ми почуваємося, коли дотримуємося заповідей Небесного Батька?

  • Запропонуйте дітям намалювати один із способів того, як вони можуть виявити свою любов до Небесного Батька. Наприклад, вони можуть намалювати, як виконують одну із заповідей.

  • Заспівайте разом пісню про слухняність, зокрема, “Вибирай правдивий шлях” (Збірник дитячих пісень, с. 82–83). Як ми почуваємося, коли слухняні?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

1 Івана 2:8–11; 4:7–8, 20–21

Виявляючи любов до інших, я виявляю свою любов до Бога.

Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що любити Бога означає любити тих, хто нас оточує—навіть людей, які можуть від нас відрізнятися, або кого може бути важко любити?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити, що в їхній школі або в приході з’явився хтось новенький, який ще нікого не знає. Як ця людина може почуватися? Попросіть когось із дітей прочитати 1 Івана 4:7–8. Що в цьому вірші говориться про те, як ми повинні ставитися до цієї людини? Придумайте схожі ситуації або попросіть дітей подумати про ситуації, в яких вони можуть мати нагоду виявляти любов.

  • Попросіть дітей прочитати 1 Івана 4:7–8, 20–21 і запропонуйте кожному із них написати одним реченням те, що, на їхню думку, є найважливішим уроком, викладеним у цих віршах. Після того як вони поділяться написаним реченням, розкажіть історію з особистого життя або з журналів Друг чи Ліягона, яка, на вашу думку, ілюструє те, про що говориться у цих віршах (див., наприклад, “Привітайте Халіма!”, Ліягона, черв. 2019, сс. 18–19). Запропонуйте дітям поділитися своїми прикладами. Як ми можемо виявляти любов тим, хто нас оточує?

1 Івана 2:3–6; 4:17–18; 5:2–5

Я виявляю свою любов до Бога, коли виконую Його заповіді.

Дотримуватися заповідей може бути легше, коли ми розуміємо істини, викладені в 1 Івана 5:3. Як ви можете допомогти дітям сприймати заповіді не як тягарі, а як можливості виявити свою любов до Бога?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям написати на дошці, яким чином вони можуть показати Богові, що люблять Його. Потім для додаткових ідей прочитайте разом 1 Івана 2:5–6; 5:2–5. Як дотримання заповідей виявляє нашу любов до Небесного Батька?

Зображення
сім’я молиться на колінах

Дотримання заповідей Бога допомагає нам долати світ.

  • Прочитайте 1 Івана 4:17 і поясніть дітям, що “ма[ти] відвагу на день судний” означає мати впевненість і спокій, коли вони стоятимуть перед Богом на суді. Що, як говориться у цьому вірші, нам потрібно робити, аби мати цю впевненість? Що саме ми можемо робити зараз, аби мати впевненість перед Богом?

Юди 1:18–22

Ми можемо бути вірними навіть коли інші з нас насміхаються.

Завдяки тому, що ми є учнями Ісуса Христа, люди часом насміхаються з нас через наші вірування або спосіб нашого життя. У цих віршах міститься порада Юди про те, як залишатися вірними в таких ситуаціях.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти про ситуації, коли хтось над ними насміхався або над кимось із їхніх знайомих через те, що вони робили те, що було правильним. Запропонуйте дітям прочитати Юди 1:18–22 і дізнатися, як ми можемо залишатися вірними, коли нас висміюють або над нами насміхаються. Напишіть на дошці знайдену ними відповідь і обговоріть, яким чином вони можуть дотримуватися цієї поради.

  • Перекажіть сон Легія (див. 1 Нефій 8:1–35), попросивши кількох дітей прочитати такі вірші: 1 Нефій 8:26–28, 33. Обговоріть, як люди у великій і просторій будівлі були схожі на глузіїв, про яких говорив Юда. Що ми можемо робити, аби не піддаватися впливу тих, хто з нас насміхається або не розділяє наших вірувань? (Див. 1 Нефій 8:30, 33)

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Спонукайте дітей скласти план дій, аби поділитися своїм світлом з їхніми сім’ями.

Як покращити наше навчання

Діти—активні. Часом ви можете відчувати, що дитяча енергія заважає навчанню. Але ви можете скористатися їхньою активністю і запропонувати їм інсценувати, малювати або заспівати про євангельський принцип. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Роздрукувати