Старий Завіт 2022
21--27 березня. Вихід 1–6: “І згадав заповіта Свого”


“21--27 березня. Вихід 1–6: “І згадав заповіта Свого”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“21--27 березня. Вихід 1--6”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Мойсей і палаючий кущ

Мойсей і палаючий кущ, художник Гаррі Андерсон

21--27 березня

Вихід 1--6

“І згадав заповіта Свого”

Почніть підготовку до навчання з читання Вихід 1--6. Щоб краще зрозуміти ці розділи, можна звернутися до навчального плану для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, а цей навчальний план може надати вам ідеї для навчання.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть кілька предметів, які пов’язані з історіями у цих розділах, наприклад, великий кошик або ляльку-немовля. Запропонуйте дітям за допомогою цих предметів розповісти свої улюблені частини історії про Мойсея.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Вихід 1--2

Бог може працювати через мене, щоб виконати Свої цілі.

Мойсей відіграв головну роль у звільненні Ізраїля з неволі. Але він не зміг би виконати своє призначення, якби його матір, його сестра, дочка фараона та інші віддані жінки не захистили його і не піклувалися про нього.

Вправи на вибір

  • За допомогою творчої сторінки цього тижня та розділу “Малий Мойсей” (у книзі Оповідання Старого Завіту) розкажіть дітям, як Йохевед (матір Мойсея), Маріям (його сестра) і дочка фараона піклувалися про Мойсея. Наголосіть на тому, що завдяки цим та іншим відданим жінкам Мойсея було врятовано, щоб одного дня він привів дітей Ізраїля до безпечного місця. Запропонуйте дітям намалювати тих людей, які дбають про них.

    Зображення
    Немовля Мойсей у кошику

    Moses in the Bulrushes (Мойсей в очереті), © Providence Collection/licensed from goodsalt.com

  • Заспівайте разом пісню про служіння, наприклад, “Щедрим ти будь завжди” (Збірник дитячих пісень, с. 116). Разом з дітьми поміркуйте про те, які прості речі вони можуть робити, аби допомагати іншим вдома, в церкві і в школі.

Вихід 3

Ісус допоможе мені робити хороші справи.

Мойсей хвилювався, чи зможе він визволити ізраїльтян з Єгипту. Але Господь пообіцяв, що допоможе Мойсею. Допоможіть дітям зміцнити віру в те, що Спаситель і їм допоможе.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про те, як Господь дав Мойсею важливу роботу. Прочитайте вибрані вірші з Вихід 3 або прочитайте розділ “Пророк Мойсей” (у книзі Оповідання Старого Завіту). Розкажіть про почуття Мойсея (див. Вихід 3:6, 11) і про те, що йому сказав Господь (див. вірші 12 і 14). Запропонуйте дітям повторити разом з вами фразу “Та Я буду з тобою!” і розповісти про ситуацію, коли Господь був з вами під час того, як вам потрібно було зробити для Нього щось важливе.

  • Допоможіть дітям поміркувати про ситуації, коли їх можуть попросити зробити те, що здається важким. Поясніть, що так само, як Ісус допомагав Мойсею, Він також допомагатиме їм. Заспівайте пісню про те, як Ісус нам допомагає, зокрема “Ходитиму з Ісусом”, Ліягона, лют. 2020, с. Д3 (ChurchofJesusChrist.org). Свідчіть, що Спаситель допоможе нам, коли ми стурбовані або налякані.

  • Виріжте паперові серця і напишіть на них те, як Господь допомагає дітям. Розкладіть серця на підлозі текстом донизу. Запропонуйте дітям по черзі вибирати серця і допоможіть їм читати те, що на них написано.

Вихід 3:1--5

Я можу виявляти благоговіння у святих місцях.

На прикладі історії про Мойсея і палаючий кущ допоможіть дітям зрозуміти, чому ми з благоговінням ставимося до священного.

Вправи на вибір

  • Прочитайте Вихід 3:1--5 і поясніть, що Мойсей виявив благоговіння, знявши своє взуття. Яким чином ми виявляємо благоговіння в церкві? Заспівайте пісню про благоговіння, наприклад, “Зі смиренням в серцях” (Збірник дитячих пісень, с. 11). Допоможіть дітям визначити, які слова в цій пісні навчають нас того, як виявляти благоговіння. Чому Господь хоче, щоб ми були благоговійними?

  • Покажіть кілька ілюстрацій до ситуацій, в яких нам слід бути благоговійними і в яких нам не треба бути благоговійними, як-от: причасні збори, молитва, парк і святкування дня народження. Попросіть дітей вибрати ті ілюстрації, які вказують, де нам слід бути благоговійними.

  • Запропонуйте дітям намалювати себе і показувати на своє зображення під час обговорення того, як вони можуть бути благоговійними за допомогою різних частин тіла, як-от: очі, вуха, рот, руки і ноги.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Вихід 1--2

Бог працює через кожного з нас, щоб виконати Свої обіцяння.

Багато людей, які сприяли збереженню життя юного Мойсея, допомогли виконати Божі цілі. Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти важливу роль, яку ми всі відіграємо у виконанні Божої волі?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти, що вони знають про Мойсея, коли він був немовлям. За допомогою творчої сторінки цього тижня, а також віршів з Вихід 1:22; 2:1–10 підсумуйте історію про дитинство Мойсея. Прочитайте посилання на уривки з Писань, наведені на творчій сторінці, і запитайте дітей, що кожна з жінок зробила для того, аби зберегти життя Мойсея.

  • Розкажіть дітям про людей, якими ви захоплюєтеся через їхню відданість у служінні Богу і тих, хто навколо них, навіть коли вони служать у незначний спосіб. Запропонуйте дітям поговорити про знайомих їм людей, які віддано служили Богу та іншим людям. У чому полягає наша участь у Божій роботі?

Вихід 3–4

Господь допоможе мені виконати Його волю.

Мойсей відчував невідповідність своєму покликанню, але Господь пообіцяв, що Він буде з Мойсеєм і допоможе йому. Як ця розповідь може надихати дітей, яких ви навчаєте?

Вправи на вибір

  • Використовуючи розповідь з Вихід 3; 4:1–17, нехай діти по черзі спробують себе у ролі Мойсея. Якщо можливо, принесіть для них реквізит, наприклад, ліхтарик і рослину в горщику, яка символізуватиме палаючий кущ.

  • Попросіть дітей прочитати Вихід 3:11; 4:1, 10 і дізнатися про почуття Мойсея, коли він уявляв, як проситиме фараона відпустити ізраїльтян. Коли в них були подібні почуття? Яку пораду діти дали б Мойсею, щоб йому допомогти? Допоможіть дітям дізнатися, як Господь заохочував Мойсея (див. Вихід 3:12; 4:2–9, 11–12).

  • Поділіться досвідом, коли ви відчували, що Бог допомагав вам виконувати покликання або служити Йому в інший спосіб. Попросіть дітей розповісти про випадки, коли їм допоміг Господь.

Вихід 3:1--5

Я можу виявляти благоговіння у святих місцях.

Господь попросив Мойсея зняти взуття біля палаючого куща на знак поваги і благоговіння. Як за допомогою цієї історії ви можете навчати дітей про благоговіння?

Вправи на вибір

  • Прочитайте Вихід 3:1--5 і попросіть дітей підсумувати ці вірші своїми словами. Яким чином ми можемо виявляти благоговіння у святих місцях, зокрема в церкві або в храмі? Допоможіть дітям зробити “мішечки благоговіння”, щоб узяти додому. В них на смужках паперу будуть написані ідеї того, як бути благоговійними. Запропонуйте їм поділитися цими ідеями зі своєю сім’єю.

  • Заспівайте разом пісню про благоговіння, наприклад, “Благоговіння є любов” (Збірник дитячих пісень, с. 12) і попросіть кожну дитину написати визначення слова благоговіння на основі почутих віршів і поділитися цим визначенням.

  • За допомогою ілюстрації “Ісус очищує храм” (Альбом “Євангелія в мистецтві”, №51) розкажіть історію, наведену в Матвій 21:12--13. Чим відрізнялося ставлення Мойсея у Вихід 3:1--5 від ставлення грошомінів? Чому Спаситель хоче, щоб ми ставилися до священного з благоговінням?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Щоб допомогти дітям розповісти про те, що вони дізналися з Вихід 1--6, запропонуйте їм намалювати одного з персонажів, про яких вони довідалися на уроці, й поділитися цими знаннями зі своєю сім’єю.

Як покращити наше навчання

Діти отримують користь від повторення. Не бійтеся повторювати вправи кілька разів, особливо з дітьми молодшого віку. Це допоможе дітям запам’ятати те, чого ви навчаєте.

Роздрукувати