Старий Завіт 2022
14--20 березня. Буття 42–50: “Бог задумав те на добре”


“14--20 березня. Буття 42–50: “Бог задумав те на добре”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“14--20 березня. Буття 42–50”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Йосип з Єгипту

Ілюстрація із зображенням Йосипа з Єгипту, художник Роберт Т. Баррет

14--20 березня

Буття 42--50

“Бог задумав те на добре”

Важливо знати зміст Писань, яких ви навчаєте, але також важливо знати дітей, яких ви навчаєте. Приділіть час для молитовного обдумування і того, і іншого.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Через те, що історія, вміщена в Буття 42–50, є продовженням історії з Буття 37–41, яка розглядалася на уроці минулого тижня, приділіть час на початку уроку, щоб дати дітям можливість розповісти про те, що вони пам’ятають про Йосипа, в тому числі те, що вони дізналися в Початковому товаристві та вдома.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Буття 45:4–15

Я можу виявляти любов до своєї сім’ї.

Для дітей молодшого віку ви можете наголошувати на тих частинах цієї історії, у яких Йосип виявляв любов до своєї сім’ї.

Вправи на вибір

  • За допомогою розділу “Брати Йосипа в Єгипті” (в посібнику Оповідання Старого Завіту) або ілюстрацій з посібника За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей розкажіть дітям про примирення Йосипа зі своїми братами. Наголосіть на тому, як Йосип виявляв любов до своїх братів.

  • Прочитайте фрази з Буття 45:4--15, в яких описано те, що зробив Йосип, аби виявити любов до своєї сім’ї. Запропонуйте дітям удати, що вони роблять те, що описано у цих віршах. Наприклад, вони можуть удати, що просять члена сім’ї “підійти [ближче]” (вірш 4) або дають члену сім’ї їжу (див. вірш 11).

  • Заспівайте пісню про любов, наприклад, “Так всіх любіть ви” (Гімни, с. 193). Допоможіть дітям обвести контур своїх рук і написати всередині те, що вони можуть робити, аби виявляти любов до своєї сім’ї.

Буття 48:8--9

Благословення священства є для мене допомогою.

Яків благословив своїх синів та онуків (див. Буття 48--49). Сьогодні ми можемо отримати благословення священства, які дають нам втіху, зцілення, скерування та духовну силу.

Зображення
хлопчик отримує благословення

Ми можемо отримати благословення від тих, хто має священство.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням того, як Яків благословляє своїх синів, або інші ілюстрації, на яких зображено надання благословень священства (див. ілюстрації у цьому навчальному плані; див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, №12). Нехай діти опишуть, що відбувається на цих ілюстраціях.

  • Прочитайте дітям Буття 48:8--9. Поясніть, що Ізраїль, якого також називали Яковом, був батьком Йосипа, і він хотів дати дітям Йосипа благословення священства. Якщо хтось із дітей отримував благословення священства, запросіть їх розповісти про цей досвід. Або поділіться власним досвідом.

  • Допоможіть дітям поміркувати над тим, чому вони можуть просити благословення священства. Допоможіть їм також назвати носіїв священства, до яких вони можуть звернутися з таким проханням, як-от: батько, дідусь або брат-служитель.

Буття 50:15–21

Я можу прощати.

Що діти можуть дізнатися про прощення з прикладу Йосипа, який пробачив своїх братів?

Вправи на вибір

  • Зверніться до творчої сторінки цього тижня, щоб допомогти дітям згадати, якими недобрими до Йосипа були його брати. Прочитайте дітям Буття 50:17, наголошуючи, що брати шкодували за свій вчинок і хотіли, щоб Йосип їх пробачив. Прочитайте вірш 21, де говориться, що Йосип пробачив своїх братів---він більше не сердився на них.

  • Заспівайте разом “Боже, дай сили” (Збірник дитячих пісень, с. 52). Коли ви співатимете про прощення, попросіть дітей вказувати на зображення Йосипа, яке вміщене на творчій сторінці. Коли ви співатимете про покаяння, попросіть їх вказувати на його братів.

  • Допоможіть дітям поміркувати про ситуації, коли в них може виникнути потреба когось пробачити. Запропонуйте дітям потренуватися, що вони могли б сказати або зробити, аби виявити прощення до цієї людини.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Буття 42–44; 45:1–15

Прощення приносить мир.

Брати Йосипа жахливо повелися з ним. Однак Йосип пробачив їх і приніс мир у свою сім’ю.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям інсценувати події з Буття 42--44. Під час того, як вони це робитимуть, запитайте їх, що, на їхню думку, міг відчувати Йосип, коли знову побачив своїх братів, або що могли відчувати брати, коли нарешті впізнали Йосипа.

  • Запитайте дітей, що означає когось пробачити. Допоможіть їм зрозуміти, що пробачити людину означає ставитися до неї з любов’ю, схожою на Христову. Запитайте дітей, що вони знають про історію, коли Йосип пробачив своїх братів, або прочитайте з дітьми вірші з Буття 45:1--15. Що Йосип зробив або що він сказав, аби його брати знали, що він їх пробачив? Що ми можемо сказати або зробити, коли інші просять нас пробачити їм?

  • Попросіть дітей пригадати випадок, коли вони когось пробачили або коли хтось пробачив їх. Щоб дати їм час пригадати, поділіться власним досвідом і свідчіть про благословення, які приходять завдяки прощенню. Запропонуйте дітям, якщо в них є бажання, поділитися власним досвідом. Що вони відчували? Що ми дізнаємося про прощення з прикладу Спасителя? (Див. Лука 23:33–34).

Буття 45:5--11

Небесний Батько послав Ісуса Христа, щоб спасти мене.

Історія про Йосипа, який врятував свою сім’ю від голоду, може навчати нас про Ісуса Христа, Який спас нас від гріха і смерті.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Йосип та Ісус Христос. Допоможіть дітям уважно вивчити наведені далі пари уривків з Писань і напишіть на дошці те, що було спільного між Йосипом та Ісусом: Буття 37:3 і Матвій 3:17; Буття 37:26–28 і Матвій 26:14–16; Буття 45:5–7 і Лука 4:18; а також Буття 47:12 та Іван 6:35.

  • Запитайте дітей, що означає когось врятувати або звільнити. Якщо у когось із них був випадок, коли їх було врятовано або звільнено від небезпечної ситуації, запросіть їх про це розповісти. Як Йосип врятував своїх братів? (Див. Буття 42:1–3; 45:5–7). Покажіть зображення Спасителя. Як нас врятував Ісус?

Переклад Джозефа Сміта, Буття 50:27--33 (у Путiвнику по Писаннях)

Небесний Батько підготував Джозефа Сміта бути пророком у наш час.

За тисячу років до того, як це сталося, Йосип з Єгипту передбачив, що Господь покличе Джозефа Сміта виконувати величну роботу в останні дні. Навчайте дітей того, як Господь благословив нас завдяки пророку Джозефу Сміту.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про Джозефа Сміта, не називаючи його імені, а використовуючи підказки, і запропонуйте їм відгадати, кого ви описуєте. Підказки можна взяти з Переклад Джозефа Сміта, Буття 50:27--33 (у Путівнику по Писаннях), зокрема “він навчав нас розумінню завітів” (див. вірш 28), “він дав нам слово Господа” (див. вірш 30), а також “його було названо за іменем його батька” (див. вірш 33). Після того як діти правильно вгадають, попросіть їх знайти ці підказки у вказаних віршах. Що ще ми дізнаємося про Джозефа Сміта з пророцтва Йосипа з Єгипту?

  • Покажіть дітям ілюстрації, на яких відображено важливі справи, які зробив Джозеф Сміт, або важливі вчення, яких він навчав (див., наприклад, Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№89–95, 97, 98, 117, 118). Допоможіть дітям подумати про благословення, які ми маємо завдяки Джозефу Сміту. Наприклад, як те, що він зробив, допомогло нам наблизитися до Ісуса Христа?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти про творчу сторінку цього тижня своїм сім’ям вдома. Вони можуть скористатися нею, щоб переглянути історію про Йосипа і його братів та обговорити важливість любові і прощення в наших сім’ях.

Як покращити наше навчання

Свідчіть про Ісуса Христа. Незважаючи на те, що у Старому Завіті не згадується ім’я Ісуса Христа, про Нього говориться за допомогою інших імен і про Нього дається свідчення за допомогою символів та історій. Допоможіть дітям навчитися шукати істини про Спасителя завжди, коли вони читають Писання.

Роздрукувати