Новий Завіт 2023
11–17 грудня. Об’явлення 6–14: “Вони … перемогли кров’ю Агнця”


“11–17 грудня. Об’явлення 6–14: “Вони … перемогли кров’ю Агнця”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2021)

“11–17 грудня. Об’явлення 6–14”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус стоїть посеред зірок

Арт-композиція Еріка Джонсена: Велика нарада, художник Роберт Т. Баррет; фото скупчення зірок надано Європейським космічним агентством

11–17 грудня

Об’явлення 6–14

“Вони … перемогли кров’ю Агнця”

Читаючи Об’явлення 6–14, думайте про дітей, яких навчаєте. Святий Дух може допомогти вам визначити істини, які будуть їм необхідні.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть кілька ілюстрацій, які допоможуть дітям пригадати те, що вони нещодавно дізналися вдома або в Початковому товаристві. Попросіть дітей розповісти, що вони знають про зображене на ілюстраціях.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Об’явлення 7:9, 13–14

Ісус Христос допомагає нам стати чистими.

Іван бачив багато людей, зодягнених в одежу, “вибі[лену] в крові Агнця” (вірш 14). Поміркуйте, як це видіння може допомогти дітям зрозуміти важливість процесу очищення через Спокуту Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям білий одяг (або його зображення), а також ілюстрацію із зображенням Ісуса. Прочитайте дітям Об’явлення 7:9, 13–14 і попросіть їх кожного разу, коли вони чують слово білий, вказувати на ілюстрацію та на одяг. Поясніть, що білий одяг символізує чистоту й нагадує нам, що Ісус Христос може зробити нас чистими від наших помилок.

  • Покажіть дітям шматок білої тканини або білого аркушу паперу і дозвольте їм це забруднити, обписавши ручкою або обсипавши брудом. Поясніть, що коли ми порушуємо заповіді, це можна порівняти з плямами бруду на нашому одязі. Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса в Гефсиманії (наприклад, Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 56), заберіть брудну тканину чи папір і покажіть їм чистий шматок тканини або чистий аркуш. Свідчіть, що Ісус Христос може допомогти нам стати чистими.

  • Заспівайте пісню про хрищення, зокрема “Я хочу бути чистим” (Збірник дитячих пісень, с. 53), і свідчіть, що Ісус допомагає нам стати чистими, коли ми приймаємо хрищення.

Об’явлення 12:7–11

Ми виявляли віру в Ісуса Христа у доземному житті.

Під час війни на Небесах вірні діти Бога перемогли Сатану “словом свого засвідчення”, а також виявляючи віру в Ісуса Христа (Об’явлення 12:11). Вони продовжують робити це і сьогодні.

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти, що означає наслідувати чийсь приклад, виберіть одну дитину бути “лідером”, а інших попросіть повторювати за нею, роблячи те, що й вона. Тоді дозвольте іншим дітям побути в ролі лідера. Прочитайте дітям Об’явлення 12:7–11 і поясніть, що до того, як народитися, ми обрали йти за Ісусом, а не за Сатаною.

  • Заспівайте разом пісню про доземне життя, зокрема “Буду я за Божим планом жити” або “Жив я на небі колись” (Збірник дитячих пісень, сс. 86–87, 141). Поставте такі запитання: “Що сталося на небесах до того, як ми народилися?” та “Який вибір ми зробили?” (Див. також “Вступ: План нашого Небесного Батька” у книзі Історії з Нового Завіту, сс. 1–5, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org).

Об’явлення 14:6–7

Євангелію було відновлено в наш час.

Іван писав про ангела, який принесе “вічну Євангелію” (Об’явлення 14:6). Обговорення Об’явлення 14:6–7 надає вам можливість свідчити про Відновлення євангелії Ісуса Христа в наш час.

Вправи на вибір

  • Читаючи Об’явлення 14:6, покажіть дітям ілюстрацію із зображенням того, як Мороній говорить до Джозефа Сміта (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 91). Попросіть дітей показати на ілюстрації ангела. Розкажіть їм про відвідування Моронія (див. “Розділ 3: Ангел Мороній і золоті пластини” у книзі Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 13–17, або відповідне відео на сайті ChurchofJesusChrist.org).

  • Запропонуйте дітям розіграти історію про те, як Мороній відвідав Джозефа Сміта (див. Джозеф Сміт—Історія 1:29–35). Допоможіть їм назвати благословення, які ми маємо завдяки тому, що було відновлено євангелію Ісуса Христа. Поділіться вашим свідченням про Відновлення.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Об’явлення 9:1–2

Євангелія може допомогти мені здолати спокусу.

Дим, який затьмарив повітря згідно з Об’явленням 9:2, може бути схожим на спокуси (див. 1 Нефій 12:17).

Вправи на вибір

  • Намалюйте на аркуші й виріжте сонце і темну хмару. Запропонуйте дітям прочитати Об’явлення 9:2 та 1 Нефій 12:17 і напишіть на темній хмарі, що в цих віршах символізує дим або імла. Прикріпіть до дошки темну хмару з паперу й запропонуйте дітям скласти список спокус, з якими стикаються діти їхнього віку. Тоді прикріпіть до дошки паперове сонце і попросіть їх скласти список засобів, даних нам Небесним Батьком, аби подолати темряву світу.

Об’явлення 12:7–11

Ми виявляли віру в Ісуса Христа у доземному житті.

Діти, яких ви навчаєте, знаходяться на землі завдяки тому, що мали віру в Ісуса Христа в доземному житті й вибрали йти за Ним.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Об’явлення 12:7–11 і напишіть на дошці слова змій, війна на Небесах, скинутий, свідчення і Агнець. Попросіть дітей підсумувати ці вірші, використовуючи записані на дошці слова. Що з цих віршів ми дізнаємося про Ісуса Христа (Агнця)? Що ми дізнаємося про вибір, який зробили у доземному житті?

  • Накресліть на дошці три колонки і підпишіть їх: До цього життя, Під час цього життя та В обох випадках. Підготуйте паперові смужки, на яких написані істини щодо доземного і земного життя, зокрема Ми маємо тіла, Ми не маємо тіл, Ми жили в присутності Бога, Ми перебуваємо у стані війни із Сатаною, Ми виявляємо віру в Ісуса Христа і Ми йдемо за Божим планом. Нехай діти по черзі вибирають одну із паперових смужок і вирішують, до якої колонки вона належить. Висловіть впевненість, що діти можуть і далі виявляти віру в Христа.

Об’явлення 14:6–7

Складовою Відновлення є проповідування євангелії по всьому світу.

Діти, яких ви навчаєте, можуть допомагати проповідувати євангелію “кожному людові, і племені, і язику, і народові” (Об’явлення 14:6).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Об’явлення 14:6–7 і написати на дошці слова або фрази з цих віршів, які мають для них особливе значення. Нехай вони розкажуть, чому вибрали саме ці слова або фрази. Поясніть, що в цих віршах описано Відновлення євангелії в наші дні. Запитайте їх, як вони можуть брати участь у роботі з проповідування євангелії світові.

  • Запропонуйте дітям прочитати Об’явлення 14:7 і перефразувати своїми словами послання, яке ангел проголосив світові. Або запропонуйте їм зобразити послання ангела у вигляді малюнка. Що саме стосовно євангелії Ісуса Христа ми можемо розповісти іншим людям?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям написати слово або фразу, які допоможуть їм пам’ятати те, про що вони сьогодні дізналися на уроці. Запропонуйте їм показати комусь вдома, що вони написали, і розповісти про те, що вони дізналися.

Як покращити наше навчання

Навчайте вченню за допомогою музики. Співаючи з дітьми пісні, ви можете підкріплювати вчення, яким навчаєтеся з Писань. Див. ідеї під заголовком “Як використовувати музику, щоб навчати вченню” в розділі під назвою “Часу для співу та виступ дітей на причасних зборах: Настанови” у кінці цього посібника.

Роздрукувати