За Мною йдіть
13--19 квітня. Мосія 1--3: “Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”


“13--19 квітня. Мосія 1--3: “Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона 2020 (2020)

“13--19 квітня. Мосія 1--3”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Цар Веніямин навчає свій народ

Мінерва К. Тейчерт (1888–1976), Прощальне звернення царя Веніямина, 1935 р.; масоніт, олія;, 92х122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга

13--19 квітня

Мосія 1--3

“Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”

У Мосія 1--3 є багато принципів, які ви можете обговорити з вашим класом. Моліться про скерування, щоб знати, які принципи будуть найбільш важливими для тих, кого ви навчаєте.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб дати членам класу можливість поговорити про їхнє особисте або сімейне вивчення Мосія 1--3, запропонуйте їм поділитися з іншою людиною віршем, який вони вважають надихаючим.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

Moсія 2:1--9

Для отримання Божого слова необхідна підготовка.

  • Один зі способів того, як розпочати обговорення про підготовку до отримання Божого слова---це поговорити про наслідки підготовки, або відсутності підготовки, до чогось іншого. Наприклад, члени класу можуть розповісти, як їхня підготовка або її відсутність вплинула на досвід, отриманий ними в школі, на роботі або під час виконання якоїсь іншої справи. Після того, як вони це зроблять, ви можете запропонувати половині класу прочитати Мосія 2:1--9, аби дізнатися, що робив народ царя Веніямина, щоб підготуватися до отримання Божого слова. Інша половина класу може опрацювати ці самі вірші, щоб знайти, що зробив цар Веніямин, аби показати, як він ставиться до Божого слова і потреби ділитися ним. Потім попросіть кожну групу поділитися своїми ідеями. Чого ми можемо навчитися з цих віршів, що допоможе нам отримати Боже слово?

Moсія 2:10--26

Коли ми служимо іншим, ми також служимо Богові.

  • Цар Веніямин взірцево служив Богові та людям, що були навколо. Чого члени вашого класу можуть навчитися від нього, що допоможе їм у їхніх зусиллях служити іншим? Розпочніть обговорення, попросивши членів класу скласти список перешкод, з якими стикаються люди, коли служать іншим---зокрема назвати причини того, чому ми не служимо, або чому наше служіння не настільки корисне, як могло би бути. Потім вони можуть опрацювати Мосія 2:10--26 і скласти список істин, яким навчав цар Веніямин. Ці істини стосуються служіння іншим і можуть допомогти членам класу долати вказані ними перешкоди. Що можуть робити люди і сім’ї, щоб зосереджуватися на служінні у своєму повсякденному житті? Рекомендуємо поділитися історією, яку розповів Президент Томас С. Монсон, що наведена у “Додаткових джерелах”.

  • Гімн, такий як “Той бідолашний чоловік” (Гімни, № 16), або відео, таке як “The Old Shoemaker (Старий швець)” (ChurchofJesusChrist.org), можуть посилити послання, що міститься в Мосія 2:17,---коли ми служимо іншим, ми служимо Богові. Як ви можете скористатися цими джерелами, щоб посилити послання царя Веніямина? Члени класу можуть поділитися досвідом того, як вони служили іншим або як хтось служив їм подібно до Христа. Під час обговорення ви можете поділитися цим висловлюванням президента Генрі Б. Айрінга: “Коли ми допомагаємо комусь, Спаситель сприймає це, ніби ми простягнули руку допомоги Йому” (“Чи ж ось це не той піст, що Я вибрав його?”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 22). Чому, на вашу думку, ми служимо Богові, коли служимо іншим людям?

Зображення
дві жінки обіймаються

Служіння іншим допомагає нам відчувати Божу любов.

Moсія 2:38--41

Щастя приходить від виконання заповідей Бога.

  • Щоб допомогти членам класу “зважити на благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога”, спочатку може бути корисним визначити, що таке щастя. Як би члени класу описали щастя, яке приходить від послуху Богові? Вони можуть уявити, що у них є друг, який каже, що він щасливий і без виконання заповідей. Запропонуйте їм прочитати Мосія 2:38--41 і обговорити, як вони можуть допомогти своєму другу зрозуміти різницю між мирським і вічним щастям. Про які події або приклади з життя людей, що ілюструють вічне щастя, можуть розповісти члени класу?

Moсія 3:1--20

Спасіння приходить тільки через ім’я Христа, Господа.

  • Послання царя Веніямина містить могутні й описові пророцтва про народження, священнослужіння і спокутну жертву Ісуса Христа. Ви можете попросити членів класу поділитися віршами з Мосія 3:1--20, які особливо вразили їх і допомогли їм зрозуміти Спасителя і Його місію. Попросіть їх сказати, чому ці вірші їх вразили.

  • У Вступі до Книги Мормона зазначено, що ця книга “окреслює план спасіння”. Щоб допомогти членам класу побачити, як проповідь царя Веніямина допомагає досягнути цієї мети Книги Мормона, ви можете написати на дошці: Ісус Христос уможливлює спасіння. Члени класу можуть розглянути Мосія 3:1--20, а потім ви можете скласти на дошці список істин щодо плану спасіння, про які вони дізналися, або доручити це їм. Запитайте членів класу, що вони дізналися про те, як Ісус Христос уможливлює план спасіння. Дайте членам класу час на те, щоб розглянути Мосія 3:18--19 і розповісти, що ми повинні робити, аби стати святими і отримати спасіння. Як Спокута Ісуса Христа допомагає нам досягнути цього? Попросіть членів класу поділитися своїми почуттями щодо ролі Спасителя у плані спасіння.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Чи відчували коли-небудь члени вашого класу, що з ними сталася зміна завдяки доктрині, якої навчали у виступі, на уроці або яка містилась в уривку з Писань? Скажіть їм, що в Мосія 4--6 вони читатимуть про те, як істини, яким навчав цар Веніямин, сильно вплинули на його народ.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Служіння іншим.

Президент Томас С. Монсон сказав:

“Кілька років тому я читав статтю, написану лікарем Джеком Мак-Коннеллом. Він виріс у Сполучених Штатах на пагорбах південно-західної частини Вірджинії і був одним з семи дітей методистського священика і домогосподарки. Умови їхнього життя були дуже скромними. Він згадував, що в дитинстві, коли сім’я щодня збиралася за столом вечеряти, батько запитував кожного по черзі: “А що ти сьогодні зробив для когось?” Діти були сповнені рішучості робити щось гарне щодня, щоб мати змогу звітувати батьку про надану комусь допомогу. Лікар Мак-Коннелл називає те, що робив його батько, найціннішим спадком, бо те очікування і ті слова надихнули його і його братів та сестер допомагати іншим усе своє життя. Коли вони виросли і подорослішали, їхня мотивація для служіння змінилася на щире прагнення допомагати людям.

Окрім того, що лікар Мак-Коннелл зробив блискучу кар’єру в медицині, … він заснував організацію, яку назвав “Медичні волонтери”. Вона дає можливість медичним працівникам, що вийшли на пенсію, надавати свої послуги в клініках в якості волонтерів, де безкоштовно обслуговуються робітники, які не мають медичної страховки. Лікар Мак-Коннелл сказав, що весь його вільний час, який з’явився у нього на пенсії, “перетворився на щотижневі 60 годин безоплатної роботи, проте рівень [його] енергії тільки виріс і він отримує таке задоволення від життя, якого не мав раніше”. [Jack McConnell, “And What Did You Do for Someone Today?” Newsweek, June 18, 2001, 13.] …

Звичайно ж, не кожен з нас може стати лікарем Мак-Коннеллом і засновувати клініки, в яких би надавалася допомога бідним, проте завжди є ті, хто чогось потребує, і кожен з нас може зробити що-небудь, аби комусь допомогти. …

Мої брати і сестри, нас оточують ті, хто потребує нашої уваги, заохочення, підтримки, утішення чи доброти---це можуть бути члени сім’ї, друзі, знайомі чи незнайомці. Ми всі в руках Господа тут, на землі, і маємо доручення служити і надихати Його дітей. Він покладається на кожного з нас. … Давайте поставимо собі запитання, яким вітали лікаря Джека Мак-Коннелла і його братів та сестер кожного вечора за столом: “Що я сьогодні зробив для когось?” (“Що я сьогодні зробив для когось?”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, сс. 84--87).

Як покращити наше навчання

Будьте знаряддям Духа. Ваша мета як учителя---не зробити презентацію, а допомогти іншим отримати вплив Святого Духа, який є справжнім вчителем. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 10).

Роздрукувати