За Мною йдіть
6--12 січня. 1 Нефій 1--7: “Я піду і зроблю”


“6--12 січня. 1 Нефій 1--7: “Я піду і зроблю” За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“6--12 січня. 1 Нефій 1–7”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020

Зображення
Подорож сім’ї Легія у пустині

Подорож Легія поблизу Червоного моря, художник Гарі Сміт

6--12 січня

1 Нефій 1--7

“Я піду і зроблю”

Ваша підготовка як вчителя Недільної школи починається з особистого вивчення Писань. Звертайте увагу на духовні спонукання, які ви отримуєте, і записуйте їх. Посібник За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей може допомогти вам у вивченні.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Багатьом членам вашого класу, ймовірно, вже знайомі розділи 1 Нефій 1--7, але щоразу, читаючи Писання, ми можемо пізнавати істини, які стосуються наших нинішніх обставин. Для початку обговорення ви можете запитати у членів класу, що вони дізналися або пригадали під час особистого вивчення на цьому тижні.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

1 Нефій 1; 3--6

Писання мають велику цінність.

  • Одне з важливих послань у Книзі Мормона є таким---Боже слово має велику цінність. Буде добре поділитися цим посланням перед тим, як ваш клас почне вивчення Книги Мормона. На початку ви можете попросити кожного члена класу вибрати якийсь розділ з 1 Нефій 1; 3--6 і проглянути його, щоб знайти, як Боже слово безпосередньо або опосередковано благословило членів сім’ї Легія. (Членам класу може бути корисно виконати цю вправу невеличкими групами). Попросіть присутніх поділитися знайденим. Що ми можемо дізнатися про важливість Писань з цих уривків?

  • Одна з ваших цілей як учителя---заохочувати окремих осіб та сім’ї до позакласного вивчення євангелії. Ви можете запропонувати членам класу дослідити, як Легій вивчав пластини з латуні (див. 1 Нефій 5:10--19), а потім поставте їм, наприклад, такі запитання: Як Легій ставився до Писань? Що він знайшов у них цінного? Члени класу також можуть ознайомитися з виступом старійшини Річарда Г. Скотта “Сила Писань” (Ліягона, лист. 2011, сс. 6--8) або прочитати уривок з цього виступу в “Додаткових джерелах”. Як ми можемо застосовувати вчення старійшини Скотта під час вивчення Книги Мормона цього року?

  • Ви можете усім класом виконати гімн про Писання, наприклад: “Як вивчатиму Писання” (Гімни, № 169). Потім ви можете запропонувати членам класу поділитися тим, як особисте вивчення Писань благословило їхнє життя. Вони також можуть розповісти, як Писання надихнули їх “прийти до Бога … і бути спасенними” (1 Нефій 6:4).

1 Нефій 2:11--19; 3:28--31

Ми можемо здобути власне свідчення, якщо пом’якшуємо своє серце.

  • Нефій відомий своєю могутньою вірою в Господа, але членам класу буде корисно усвідомити, що йому потрібно було працювати, щоб здобути своє свідчення---так само, як і всім нам. Члени класу можуть визначити в 1 Нефій 2:16--19, завдяки чому Нефій зміг отримати своє свідчення. Вони також можуть опрацювати вірші 11--14 і знайти, чому Ламан та Лемуїл не отримали свідчення. Можливо, це буде слушний час, щоб попросити членів класу розповісти, як вони здобули свої свідчення.

  • Іноді, аби здобути чи зміцнити наші свідчення, нам хочеться, щоб сталась якась чудесна подія. Але Ламан і Лемуїл бачили ангела, і втім це, здається, майже не вплинуло на їхню віру. Що члени класу можуть дізнатися з цієї події, описаної у 1 Нефій 3:28--31, про те, що зміцнює наші власні свідчення? (див. також 1 Нефій 2:16). Ви можете поділитися цитатою висловлювання Президента Гарольда Б. Лі, наведеною в “Додаткових джерелах”. Що ми можемо робити, аби зберігати наші свідчення міцними?

1 Нефій 3--4

Бог приготує для нас шлях, щоб ми могли виконати Його волю.

  • Подія, що сталася з синами Легія, описана в 1 Нефій 3--4, може здаватися винятковою, але у багатьох з нас був досвід, коли ми виконували Божу волю, навіть якщо це здавалось важким. Коли члени класу читали 1 Нефій 3--4 цього тижня, які вони знайшли істини, що нагадали їм про той особистий досвід? Ви можете запропонувати членам класу поділитися віршами, в яких містяться ці істини, і попросити їх поділитися своїм досвідом. Як ці істини допомагають нам, коли Бог очікує від нас виконання чогось, що здається складним?

  • Ви можете розділити клас на три групи і доручити кожній групі ознайомитися з однією зі спроб здобути у Лавана пластини з латуні (див. 1 Нефій 3:9--21; 1 Нефій 3:22--31; 4:1--4 та 1 Нефій 4:5--38). Потім ви можете запропонувати кожній групі розповісти, чого можна навчитися про виконання Божої волі з кожної із цих спроб. Як ці приклади стосуються наших власних зусиль чинити Божу волю?

Зображення
Легій і Сарія вітають Нефія та його братів

Їхня радість була повною, художник Уолтер Рейн

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Щоб заохотити членів класу читати 1 Нефій 8–10, ви можете поділитися з ними висловлюванням президента Дітера Ф. Ухтдорфа: “Як нам зосереджуватися на славетному щасті, яке обіцяне вірним, коли так багато сил намагаються відволікати нас? Я переконаний, що відповідь можна знайти уві сні, який пророк бачив тисячі років тому. Пророка звали Легій, і його сон записаний у дорогоцінній і чудовій Книзі Мормона” (“Три сестри”, Ліягона, лист. 2017, сс. 18--19).

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Відеоматеріали до Книги Мормона.

Знайдіть відео, де зображені події з 1 Нефій 1--7 у збірці “Відеоматеріали до Книги Мормона” на сайті ChurchofJesusChrist.org або в додатку “Євангельська бібліотека”.

Писання мають могутню силу.

Старійшина Річард Г. Скотт свідчив про цінність Писань:

“Писання подібні до спалахів світла, що освітлюють наш розум і відкривають шлях до спрямування й натхнення згори. Вони можуть стати ключем, що відкриває канал спілкування з нашим Небесним Батьком і Його Улюбленим Сином Ісусом Христом.

Писання … можуть стати надійними друзями, з якими нас не розділяє ні відстань, ні час. Вони завжди поруч, коли ми маємо в них потребу. Використання Писань закладає основу істини, яку може пробудити Святий Дух. Вивчення, обмірковування, дослідження і заучування Писань можна порівняти зі створенням каталогу друзів, цінностей та істин, до яких можна звернутися в будь-який час, у будь-якому місці в світі. …

Розмірковування над уривком з Писань може стати ключем, що відкриє шлях одкровенню, проводу та натхненню від Святого Духа. Писання можуть заспокоїти розтривожену душу, принести мир, надію й відновити впевненість у здатності долати життєві випробування. Вони мають величезну силу зцілювати емоційні рани, якщо є віра в Спасителя. Вони можуть прискорити фізичне зцілення” (“Сила Писань”, Ліягона, лист. 2011, с. 6).

Наші свідчення повинні оновлюватися щодня.

Президент Гарольд Б. Лі навчав: “Сьогоднішнє свідчення може покинути вас завтра, якщо ви не будете робити щось для того, щоб цього не сталося” (Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі [2001], с. 43).

Як покращити наше навчання

Використовуйте історії та приклади, щоб навчати принципам євангелії. Багато вічних істин у Писаннях передаються через розповідь про певні події або через історії, які містять ці істини. Готуючись навчати, подумайте про події зі свого життя, які можуть бути ще одним свідченням на додаток до розповідей у Писаннях та принципів, які вони ілюструють. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Роздрукувати